«Οχι» από το 92% στον «Κλεισθένη»

«Οχι» από το 92% στον «Κλεισθένη»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ομόφωνο αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό εντός των επόμενων ημερών κατέληξε χθες το Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστική του αντίθεση στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι», που εισηγείται το υπουργείο Εσωτερικών. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θεωρεί πως η δυνατότητα διαλόγου με τον αρμόδιο υπουργό Π. Σκουρλέτη έχει κλείσει, ειδικά μετά τη μη πραγματοποίηση της χθεσινής προγραμματισμένης συνάντησης των δύο πλευρών. «Αυτό είναι ντροπή και αποτελεί μεγάλη προσβολή για τον θεσμό μας. Είναι προφανές ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν επιθυμεί τον διάλογο μαζί μας και επιλέγει τη ρήξη. Την ευθύνη πλέον την έχει ο πρωθυπουργός, τον οποίο καλούμε να παρέμβει άμεσα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί», δήλωσε ο κ. Γ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ενταση επικράτησε μεταξύ των εκπροσώπων των αιρετών και βουλευτών της πλειοψηφίας στη χθεσινή συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής. Οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ και της Ενωσης Περιφερειών υπογράμμισαν πως το 92% των δημοτικών συμβουλίων έχει ταχθεί κατά του σχεδίου νόμου. «Ζητάμε διάλογο από μηδενική βάση, με απόσυρση του “Κλεισθένη”. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε διάλογο σε βάθος διετίας. Ας μας πει ο γενικός γραμματέας κ. Πουλάκης τι υιοθετήθηκε από τις θέσεις που καταθέσαμε», σημείωσε ο κ. Πατούλης. Στην απόρριψη συνολικά του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, οδηγούν –μεταξύ άλλων– λόγοι που αφορούν τις αρμοδιότητες, τους πόρους της Αυτοδιοίκησης, την πάταξη της γραφειοκρατίας, καθώς και το περίπλοκο σύστημα εκλογής και συγκρότησης των οργάνων. Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός τόνισε πως «θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σ’ ένα απέραντο παζάρι. Καταργούν τους άμεσα εκλεγόμενους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες για να έχουν περισσότερες θέσεις για συναλλαγή».

Από την πλευρά του ο κ. Πουλάκης σημείωσε πως ο «Κλεισθένης Ι» συμβάλλει στην εμβάθυνση της δημοκρατικής και συλλογικής λειτουργίας, στην ενίσχυση της διοικητικής αποτελεσματικότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας των ΟΤΑ και στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ΟΤΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή