ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η τρίτη άποψη αυτοδιοικητικών για τον «Κλεισθένη 1»

Η τρίτη άποψη αυτοδιοικητικών για τον «Κλεισθένη 1»

Εναν «τρίτο δρόμο» σε σχέση με το «όχι σε όλα», που έχουν επιλέξει η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και η Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), εκφράζουν κάποιοι αυτοδιοικητικοί όσον αφορά τον «Κλεισθένη 1». Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα νομοθέτημα που στόχο έχει κυρίως τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στις επόμενες εκλογές –ενώ δεν λύνει τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και δεν αποτελεί μεταρρύθμιση–, τονίζουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης, «εφόσον πρόκειται για κυβερνητική πρόταση».

«Οποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στην ομιλία του στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ, αναφερόμενος στη στάση των δύο ενώσεων να επιμένουν στην απόσυρση του νομοσχεδίου. «Εχουμε μετά από δύο χρόνια επεξεργασίας στα χέρια μας ένα νομοσχέδιο με πολύ μικρά περιθώρια διαβούλευσης και κυρίως με πολύ επιφανειακές μεταρρυθμίσεις, που στόχο έχει τη θέσπιση της απλής αναλογικής», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης. «Δεν πρέπει όμως να ζητάμε να αποσυρθεί αλλά να το αντιμετωπίσουμε ως βάση για να γίνει διαπραγμάτευση και να βελτιωθούν οι ρυθμίσεις», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής) Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι πρέπει να διεκδικηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η διόρθωση των διατάξεων του νομοσχεδίου και η εξέτασή του άρθρο προς άρθρο και όχι η συνολική απόσυρσή του, όπως ζητούν η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, όπως δήλωσε στην «Κ», υποστηρίζει την απλή αναλογική, όχι όμως όπως παρουσιάζεται στον συγκεκριμένο νόμο. «Υπάρχουν παραδείγματα σε όλη την Ευρώπη, με μια λογική που να εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και οδηγεί σε συγκλίσεις που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει σωστά μια οικογένεια, πόσο μάλλον ένας δήμος», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το σενάριο της απλής αναλογικής. Συγκεκριμένα επανέλαβε την πρότασή του για δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια, ένα για την εκλογή δημάρχου και ένα για την εκλογή δημοτικών συμβούλων. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε μάλιστα να μη συμπεριληφθεί στον «Κλεισθένη 1» το εκλογικό σύστημα για τις αυτοδιοικητικές αλλά να καταρτιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση των δήμων ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση δεν προτείνει την οικονομική αυτοτέλεια για τους δήμους.

«Ολοι ξέρουμε ότι είμαστε χρεωμένοι».

Τα πρόστιμα

Εισηγήθηκε ωστόσο τα ποσά από πρόστιμα, από τις κλήσεις, τα έσοδα από τα τραπεζοκαθίσματα και την κατάληψη δημόσιων χώρων να ενταχθούν στα ανταποδοτικά έσοδα και να χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες καταβολής των μισθών της δημοτικής αστυνομίας. «Η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή έχει 60 άτομα –πριν από την κατάργηση είχε 180–, ενώ με αυτά τα ποσά θα μπορούσαμε να έχουμε 250 άτομα στη δημοτική αστυνομία, και άρα να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα όσον αφορά την πόλη».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αποφασισμένος να μιλήσει επί της ουσίας όσον αφορά τον «Κλεισθένη 1», προχώρησε στην κριτική για την ομαδοποίηση των δήμων που προτείνεται στο νομοθέτημα. Η κατηγοριοποίηση των δήμων που αναφέρει το νομοσχέδιο είναι σχηματική, «ευχαριστούμε, ξέρουμε ποιοι δήμοι είναι νησιωτικοί και ποιοι ορεινοί», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός των αλλεπάλληλων ελέγχων που διατηρεί ο «Κλεισθένης 1» και οι οποίοι «δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση».

Κατέληξε δε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η Αυτοδιοίκηση να μην είναι αποδέκτης μόνο όλων των παραπόνων των πολιτών, σύμφωνα με τη γνωστή ρήση «τα παράπονά σας στον δήμαρχο», αλλά να έχει και τις αρμοδιότητες να παρέμβει. «Δεν μπορεί ο δήμαρχος να ακούει μόνο τα μπινελίκια του κόσμου», δήλωσε με τη χαρακτηριστική του εκφραστική άνεση.