ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεύτερη καταδίκη για την επίθεση στο Πάντειο

Δεύτερη καταδίκη για την επίθεση στο Πάντειο

Ποινή φυλάκισης 18 μηνών επέβαλε το δικαστήριο σε φοιτητή της Φιλοσοφικής που είχε μετάσχει στην επίθεση εις βάρος του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Αγγελου Συρίγου πριν από ενάμιση χρόνο στο προαύλιο του ιδρύματος.

Τον φοιτητή ως μετέχοντα στην επίθεση αναγνώρισε ο ίδιος ο Αγγελος Συρίγος, ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο πώς έγιναν τα γεγονότα, τα οποία έφθασαν να εκδηλωθεί εις βάρος του επίθεση μετά παρατήρηση που έκανε σε κάποιους οι οποίοι έγραφαν συνθήματα σε φρεσκοβαμμένο τοίχο του πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Χρηματική ποινή

Το δικαστήριο που καταδίκασε τον φοιτητή υιοθετώντας σχετική εισαγγελική πρόταση δεν του έδωσε αναστολή, αλλά αποφάσισε τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική, προς 5 ευρώ την ημέρα. Ο κ. Συρίγος, η επίθεση εις βάρος του οποίου ευαισθητοποίησε για τη βία και τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις της μέσα στα πανεπιστήμια, υπήρξε αποκαλυπτικός στην κατάθεσή του. Βγαίνοντας από τη σχολή, ανέφερε ο καθηγητής, «είδα έναν νεαρό να βάφει τον τοίχο με σπρέι. Τον ρώτησα γιατί το κάνει αυτό και με ρώτησε “τι σε νοιάζει εσένα, δικός σου είναι;”. Στην αρχή συζητούσαμε ήρεμα», πρόσθεσε ο κ. Συρίγος. «Μετά πλησίασαν άλλα δύο άτομα και ο ένας μού είπε να φύγω. Ο νυν κατηγορούμενος ήταν από τα δεξιά μου. Δέχτηκα σπρώξιμο από τον φίλο του και μετά ένιωσα ένα δυνατό χτύπημα με το σπρέι από τη δεξιά μεριά. Ο κατηγορούμενος κατάφερε το χτύπημα, είναι βέβαιο. Στη συνέχεια με χτύπησαν και οι τρεις με κλωτσιές στο κεφάλι».

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε πως δεν ήταν καν παρών στο περιστατικό. «Είχα απλά δανείσει τη μηχανή μου στον συγκάτοικό μου (σ.σ. ο άλλος δράστης, που έχει ήδη καταδικαστεί) και εξαιτίας αυτού του λόγου ενεπλάκην στην υπόθεση. Τέτοιες πράξεις δεν ταιριάζουν στο ήθος μου. Εκείνη την ημέρα είχα γαστρεντερίτιδα και δεν βγήκα από το σπίτι μου. Δεν γνωρίζω τον κ. Συρίγο και δεν έχω καμία σχέση με το Πάντειο». 

Ωστόσο ο κ. Συρίγος αναγνώρισε ανεπιφύλακτα τον κατηγορούμενο ως τον έναν από τους τρεις δράστες της επίθεσης. Η εισαγγελέας ανέφερε πως «η αναγνώριση από τον κ. Συρίγο αποδεικνύει την ενοχή του κατηγορουμένου. Οπως και η μοτοσικλέτα του, που βρέθηκε εκεί. Το επικίνδυνο της σωματικής βλάβης προκύπτει από την αριθμητική υπεροχή, το χτύπημα με αντικείμενο, τις κλωτσιές σε ευαίσθητα σημεία του σώματος».

Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του, ζήτησε όμως να του δοθεί αναστολή, κάτι που δεν δέχθηκε το δικαστήριο «λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της υπόθεσης και της φύσης του κατηγορουμένου», αποφασίζοντας να μετατρέψει την ποινή των 18 μηνών προς 5 ευρώ την ημέρα.

Πρώτη καταδίκη

Για την ίδια υπόθεση έχει ήδη καταδικαστεί σε 12 μήνες με αναστολή ένα ακόμη άτομο που είχε συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ άγνωστος παραμένει ο τρίτος δράστης του ξυλοδαρμού.