Αιφνίδια επιχείρηση στο λιμάνι της Πάτρας

Αιφνίδια επιχείρηση στο λιμάνι της Πάτρας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκρηκτική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην παραλιακή ζώνη, απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας και τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του λιμανιού, που έπλητταν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, εκτιμάται ότι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην απόφαση να απομακρυνθούν, έπειτα από μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας, οι εκατοντάδες μετανάστες.

Το σχέδιο που εφαρμοζόταν τις τελευταίες εβδομάδες, για σταδιακή και οικειοθελή απομάκρυνση των μεταναστών δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού οι εισβολές στο λιμάνι και το κυνηγητό με αστυνομικούς και λιμενικούς εξακολουθούσε να ήταν καθημερινό φαινόμενο.

Παράλληλα, ο φόνος ενός 20χρονου Αφγανού από 27χρονο ομοεθνή του με εννιάρι πιστόλι, αλλά και η πρόσφατη καταγγελία οδηγού φορτηγού ότι απειλήθηκε με πιστόλι από αλλοδαπό, φόρτισαν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στην παραλιακή ζώνη.

Ετσι, περίπου στις 5.30, χθες, τα ξημερώματα πάνω από 350 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και διμοιρίες ΜΑΤ, περικύκλωσαν τις πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις «ΑΒΕΞ» και «Λαδόπουλου» και, αιφνιδιάζοντας τους μετανάστες, τους ζήτησαν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία, που είχαν μισθωθεί για τη μεταφορά τους. Οι μετανάστες πήραν τα λιγοστά υπάρχοντά τους και άρχισαν να επιβιβάζονται στα λεωφορεία, χωρίς να αντιδρούν. Επειτα από περίπου τέσσερις ώρες είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της απομάκρυνσης και μεταφοράς των 611 ατόμων σε δομές φιλοξενίας εκτός Αχαΐας. Μάλιστα, προκειμένου να μην καθυστερήσει η απομάκρυνση των μεταναστών, είχε ήδη αποφασιστεί να γίνει η ταυτοποίησή τους, εκτός Πατρών. Ανάμεσα στους μετανάστες ήταν και τέσσερις ανήλικοι για τους οποίους έχει ληφθεί ειδική μέριμνα.

«Ηχηρό μήνυμα»

Οπως ανέφεραν στην «Κ» αστυνομικές πηγές, η χθεσινή επιχείρηση έστειλε στα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών ένα «ηχηρό μήνυμα» ότι δεν θα μπορούν πλέον να δρουν στην Πάτρα. Ωστόσο, μετά παρόμοια επιχείρηση στην πόλη, πριν από περίπου 12 χρόνια οι μετανάστες σταδιακά, άρχισαν και πάλι να «πολιορκούν» το λιμάνι. Μέχρι, χθες, στις πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες περίπου 900 αλλοδαποί.

Μετά την απομάκρυνσή τους η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έθεσε το θέμα της φύλαξης των χώρων των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ώστε να μην επιστρέψουν μετανάστες, αλλά και της αξιοποίησής τους.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις εγκαταστάσεις της πρώην χαρτοποιίας «Λαδόπουλου», στα σχέδια της περιφέρειας είναι η δημιουργία ενός πολυδύναμου πολιτιστικού, κοινωνικού και διοικητικού κέντρου, που όπως εκτιμάται, μπορεί να σηματοδοτήσει μια μεγάλη κοινωνική ανάπλαση για τη νότια πλευρά της πόλης. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η δημιουργία διοικητηρίου της περιφέρειας, σχολείο, παιδικός σταθμός, εκθεσιακός χώρος, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι στάθμευσης, αναψυκτήρια κ.ά.

Οσον αφορά τις δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου, σύμφωνα με την περιφέρεια, έχουν συζητηθεί όλα τα δεδομένα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή και τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ, Νίκο Μαντζούφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή