Οι χρηματοδότες της τρομοκρατίας – Δεκατέσσερις συλλήψεις

Οι χρηματοδότες της τρομοκρατίας – Δεκατέσσερις συλλήψεις

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον άτυπο κανόνα που λέει ότι «αν θες να μάθεις την αλήθεια ακολούθα το χρήμα» εφάρμοσαν στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου ο ειδικός εφέτης ανακριτής και οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής.

Κατόπιν έρευνας έξι μηνών προχώρησαν χθες στη σύλληψη δεκατεσσάρων ατόμων που, όπως διαπιστώθηκε, κατέθεταν μικροποσά σε μυστικό λογαριασμό του 29χρονου κατηγορουμένου για τρομοκρατία. Οι συλληφθέντες δεν έχουν απευθείας διασύνδεση με τον Γιαγτζόγλου. Πρόκειται για συγγενείς κρατουμένων, οι οποίοι πιθανολογείται ότι κατέθεταν τα χρήματα δίχως να γνωρίζουν τον πραγματικό δικαιούχο του λογαριασμού. Αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης που επισείουν ποινές κάθειρξης έως και δέκα ετών και πλέον καλούνται να αποκαλύψουν στον εφέτη ανακριτή ποιος τους υπέδειξε να καταθέσουν χρήματα στον συγκεκριμένο λογαριασμό.

Είναι η πρώτη φορά που διωκτικές και ανακριτικές αρχές σε συνεργασία με την Αρχή για το «ξέπλυμα» ερευνούν σε βάθος τη διαδρομή του χρήματος σε μια υπόθεση τρομοκρατίας.

Η πλαστή ταυτότητα

Ο Γιαγτζόγλου συνελήφθη την 28η Οκτωβρίου, τη στιγμή που έβγαινε από διαμέρισμα-κρησφύγετο της οδού Αλκαμένους, στην πλατεία Αττικής. Σε τρία σακίδια, ένα τσαντάκι μέσης και μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών που κρατούσε, οι αστυνομικοί βρήκαν εκρηκτικά, πρώτες ύλες για την κατασκευή βομβών, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και πλαστές ταυτότητες. Εις βάρος του είχε εκδοθεί μερικές ημέρες νωρίτερα εκ μέρους του εφέτη ανακριτή ένταλμα σύλληψής του, ως υπόπτου για την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και δέκα Ευρωπαίους αξιωματούχους, το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2017.

Ο 29χρονος προφυλακίστηκε και το διάστημα που ακολούθησε αστυνομία και ανακριτής έστειλαν στην Αρχή για το Ξέπλυμα τα πλαστά δελτία ταυτότητας του 29χρονου για περαιτέρω έλεγχο. Προέκυψε λοιπόν ότι ο Γιαγτζόγλου χρησιμοποιώντας μία από τις πλαστές ταυτότητες με στοιχεία «Χρήστος Παναγιωτόπουλος» είχε ανοίξει λογαριασμό στην εταιρεία μεταφοράς εμβασμάτων Western Union, στον οποίο σε μηνιαία βάση κατετίθεντο συνολικά 1.500 με 2.000 ευρώ. Ακολούθησε άρση τραπεζικού απορρήτου και διαπιστώθηκε ότι οι 14 κατηγορούμενοι είχαν προχωρήσει σε καταθέσεις χρηματικών ποσών που κυμαίνονταν από 100 μέχρι 600 ευρώ στον εν λόγω λογαριασμό. Εις βάρος τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και χθες συνελήφθησαν στη διάρκεια μυστικής επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Πηγές με γνώση του θέματος διευκρίνισαν μιλώντας χθες στην «Κ» ότι οι 14 καταθέτες δεν συνδέονται με τον Γιαγτζόγλου, αλλά πρόκειται για συγγενείς κρατουμένων, που εκτίουν ποινές φυλάκισης για διάφορα αδικήματα, όπως κατοχή ναρκωτικών, ληστείες κ.ά. Τα χρήματα κατετίθεντο ως αμοιβές για εξυπηρετήσεις και υπηρεσίες, που οι οικείοι τους «αγόραζαν» εντός της φυλακής. Ποιοι προσέφεραν τις εξυπηρετήσεις; Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για ορισμένους καταδικασθέντες για τρομοκρατία, που φέρονται να ασκούν επιρροή εντός της φυλακής και πιθανολογείται ότι συνδέονται με τον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου. Εάν, για παράδειγμα, ένας κρατούμενος ήθελε να αλλάξει πτέρυγα, απευθυνόταν σ’ αυτούς και συμφωνούσε να τους καταβάλει ένα ποσό της τάξης των 1.000 ευρώ προκειμένου να ικανοποιήσουν το αίτημά του. Στη συνέχεια, κάποιο συγγενικό πρόσωπο του ποινικού κρατουμένου αναλάμβανε να καταθέσει τα χρήματα της αμοιβής σε λογαριασμό που του υποδείκνυαν οι εντολείς τους. Ο κατάλογος των υπηρεσιών περιελάμβανε ακόμα προμήθεια κινητού τηλεφώνου (αντί 300 ευρώ), αλλαγή κελιού (600 ευρώ), προμήθεια αλκοόλ (150 ευρώ) κ.ο.κ.

Οι αναλήψεις

Από τον επίμαχο λογαριασμό πραγματοποιούσε αναλήψεις ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, εισπράττοντας σε μηνιαία βάση ποσά της τάξης των 1.500 – 2.000 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά οι αστυνομικοί πιθανολογούν ότι ο 29χρονος κάλυπτε τα έξοδα της δράσης του: κατέβαλλε τα ενοίκια για τα κρησφύγετα που μίσθωνε και αγόραζε τις πρώτες ύλες για την κατασκευή των εκρηκτικών υλών. Διωκτικές και ανακριτικές αρχές πιθανολογούν ότι, υπό την πίεση των διώξεων, οι κατηγορούμενοι θα υποχρεωθούν να κατονομάσουν τα άτομα που τους υπέδειξαν να καταθέσουν χρήματα στον λογαριασμό του Γιαγτζόγλου και επομένως να αποκαλύψουν τα άτομα που κατηύθυναν τη δράση του 29χρονου, το διάστημα πριν από τη σύλληψή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή