Η γιορτή που φέρνει κοντά ένα νησί

Η γιορτή που φέρνει κοντά ένα νησί

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βράδυ Δευτέρας, στην Ψαραγορά απέναντι από το λιμάνι της Τήνου. Την ώρα που στην τηλεόραση προβάλλεται ο τελικός του «Masterchef», ένα άλλο είδος live μαγειρικής εκτυλίσσεται μπροστά μας. Ο γέροντας Επιφάνιος από το Αγιον Ορος, μαγειρεύει τοπικά όσπρια με σούπα κολοκύθας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα στους παρευρισκόμενους την ιδιαίτερη συνταγή. Η στιγμή ανήκει στο «Food Paths», τη μεγάλη γιορτή που διοργανώνεται κάθε Μάιο –τα τελευταία τέσσερα χρόνια– από τους κατοίκους της Τήνου με στόχο την ανάδειξη της γαστρονομίας του νησιού. Επί μία εβδομάδα, προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ –food bloggers, bartenders, δημοσιογράφοι, ακόμη και μαθητές σχολείων που επισκέπτονται το νησί–, παίρνουν μέρος σε βιωματικές δράσεις γνωρίζοντας τις γεύσεις της Τήνου, τα τοπία της, και πίσω από όλα αυτά, τους ανθρώπους και την ομορφιά τους. Οσοι ζήσαμε για λίγες μέρες το «Food Paths», διαπιστώσαμε ότι η επιτυχία αυτής της διοργάνωσης κρύβεται ακριβώς εκεί, στους ανθρώπους του νησιού. Χωρίς τη συνεργασία, το κέφι και το πάθος τους, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο.

Η γιορτή που φέρνει κοντά ένα νησί-1

Η ομάδα των επισκεπτών γεύθηκε ποιοτικό κρασί σε έναν αμπελώνα στη Μέση, διδάχθηκε τον τρόπο παρασκευής κοκτέιλ με ελληνικά αποστάγματα, έκανε πεζοπορία στη ρεματιά με τους περιστεριώνες στον Ταραμπάδο.

Ολοι στο πόδι

«Το σημαντικό είναι ότι συμμετέχουμε όλοι. Επί μία εβδομάδα ένα ολόκληρο νησί, μέρα-νύχτα είναι στο πόδι», λέει στην «Κ» ο Αντώνης Ψάλτης, επιχειρηματίας και ένα από τα «ιδρυτικά μέλη» του «Food Paths». «Δεν μιλάμε απλώς για ένα γαστρονομικό φεστιβάλ που προβάλλει ωραία τυριά ή ωραία κρασιά. Η διαφορά είναι ότι αναδεικνύεται η “ψυχή” του νησιού. Καθένας από εμάς καταθέτει χρόνο, χρήματα, ιδέες και πλάι του βρίσκει ανθρώπους που θα τον στηρίξουν να τις υλοποιήσει», μας εξηγεί.

Τις μέρες που μείναμε στο νησί, συμμετείχαμε σε μία σειρά δράσεων που μας μύησαν στο εγχείρημα των ντόπιων. Παρακολουθήσαμε υπαίθριο μαγείρεμα με ψαρικά στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Σώστη, δοκιμάσαμε λούζα και ντόπιο «πέτρωμα» στην πλατεία του Πύργου, γευθήκαμε ποιοτικό κρασί σε έναν αμπελώνα στη Μέση, κάναμε πεζοπορία στη ρεματιά με τους περιστεριώνες στον Ταραμπάδο, πήραμε μέρος σε νησιώτικους χορούς που στήθηκαν στα μισά της διαδρομής. Ολα αυτά δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει χωρίς τους δεκάδες εθελοντές, τους επιχειρηματίες, ακόμη και τους μαθητές του νησιού που μοιράζονταν εξίσου τις δουλειές και φρόντιζαν ώστε όλα να είναι στην εντέλεια. «Είμαστε μία ομάδα, που δεν έχει τίποτα να χωρίσει παρά μόνο να κερδίσει. Ο ένας προσπαθεί να βοηθήσει όσο μπορεί περισσότερο τον άλλο και όλοι μαζί περνάμε καλά», μας λέει ο 25χρονος Φραγκίσκος, εθελοντής για δεύτερη χρονιά στο «Food Paths».

Η γιορτή που φέρνει κοντά ένα νησί-2

Συναντάμε τον Ιάκωβο Απέργη, τον αρχιμάγειρα του Τζανείου, που η «Κ» είχε παρουσιάσει σε ρεπορτάζ της Λίνας Γιάνναρου με αφορμή την προσπάθειά του να αναβαθμίσει ποιοτικά την κουζίνα του νοσοκομείου και να καταργήσει τον όρο «νοσοκομειακό φαγητό». Η Τήνος είναι το νησί της καταγωγής του και φέτος παίρνει για δεύτερη φορά μέρος στο φεστιβάλ. Τον ρωτάω αν αυτή η προσπάθεια έχει ομοιότητες με το άλλο εγχείρημά του στο νοσοκομείο. «Και στις δύο περιπτώσεις γίνεται κάτι με αγάπη, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το να κάνεις κάτι με χαρά, χωρίς να σκέφτεσαι στιγμή την κούραση, είναι κάτι που σε γεμίζει, είναι η “τροφή της ψυχής”», μου απαντά.

Η γιορτή που φέρνει κοντά ένα νησί-3

Βιωματική διαδικασία

Παράλληλα με το «Food Paths», ένα άλλο φεστιβάλ το «Aegean Cocktails and Spirits», διοργανώνεται τις ίδιες μέρες στο νησί της Τήνου, με στόχο να αναδείξει τα ελληνικά ποιοτικά αποστάγματα, όπως το τσίπουρο, το ούζο ή τη μαστίχα. Μερικοί από τους καλύτερους bartenders της Ελλάδας και του εξωτερικού ήρθαν στην Τήνο ύστερα από πρόσκληση του ελληνικού Difford’s Guide, του έγκυρου οδηγού για τα μπαρ και τα κοκτέιλ, με στόχο να μάθουν την αξία αυτών των ποιοτικών τοπικών αποσταγμάτων και να τα εντάξουν στους καταλόγους των διάσημων κοκτέιλ τους. «Πρόκειται για αποστάγματα που τον καιρό της παγκοσμιοποίησης έχουν όλα τα εχέγγυα να κάνουν τη διαφορά», εξηγεί η Ντένη Καλλιβωκά, εκδότρια του Difford’s Guide. «Επειδή οι νουθεσίες δεν λειτουργούν, συνεργαζόμαστε με ένα βραβευμένο γαστρονομικό φεστιβάλ και μέσα από τη βιωματική διαδικασία, βοηθούμε τους επαγγελματίες να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα που κρύβει η τοπικότητα. Το ζουν, το αντιλαμβάνονται και στη συνέχεια το επιλέγουν», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή