Η «παπαρρηγοπούλεια» επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου και της δούκισσας Καμίλα στην Ελλάδα

Η «παπαρρηγοπούλεια» επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου και της δούκισσας Καμίλα στην Ελλάδα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν κλείδωσε η επίσκεψη του Καρόλου και της Καμίλα στην Ελλάδα, οι πρεσβευτικές υπηρεσίες στην Αθήνα πήραν φωτιά. Επρεπε να ετοιμάσουν έναν μακρύ, εξαντλητικό κατάλογο πιθανών σημείων στην πρωτεύουσα αλλά και στην Κρήτη, ώστε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου να μπορεί να επιλέξει τι και ποιους θα ήθελε να δει, πέραν βεβαίως των επίσημων επαφών του με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία.

Η «παπαρρηγοπούλεια» επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου και της δούκισσας Καμίλα στην Ελλάδα-1

Μετά τα κουλούρια, οι λουκουμάδες γλύκαναν το πριγκιπικό ζεύγος.

Υπό αυτό πρίσμα, θα έπρεπε να δούμε το πρόγραμμα που ορίστηκε για το πριγκιπικό ζεύγος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επέλεξε να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο νωρίς το πρωί της Πέμπτης, όπως καθόλου τυχαία δεν ήταν η επίσκεψη στην Καπνικαρέα και στη Μονή Καισαριανής. Δεν είναι μόνον οι συχνές επισκέψεις του στο Αγιον Ορος. Ο Κάρολος αντιλαμβάνεται τον ρόλο του Χριστιανισμού στη διαμόρφωση της Ιστορίας της Ευρώπης.

Δεν θα μπορούσε, ασφαλώς, να αφήσει απέξω το Συμμαχικό Πολεμικό Κοιμητήριο του Φαλήρου – είναι ένας γαλαζοαίματος που διαφυλάττει εν τιμή το αίμα όσων πολέμησαν για την ελευθερία, στο όνομα της δημοκρατίας αλλά και του θρόνου της βρετανικής κοινοπολιτείας – έδειξε τι σημαίνει να πρεσβεύεις την αιώνια ευγνωμοσύνη για τους πεσόντες.

Ούτε, όμως, ήταν τυχαία η επίσκεψή του στην τριήρη «Ολυμπιάς», η οποία θα ξεκινήσει περί τα τέλη Ιουνίου, μετά την προγραμματισμένη της συντήρηση, να δέχεται πολίτες που επιθυμούν να κωπηλατήσουν ωσάν ναυτικοί της αρχαιότητας. Ακολούθως, η μετάβαση στην πηγή της υπερήφανης ελληνικής ναυτοσύνης, το θωρηκτό «Αβέρωφ», ήταν ένα νεύμα του Καρόλου προς τους Ελληνες: γνωρίζω την Ιστορία σας, την προσφορά σας, σας γνωρίζω βαθιά και σας σέβομαι. (Α propos, το θρυλικό θωρηκτό ναυπηγήθηκε βεβαίως στην Ιταλία και όχι στη Βρετανία όπως εκ παραδρομής γράψαμε προχθές).

Η «παπαρρηγοπούλεια» επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου και της δούκισσας Καμίλα στην Ελλάδα-2

Επίσκεψη στο «Αβέρωφ», που πολέμησε στο πλευρό της Αντάντ κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η επίσκεψη στην Κρήτη, με την Κνωσό σε πρώτο πλάνο αλλά και το μεγάλο, παραδοσιακό γλέντι στις Αρχάνες του Ηρακλείου, ήταν ένας φόρος τιμής στο βαθύ παρελθόν ενός θαυμαστή της κλασικής αρχαιότητας, ενός ανθρώπου που ανδρώθηκε σε ένα περιβάλλον με το συμβολικό βάρος των πυλώνων του κλασικισμού και του ουμανισμού. Αρκεί να υπενθυμίσουμε την έκδοση του βιβλίου του, «A Vision of Britain: A Personal View of Architecture», το 1989, όπου εξέθετε την άποψή του για τη διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Λονδίνου.

Η «παπαρρηγοπούλεια» επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου και της δούκισσας Καμίλα στην Ελλάδα-3

Προχθές, Παρασκευή, Κάρολος και Καμίλα βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Σε μία διασταλτική ερμηνεία του όρου, η πριγκιπική επίσκεψη ήταν παπαρρηγοπούλεια: περιελάμβανε την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και τη νεότερη Ελλάδα. Ηταν μία τιμή στις αρχές και στις αξίες του Ελληνισμού και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, τη μυσταγωγία του οποίου ο Βρετανός γαλαζοαίματος σέβεται βαθιά. Σε αυτό, ίσως, «πάτησε» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητώντας του ανοικτά να συμβάλει στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή