Αναστολή χειρουργείων στο Νοσοκομείο Ρίου

Αναστολή χειρουργείων στο Νοσοκομείο Ρίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επ’ αόριστον αναστολή όλων των χειρουργικών επεμβάσεων πλην των επειγουσών περιπτώσεων προχωρεί από την προσεχή Δευτέρα ο πανεπιστημιακός χειρουργικός τομέας του Νοσοκομείου Ρίου. Αιτία γι’ αυτή την απόφαση είναι η αδυναμία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου να περιθάλψει όλα τα περιστατικά, με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι να νοσηλεύονται στους χώρους ανάνηψης των χειρουργικών ασθενών. Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρίου διαθέτει 13 κλίνες, οι οποίες ωστόσο δεν επαρκούν για να καλύψουν τον μεγάλο όγκο των περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει το νοσοκομείο. Για την ανάπτυξη νέων κλινών Εντατικής απαιτείται επιπλέον προσωπικό (το υφιστάμενο δεν καλύπτει το στάνταρντ ασφαλείας ούτε για τις υφιστάμενες κλίνες), καθώς και εξοπλισμός. Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου, εκπροσώπων του νοσοκομείου και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν τρόποι για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οπως αναφέρεται σε έγγραφο του πανεπιστημιακού χειρουργικού τομέα με προχθεσινή ημερομηνία προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, το οποίο υπογράφει ο καθηγητής Παναγιώτης Μέγας, «μήνες τώρα, οι χειρουργοί και οι αναισθησιολόγοι του ΠΓΝΠ καταβάλλουν υπεύθυνες προσπάθειες καθημερινά να προσαρμοστούν στην ελλειμματική λειτουργία των χειρουργείων και της ΜΕΘ. Δεν μπορούν σε καμία περίπτωση όμως να διαχειριστούν πλέον τις συνεχείς αναβολές των χειρουργείων, ούτε πρόκειται να συνδράμουν στην ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι συχνά ενημερώνονται την τελευταία στιγμή ότι δεν θα χειρουργηθούν, αφού εν τω μεταξύ έχει προηγηθεί μακροχρόνια αναμονή στη λίστα χειρουργείου και έχει γίνει ο αναγκαίος προεγχειρητικός έλεγχος». Οι επικεφαλής του πανεπιστημιακού χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου Ρίου διαβεβαιώνουν τους ασθενείς ότι όσοι έχουν επείγον πρόβλημα θα αντιμετωπίζονται κανονικά και καλούν τη διοίκηση του νοσοκομείου να συνεννοηθεί με το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ για τη διακομιδή χειρουργικών περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη λήξη των συμβάσεων 350 γιατρών και νοσηλευτών που υπηρετούν στις ΜΕΘ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ με αποτέλεσμα να κλείσουν 50 κλίνες Εντατικής, κρούουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Σημειώνεται ότι σήμερα περίπου 100-150 κλίνες ΜΕΘ από τις 750 που υπάρχουν σε δημόσια νοσοκομεία είναι κλειστές. Οι συμβάσεις θα ξεκινήσουν να λήγουν στις 28 Ιουνίου και, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το προσωπικό που θα απολυθεί θα αντικατασταθεί με επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή