Αριστεία στον εθελοντισμό

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τραυματισμένη νεαρή φώκαινα –ένα είδος μικρόσωμου δελφινιού– είχε βγει στα ρηχά στον όρμο της Παναγίας στη Χαλκιδική, αναζητώντας βοήθεια. Μόλις έγινε αντιληπτή, κλήθηκε να αναλάβει δράση η Ομάδα Περίθαλψης Αγριων Ζώων του τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. «Ελαβα το τηλεφώνημα στις 12 το βράδυ. Μαζί με 20 φοιτητές ξεκινήσαμε για τη Χαλκιδική. Επί περίπου δέκα ημέρες κοιμόμασταν και ζούσαμε στην παραλία. Ηταν Ιούνιος και εξεταστική περίοδος για τους φοιτητές. Τους θυμάμαι να διαβάζουν για τις εξετάσεις τους στην άμμο, κάτω από ομπρέλες», περιγράφει στην «Κ» η δημιουργός και «ψυχή» της Ομάδας, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Χειρουργικής Ιατρικής Εξωτικών και Αγριων Ζώων κ. Αναστασία Κομνηνού. «Η ιστορία αυτή μας συγκίνησε. Η φώκαινα είναι ένα ντροπαλό ζώο που στρεσάρεται εύκολα, ωστόσο, δέχθηκε τη βοήθεια που της προσφέραμε. Εφτασε στο σημείο να της σφυρίζουμε και να έρχεται κοντά για τη θεραπεία της». Η φώκαινα επέζησε και μόλις αισθάνθηκε καλά, έφυγε. Ηταν η πρώτη τεκμηριωμένη παρουσία του συγκεκριμένου είδους στη Μεσόγειο. Εως τότε οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η φώκαινα ζει στη Μαύρη Θάλασσα και σε κάποιες περιοχές στον Β. Ατλαντικό και η μόνη αναφορά για τη Μεσόγειο ήταν από τον Αριστοτέλη.

Η φώκαινα της Χαλκιδικής, είναι μεταξύ των 5.000 άγριων ζώων –δελφίνια, φάλαινες, μεσογειακές φώκιες, αρκούδες, αετόπουλα κ.ά.– που έχει περιθάλψει στα 23 χρόνια δράσης της η Ομάδα. Στην πλειονότητά τους θύματα ανθρώπινων δραστηριοτήτων, με κύρια εργαλεία «εγκλήματος» τα αλιευτικά δίχτυα, τις προπέλες πλοίων, τα αυτοκίνητα στις εθνικές οδούς και τα πυροβόλα όπλα κυνηγών και μη. Πολλά από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση. Με δεδομένο ότι στη χώρα μας 171 είδη των σπονδυλωτών ζώων διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο, το να σωθεί έστω και μία μονάδα της άγριας πανίδας έχει τεράστια αξία.

Η Ομάδα δημιουργήθηκε το 1995 και ήταν ο πρώτος φορέας εθελοντικής προσφοράς που δραστηριοποιήθηκε στο αντικείμενο στην Ελλάδα. Η κ. Αναστασία Κομνηνού, μετά τόσα χρόνια συνεχίζει να διαχειρίζεται η ίδια το κάθε περιστατικό τραυματισμένου, άρρωστου, ορφανού άγριου ζώου που καλείται η Ομάδα να περιθάλψει. Η ίδια αλλά και φοιτητές και μέλη ΔΕΠ, είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο. Και ο αριθμός του κινητού της τηλεφώνου είναι γνωστός σε όλα τα λιμεναρχεία της χώρας. Ολα στο πλαίσιο του εθελοντισμού. «Και έτσι θα συνεχίσουμε. Πιστεύω ότι ο εθελοντισμός είναι πολύ σημαντικός ειδικά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της χώρας, που το κράτος δεν μπορεί να καλύψει κάποιες ανάγκες. Και ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος οφείλει να δείξει και αυτό το κομμάτι στους νέους», σημειώνει η κ. Κομνηνού.

Για την αφοσίωσή της η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ πρόκειται να της απονείμει την ερχόμενη Παρασκευή, Βραβείο αριστείας Ιατροκοινωνικού Εργου και Προσφοράς. Η τελετή θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Δίπλα της θα βρεθεί ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής του ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα βραβευθεί για την αφιλοκερδή πραγματοποίηση καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων στον Μαυρίκιο Αφρικής, και την εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου της Παμπλέμπους στον Μαυρίκιο, που μάλιστα αναμένεται να εξελιχθεί σε συνεργασία του συγκεκριμένου νοσοκομείου με το τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. Βραβείο αριστείας θα λάβει και η επίκουρος καθηγήτρια Εμβρυολογίας-Γενετικής στο ΑΠΘ κ. Κατερίνα Χατζημελετίου για την πρώτη παγκοσμίως κυτταροσκελετική ανάλυση ανθρώπινων εμβρύων έπειτα από κατάψυξη με τη μέθοδο της υαλοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή