Ενα λαμπρό νεοϋορκέζικο γκαλά για την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

Ενα λαμπρό νεοϋορκέζικο γκαλά για την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών μετρά 137 χρόνια ζωής και δράσης, με έργο ευεργετικό για τον τόπο μας. Ιδρυθείσα το 1881, είναι μια φιλόξενη βάση για μελέτη και έρευνα στην Ελλάδα. Διαθέτει, άλλωστε, δύο ζηλευτές βιβλιοθήκες που την κάνουν ξακουστή στους φοιτητές και ερευνητές: την Blegen, αφιερωμένη στις κλασικές σπουδές και τη Γεννάδειο, με εξειδίκευση στην Ελλάδα μετά το τέλος της αρχαιότητας.

Την Τετάρτη 9 Μαΐου, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών πραγματοποίησε το ετήσιο γκαλά της στην ιστορική αίθουσα Capitale της Νέας Υόρκης. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος συγκεντρώθηκαν πάνω από 350 επιφανείς φιλάνθρωποι, φιλέλληνες, ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες, για να γιορτάσουν τον μακρύ βίο και την πλούσια προσφορά της που είναι βεβαίως γνωστή και στις ΗΠΑ.

Μία από τις σημαντικές στιγμές της βραδιάς αυτής ήταν η απονομή του «Athens Prize» στον καθηγητή Ronald S. Stroud (University of California, Berkeley) για την εξαιρετική συνεισφορά του στην εξέλιξη της γνώσης για την Αρχαία Ελλάδα. Το βραβείο της Γενναδείου («Gennadius Prize») απονεμήθηκε στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την επίσης συνεπή και διαρκή του συνεισφορά στην εξέλιξη της γνώσης για τη μετακλασική Ελλάδα. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά στην μεγάλη απούσα Ειρήνη Μοσχακλαειδή, αείμνηστη ευεργέτιδα της Γενναδείου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Η δραστήρια επικεφαλής της Βιβλιοθήκης, Μαρία Γεωργοπούλου, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά και στο αδιάκοπο ενδιαφέρον της εκλιπούσας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε σιωπηλή δημοπρασία με έργα και αντικείμενα που ευγενώς προσέφεραν για τον σκοπό αυτό Eλληνες καλλιτέχνες και επιχειρηματίες. Τα έσοδα από τον πλειστηριασμό θα ενισχύσουν το έργο της Αμερικανικής Σχολής και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Ανάμεσα στους εικαστικούς ήταν η Καλλιόπη Λεμού, ο Παύλος Σάμιος, η Χριστίνα Νάκου, την Μπέκυ Ντόριζα. Δεν έλειψαν με δωρεές η Thalassa Collection, ο Στέλιος Μπουτάρης, το Carpo κ.ά.

Το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος των Επιτρόπων, Αλέξανδρος Ζαγοραίος, η διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Τζένιφερ Νάιλς (η οποία διαδέχθηκε πριν από λίγο καιρό τον Τζιμ Ράιτ), οι επόπτες Ανδρέας Ζομπανάκης, Αλεξάνδρα Βοβολίνη, Χιόνα Ξανθοπούλου – Σβαρτζ, Κάθριν Γιατράκις, Ντίνο Μακρυκώστας, Κώστα Κόνστανταϊν, Λίο Μυλωνάς, ο γενικός διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Παντελής Πάνος, ο πρόεδρος των Φίλων της Γενναδείου πρέσβης ε.τ. Τάσος Κριεκούκης, o διοικητικός διευθυντής του Ιδρύματος Νιάρχος Βασίλης Τσάμης, ο Νικόλας Νιάρχος και η Μαρία Φαραντούρη που δύο μέρες αργότερα τραγούδησε στο Carnegie Hall.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή