Με αναταράξεις βαδίζει προς τις εκλογές ο Ερυθρός Σταυρός

Με αναταράξεις βαδίζει προς τις εκλογές ο Ερυθρός Σταυρός

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει να πορεύεται προς τις εκλογές της 3ης Ιουνίου με αναταράξεις. Πριν από μερικές μέρες παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, διαφωνώντας με μία σειρά επιλογών, όπως η τοποθέτηση περιφερειακών συμβουλίων στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, που θεωρεί ότι επαναφέρουν άτομα που είχαν δραστηριοποιηθεί στις προ του 2013 διοικήσεις, ενώ οδηγούν στην απομάκρυνση των εθελοντών από την οργάνωση. Ο κ. Ανδρικόπουλος διαφώνησε με τις επιλογές των συναδέλφων του στο προσωρινό συμβούλιο και κοινοποίησε αυτές τις διαφωνίες του με σχετική επιστολή.

Ο κ. Ανδρικόπουλος αναφέρει επίσης ότι «μεγάλο ζητούμενο είναι η διεύρυνση του μητρώου μελών με την ένταξη σε αυτό των εθελοντών και άλλων, αποτελεί δε, και δέσμευσή μας απέναντι στη Διεθνή Ομοσπονδία Ε.Σ.».

Διαφορετική στρατηγική

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που θέλει να οδηγήσει το ιστορικό σωματείο σε εκλογές στις 3 Ιουνίου, έχει μια διαφορετική στρατηγική. Πιστεύει ότι μπορεί να αποκαταστήσει τη νομιμότητα βήμα βήμα. Ενα πρώτο τέτοιο βήμα είναι η διεξαγωγή των εκλογών με το σημερινό φεουδαρχικού τύπου καταστατικό που δεν διαχωρίζει διαχειριστή και διοίκηση, προβλέπει ένταξη μελών με διαδικασίες «κλειστής λέσχης» κ.ά., διατάξεις με τις οποίες έχει διαφωνήσει και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός. Πηγές κοντά στη σημερινή διοίκηση χαρακτήριζαν το καταστατικό αυτό «απαράδεκτο», αλλά ταυτόχρονα επισήμαιναν ότι αν γίνουν εκλογές σε άλλη βάση, αυτές το πιθανότερο είναι ότι θα ακυρωθούν. «Οι αρχαιρεσίες έρχονται έπειτα από έξι πέτρινα χρόνια και φέρνουν, μαζί με την κανονικότητα που το παρόν Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο επαναφέρει, και τη νομιμότητα της διοίκησης του ΕΕΣ», αναφέρει η διοίκηση σε ανακοίνωσή της. Η απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 44/2018, που όρισε το σημερινό διοικητικό συμβούλιο, είναι το δωδέκατο του είδους του. Για πέντε ολόκληρα χρόνια, από το 2013 έως το 2018, αλλεπάλληλες διορισμένες διοικήσεις του ΕΕΣ δεν κατάφεραν να βρουν ένα κοινώς αποδεκτό τρόπο για τη διενέργεια αρχαιρεσιών μέσω των οποίων θα αποκατασταθεί η δημοκρατική τάξη στον ΕΕΣ», ανέφερε σε ομιλία του ο πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. κ. Αλέξης Αλεξανδρής. Η σημερινή διοίκηση επιθυμεί να δεσμεύσει τις δυνάμεις που θα αντιπαρατεθούν στις κάλπες για την τύχη του ιστορικού σωματείου, ότι σε ένα δεύτερο βήμα θα μεταβάλουν το καταστατικό του ΕΕΣ «σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ» ώστε έπειτα από ένα τρίμηνο, τον Οκτώβριο, να οδηγήσουν σε αυτή τη βάση τον ΕΕΣ σε νέες κάλπες. Εν τω μεταξύ, θα «ανοίξουν» το σωματείο σε νέα μέλη και στους εθελοντές.

Η διαδικασία αυτή των «δύο βημάτων» συνιστά έναν «οδικό χάρτη», ο οποίος αν δεν τηρηθεί, τότε ο ΕΕΣ θα γίνει απόκληρος του διεθνούς κινήματος, οδηγούμενος στην οριστική διαγραφή εξαιτίας της κακοδιοίκησης, της έλλειψης διαφάνειας και της αδυναμίας του να προσαρμοστεί στον 21ο αιώνα. Η διεθνής οργάνωση, «ομπρέλα» των οργανώσεων Ερυθρού Σταυρού, έχει χαρακτηρίσει αυτή τη διαδικασία «τελευταία ευκαιρία» για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή