Το προφίλ των συλληφθέντων που κατηγορούνται για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

Το προφίλ των συλληφθέντων που κατηγορούνται για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σεσημασμένοι για υποθέσεις του κοινού εγκλήματος είναι σχεδόν οι μισοί από τους συνολικά δεκατέσσερις συλληφθέντες της προχθεσινής επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι άτομα που έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για κλοπές, ληστείες και κατοχή ναρκωτικών. Αρκετοί έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης για τα συγκεκριμένα αδικήματα, ενώ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ένας από τους δεκατέσσερις διωκομένους είναι τοξικομανής. Τη στιγμή της σύλληψής του άλλος κατηγορούμενος είχε στην κατοχή του δέμα με περίπου ένα κιλό χασίς και εις βάρος του σχηματίστηκε συμπληρωματική δικογραφία. Οσοι από τους συλληφθέντες δεν είχαν μέχρι πρότινος απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ. είναι συγγενείς και φίλοι κρατουμένων που ενεπλάκησαν μάλλον τυχαία στην υπόθεση.

Η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης κατόπιν εντολής του εφέτη ανακριτή ειδικού σε θέματα τρομοκρατίας. Σε παράλληλες επιχειρήσεις συνελήφθησαν 14 άτομα, 13 Ελληνες και ένας υπήκοος Αλβανίας. Αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι κατέθεταν μικροποσά σε λογαριασμό που είχε ανοίξει με πλαστή ταυτότητα ο κατηγορούμενος για τρομοκρατία Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου. Ο 29χρονος συνελήφθη την 28η Οκτωβρίου ως ο αποστολέας των παγιδευμένων δεμάτων στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και ακόμα δέκα Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι 14 κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη ενώπιον του ανακριτή και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν Παρασκευή και Δευτέρα.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν, μετά τη σύλληψη του Γιαγτζόγλου, η ΕΛ.ΑΣ. έστειλε στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος τα στοιχεία των πλαστών ταυτοτήτων που βρέθηκαν στην κατοχή του 29χρονου. Από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι με μία από αυτές ο Γιαγτζόγλου είχε ανοίξει λογαριασμό στη Western Union, στον οποίο άγνωστα άτομα κατέθεταν μικροποσά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τους τελευταίους δύο μήνες πριν από τη σύλληψη του 29χρονου είχαν κατατεθεί 3.500 ευρώ.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι τα χρήματα προορίζονταν για τη μίσθωση του κρησφύγετου στην οδό Αλκαμένους, για την αγορά πρώτων υλών, την κατασκευή εκρηκτικών κ.ά.

Δεν γνώριζαν

Πάντως, όπως οι ίδιοι οι αστυνομικοί επισημαίνουν, οι συλληφθέντες δεν έχουν απευθείας διασύνδεση με τον Γιαγτζόγλου, καθώς δεν γνώριζαν τον πραγματικό δικαιούχο του λογαριασμού. Τα μικροποσά (κυμαίνονταν από 100 μέχρι 600 ευρώ) κατετίθεντο ως αμοιβές για εξυπηρετήσεις και υπηρεσίες που «αγόραζαν» οι οικείοι τους εντός της φυλακής. Τις εξυπηρετήσεις, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, προσέφεραν καταδικασθέντες για τρομοκρατία, που φέρονται να ασκούν επιρροή εντός της φυλακής και πιθανολογείται ότι συνδέονται με τον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου. Στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης οι 14 κατηγορούμενοι θα κληθούν να κατονομάσουν τα άτομα που τους υπέδειξαν να προβούν σε κατάθεση χρημάτων στον επίμαχο λογαριασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή