ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Φρένο» από ΣτΕ για την Πάτμο

«Φρένο» από ΣτΕ για την Πάτμο

«Στοπ» στην οικοπεδοποίηση του βορειοανατολικού τμήματος της Πάτμου έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, απαγορεύοντας την κατάτμηση και οικοδόμηση ενός από τα τελευταία παρθένα τμήματα του νησιού. Να σημειωθεί ότι υπέρ της προστασίας της περιοχής είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη εκστρατεία με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων που αγαπούν το νησί και βλέπουν τα τελευταία χρόνια τη σταδιακή αλλαγή της φυσιογνωμίας του.

Η υπόθεση αφορά την περιοχή Λιγγίνου, στο βορειοανατολικό κομμάτι της Πάτμου. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος, στην περιοχή αυτή ένας εργολάβος εξασφάλισε έκταση περίπου 80 στρεμμάτων, η οποία όμως για να κατατμηθεί και να οικοδομηθεί (με βάση τις διατάξεις περί εκτός σχεδίου δόμησης) έπρεπε να έχει «πρόσωπο» σε δρόμο προϋφιστάμενο του 1923. Δρόμος δεν υπήρχε και έτσι ένα μονοπάτι που διέσχιζε την περιοχή διαπλατύνθηκε παράνομα. Μάλιστα, η πολεοδομία Καλύμνου εξέδωσε και δύο πρώτες οικοδομικές άδειες.

Η Ελληνική Εταιρεία προσέφυγε το 2014 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πετυχαίνοντας την αναστολή των εργασιών και της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών. Τελικά, η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες και ήταν θετική στα επιχειρήματα της Ελληνικής Εταιρείας, σταματώντας την περαιτέρω οικοπεδοποίηση της περιοχής.

«Είναι μια πολύ μεγάλη δικαίωση, μετά τέσσερα χρόνια αγώνα», λέει στην «Κ» ο Κώστας Καρράς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΛΕΤ. «Εναν αγώνα που έγινε από όσους αγαπούν το νησί, είτε μένουν μόνιμα σε αυτό είτε το επέλεξαν ως τόπο δεύτερης κατοικίας τους, αναστηλώνοντας επιμελώς τα σπίτια που αγόρασαν. Υπήρξε πολύ μεγάλη κινητοποίηση, που δείχνει πως όσοι αγοράζουν σπίτι σε ένα ελληνικό νησί δεν θέλουν απαραίτητα να γίνει Μύκονος. Τώρα, το δημοτικό συμβούλιο του νησιού και η πολεοδομία Καλύμνου πρέπει να δουν πώς θα αποκατασταθεί η περιοχή».

Σύντομα αναμένεται απόφαση και σε δεύτερη προσφυγή της ΕΛΛΕΤ, αυτή τη φορά στο Εφετείο Πειραιά, κατά της οικοδόμησης σε γειτονική ιδιοκτησία, δίπλα στον αιγιαλό. Χαρακτηριστικό είναι ότι, λίγες ημέρες μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, ξεκίνησαν εκσκαφές στο οικόπεδο για τη θεμελίωση οικοδομής. «Η Ελληνική Εταιρεία υποστηρίζει τις επενδύσεις εκείνες που βελτιώνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές, εφόσον συμβαδίζουν με τις αρχές της αειφορίας και είναι σύννομες. Κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι η διαφύλαξη του φυσικού τοπίου, η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον», λέει ο κ. Καρράς. «Αυτού του είδους οι “επενδύσεις” θα επέφεραν την καταστροφή μιας εκ των πλέον όμορφων περιοχών του νησιού, καθώς θα προχωρούσε η σταδιακή οικοπεδοποίηση».