Χάος προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η σφοδρή καταιγίδα – Απεγκλωβίστηκαν μαθητές από τον Λευκό Πύργο

Χάος προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η σφοδρή καταιγίδα – Απεγκλωβίστηκαν μαθητές από τον Λευκό Πύργο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των μαθητών και των βρεταών τουριστών που είχαν εγκλωβιστεί στον Λευκό Πύργο ύστερα από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλονίκη. 

Τόσο οι μαθητές όσο και οι τουρίστες είχαν εγκλωβιστεί στο μνημείο λόγω της ισχυρής καταιγίδας και της συσσώρευσης υδάτων στην κεντρική είσοδο δεν κατέστη εφικτό να εξέλθουν.

Επρόκειτο, μεταξύ άλλων, για μαθητές από σχολείο της Μαγνησίας και Βρετανούς τουρίστες οι οποίοι τελικά βγήκαν από ισόγειο παράθυρο του Λευκού Πύργου, αφού προηγουμένως οι πυροσβέστες έκοψαν με αλυσοπρίονο τα κάγκελά του. Όπως έγινε γνωστό, όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Στο μεταξύ, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν γλίτωσε ούτε ο Ιερός Ναός Της Του Θεού Σοφίας, καθώς, πλημμύρισε το εσωτερικό του και είναι σε εξέλιξη οι ενέργειες απομάκρυνσης του νερού.Χαλάζι και έντονη βροχόπτωση πλήττουν αυτή την ώρα τη Θεσσαλονίκη. Κλήση για παράσυρση γυναίκας από τα ορμητικά νερά που πλημμύρισαν δρόμο στις Συκιές του δήμου Νεάπολης – Συκεών,  δέχθηκε η Πυροσβεστική.

Πάνω από 300 κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια σπίτια και καταστήματα είχε δεχτεί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, μετά την ισχυρή καταιγίδα, συνοδευόμενη από χαλαζόπτωση, που ξέσπασε γύρω στις 12.30 το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" ο συντονιστής επιχειρήσεων Βόρειας Ελλάδας του Πυροσβεστικού Σώματος Ναθαναήλ Ρήγας.

Χάος προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η σφοδρή καταιγίδα – Απεγκλωβίστηκαν μαθητές από τον Λευκό Πύργο-1

Λόγω του μεγάλου όγκου των υδάτων, που μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια και προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο, ιδίως στην παραλιακή οδό Λεωφόρο Νίκης, πλημμύρισαν ο Λευκός Πύργος και όλα τα υπόγεια του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως γνωστοποίησαν η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου, Θωμάς Ψαράς.

Χάος προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η σφοδρή καταιγίδα – Απεγκλωβίστηκαν μαθητές από τον Λευκό Πύργο-2

Στο μεταξύ, διεσώθη και η γυναίκα που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στις Συκιές, στην οδό Μεσολογγίου, ενώ ολοκληρώθηκε και ο απεγκλωβισμός τεσσάρων ατόμων στη γέφυρα των Αγίων Πάντων, όπου εξαιτίας της υψηλής στάθμης του νερού, είχαν ακινητοποιηθεί αυτοκίνητα.

Στο κέντρο της πόλης σημειώθηκαν διακοπές ηλεκτροδότησης, ενώ λόγω των αστραπών που έπεσαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, διεκόπη για λόγους ασφαλείας επί επτά λεπτά ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών με καύσιμα και σημειώθηκαν μικρές καθυστερήσεις στις πτήσεις, αλλά αυτή τη στιγμή το αεροδρομιο λειτουργεί κανοννικά, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου.

Χάος προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η σφοδρή καταιγίδα – Απεγκλωβίστηκαν μαθητές από τον Λευκό Πύργο-3
Χάος προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η σφοδρή καταιγίδα – Απεγκλωβίστηκαν μαθητές από τον Λευκό Πύργο-4

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του κέντρου της πόλης λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης

Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζει "πολύ μεγάλο τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης", λόγω της καταιγίδας που ξέσπασε νωρίτερα, καθώς 11 γραμμές μέσης τάσης βρίσκονταν εκτός λειτουργίας γύρω στις 2 το μεσημέρι, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας- Θράκης, Ιορδάνης Αμανατίδης.«Σχεδόν όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει πρόβλημα. Έντεκα γραμμές μέσης τάσης είναι εκτός, καθώς πλημμύρισαν υποσταθμοί από νερά και λάσπες».

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ είναι επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, για την οποία όμως «δεν υπάρχει ακριβής και πλήρης εικόνα» σχολίασε ο κ. Αμανατίδης ο οποίος επισήμανε ότι ο δρόμος της πλήρους αποκατάστασης θα είναι μακρύς.

Χάος προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η σφοδρή καταιγίδα – Απεγκλωβίστηκαν μαθητές από τον Λευκό Πύργο-5

«Είναι μακρύς ο δρόμος, γιατί για να επανασυνδέσουμε το δίκτυο πρέπει να αντληθούν τα συσσωρευμένα ύδατα από τους υποσταθμούς. Πρέπει πρώτα η Πυροσβεστική να ολοκληρώσει το έργο της», σημείωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας Θράκης.

Προβλήματα σημειώνονται και στην υδροδότηση περιοχών του κέντρου της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας θολότητας, που φαίνεται πως προκάλεσε στο νερό η ισχυρή βροχόπτωση. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, το πρόβλημα υπολογίζεται ότι θα έχει αποκατασταθεί μεχρι τις 16.00. Χωρίς νερό έχουν μείνει και καταναλωτές στις οδούς Καππαδοκίας και Ιπποδρομίου στις Συκιές, αλλά η συγκεκριμένη διακοπή υδροδότησης εκτιμάται ότι δεν σχετίζεται με τα καιρικά φαινόμενα.

Χάος προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η σφοδρή καταιγίδα – Απεγκλωβίστηκαν μαθητές από τον Λευκό Πύργο-6
Χάος προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η σφοδρή καταιγίδα – Απεγκλωβίστηκαν μαθητές από τον Λευκό Πύργο-7
Χάος προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η σφοδρή καταιγίδα – Απεγκλωβίστηκαν μαθητές από τον Λευκό Πύργο-8

Πηγή φωτογραφιών: thestival.gr, voria.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή