ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Και πάλι σκηνές στους καταυλισμούς

kai-pali-skines-stoys-kataylismoys-2250093

Στήνει και πάλι σκηνές στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες στέγασης των ανθρώπων που έφτασαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα, τόσο στα νησιά που διαθέτουν hotspot όσο και στον Εβρο, ενώ στην ενδοχώρα «ιδρύονται» συνεχώς νέα κέντρα φιλοξενίας. Ειδικά τον Απρίλιο, η αύξηση των αφίξεων ήταν κατακόρυφη, αφού μέσα σε ένα μήνα 6.632 μετανάστες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα. Από την αρχή του χρόνου έως τις 6 Μαΐου έφθασαν στη χώρα 16.478 μετανάστες/πρόσφυγες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εκ των οποίων οι 7.103 εισήλθαν από τον Εβρο και οι 9.375 στα νησιά: Τρία νέα κέντρα φιλοξενίας άνοιξαν ήδη για να φιλοξενήσουν τους νεοαφιχθέντες, ενώ τα hotspots στα νησιά έχουν τριπλάσιο του προβλεπόμενου πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις ομάδων πολιτών στα νησιά, ακόμα και αν δεν αντικατοπτρίζουν τη στάση όλου του πληθυσμού, καταδεικνύουν πως η υπομονή των τοπικών κοινωνιών έχει φτάσει στα όριά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και μήνες ομάδα πολιτών έχει εγκαταστήσει φυλάκιο, έξω από τη ΒΙΑΛ, στο ΚΥΤ στη Χίο (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης), όπου πολίτες φυλούν βάρδιες όλο το 24ωρο για να εμποδίσουν την επέκταση της δομής.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσπάθησε να εγκατασταθεί σε διπλανό οικόπεδο ώστε να μπορέσει να προσφέρει υγειονομική φροντίδα στον πληθυσμό (οι ΓΧΣ αρνούνται να δραστηριοποιηθούν εντός των hotspots, αντιδρώντας στην τακτική του γεωγραφικού αποκλεισμού που εφαρμόζεται), οι «φύλακες» κάλεσαν την αστυνομία για να εμποδίσουν την προσπάθεια.

Επέκταση δομών

Iδιαίτερη ανησυχία προκαλεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις Βρυξέλλες, η μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών το τελευταίο χρονικό διάστημα. Προς το παρόν, ωστόσο, η κυβέρνηση επενδύει στη διπλωματία με τη γειτονική χώρα και στην ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου μέσω του σχετικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, για να επιτύχει την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μείωση των ροών. Παράλληλα, όμως, ως πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κατάστασης σχεδιάζεται η επέκταση των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα, που στην πλειονότητά τους έχουν γεμίσει ασφυκτικά, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προέκυψαν τόσο λόγω των αφίξεων από τον Εβρο όσο και λόγω των μεταφορών όσων κρίνονται ευάλωτοι, από τα νησιά. Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν συμφωνεί με τη δημιουργία νέων καταυλισμών στην ενδοχώρα και προκρίνει το σενάριο της επέκτασης των υφιστάμενων για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες.

Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των φιλοξενουμένων στα κέντρα με ταχείες διαδικασίες, αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα διαχείρισης όσον αφορά τόσο τις συνθήκες υγιεινής και την περίθαλψή τους όσο και τη σίτιση. «Πρακτικά, θα μπουν σκηνές ανάμεσα στα κοντέινερ, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση για τους διαμένοντες», τονίζει στέλεχος ΜΚΟ. Οσα έχουν προβλεφθεί έως τώρα πρέπει να αναπροσαρμοστούν. Ενδεικτικά, υπολογίζοντας ότι η σίτιση των μεταναστών/προσφύγων κοστίζει 3,5 ευρώ κατά άτομο την ημέρα (σύμφωνα με τις προδιαγραφές που αναφέρονται στις σχετικές προκηρύξεις), 16.478 επιπλέον άτομα σημαίνει 57.500 επιπλέον ευρώ ημερησίως.

Τα αιτήματα ασύλου

Το σύστημα εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στο μεταξύ, παρά την αύξηση του προσωπικού, έχει ξεπεράσει τα όριά του κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού διερμηνέων που απαιτούνται. Ενδεικτικά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κάποιοι από όσους πιάστηκαν στην Πάτρα ενώ επιχειρούσαν να επιβιβαστούν κρυφά σε πλοία για να φύγουν προς την Ιταλία, είχαν στα χαρτιά τους ημερομηνία εξέτασης του αιτήματος ασύλου τους για το τέλος του 2018. «Στις συλλήψεις που κάνουμε βρίσκουμε συχνά ανθρώπους που έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου εδώ και πολύ καιρό. Πρόκειται για άνδρες μόνους που γνωρίζουν ότι λίγες πιθανότητες έχουν έτσι και αλλιώς να εγκριθεί το αίτημά τους. Δεν έχουν, λοιπόν, κανένα λόγο να περιμένουν άπραγοι ένα χρόνο», τονίζει στην «Κ» αρμόδια πηγή.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητικό το φαινόμενο του Εβρου, που το τελευταίο χρονικό διάστημα επέστρεψε ως σημείο παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Αν και τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε μείωση των αφίξεων στα 30-50 άτομα ημερησίως, εκτιμάται ότι αρκετοί περνούν από άλλα σημεία χωρίς να καταγραφούν, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα την Ε.Ε.

Η κατάσταση στα νησιά

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η δέσμευση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, πριν από λίγες ημέρες, στους κατοίκους της Λέσβου ότι τον Σεπτέμβριο στη Μόρια, (όπου βρίσκεται το hotspot του νησιού), θα φιλοξενούνται 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες δεν δείχνει ρεαλιστική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Μόρια τώρα παραμένουν σε άθλιες συνθήκες σχεδόν 7.300 άτομα – ενώ η δομή δύσκολα «αντέχει» 3.000. Αυτή την εβδομάδα κλιμάκιο από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να επισκεφθεί τα νησιά προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση.

«Είναι πάντως άξιον απορίας πώς η Ε.Ε. δέχεται να μην τηρούνται στα ελληνικά νησιά οι προδιαγραφές που η ίδια έχει θέσει (π.χ. μια τουαλέτα ανά πενήντα άτομα) και που απαιτεί να εφαρμόζονται σε τρίτες χώρες», τονίζει ο κ. Απόστολος Βεΐζης, υπεύθυνος προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οπως εξηγεί, η ευκαιριακή αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται, με τη μέθοδο του μπαλώματος της τρύπας, δεν βοηθά ουσιαστικά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και αυξάνει το κόστος διαχείρισης των προβλημάτων.

«Εμβολιάζουμε τους ανθρώπους για να τους προστατεύσουμε από αρρώστιες που οφείλονται στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα hotspots. Δηλαδή, δημιουργούμε επιπλέον προβλήματα και μετά προσπαθούμε να τα λύσουμε», τονίζει. Οι πιο συχνές ασθένειες για τα παιδιά που βρίσκονται στα ΚΥΤ στα νησιά είναι διάρροια, εμετοί και δερματικά προβλήματα. «Ολα οφείλονται στις συνθήκες στις οποίες ζουν».