Κριτική δικαστών κατά παραιτηθέντος προέδρου του ΣτΕ

Κριτική δικαστών κατά παραιτηθέντος προέδρου του ΣτΕ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την ηχηρή παραίτηση του προέδρου του δικαστηρίου Νίκου Σακελλαρίου, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές για παρασκηνιακές διεργασίες σχετικά με κρίσιμες διασκέψεις σε σοβαρές υποθέσεις, όπως ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου.

Και ενώ οι διασκέψεις σε εκκρεμείς και σοβαρές υποθέσεις, που αυτή την εποχή είναι υπό εξέταση στο ανώτατο δικαστήριο, συνεχίζονται κανονικά με άλλους ανώτατους δικαστικούς που έχουν ήδη αναλάβει τη σκυτάλη και τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο του δικαστηρίου, Αθανάσιο Ράντο, ο οποίος αναπληρώνει τον παραιτηθέντα πρόεδρο, η Ενωση των Δικαστών του ΣτΕ με ανακοίνωσή της άσκησε χθες κριτική με το «γάντι» στον κ. Σακελλαρίου.

Ανακοίνωση

Στην ανακοίνωσή της τονίζει πως, «συνεπής στις πάγιες θέσεις της η Ενωση καταδικάζει κάθε απόπειρα επηρεασμού των δικαστών ΣτΕ και δη σε εκκρεμείς υποθέσεις, ακόμα και αν προέρχεται από τον πρόεδρό του», υπονοώντας τη δημόσια τοποθέτηση του παραιτηθέντος προέδρου, ότι οι περικοπές στις συντάξεις είναι ήδη μεγάλες και περαιτέρω μείωσή τους θα οδηγήσει τους συνταξιούχους σε πλήρη εξαθλίωση. Η επίκριση αυτή σχετίζεται με το ότι το θέμα των περικοπών των συντάξεων βρίσκεται προς κρίση στο ΣτΕ, στο πλαίσιο των κρινόμενων διατάξεων του ν. Κατρούγκαλου. Περαιτέρω στην ανακοίνωση της Ενώσεως, την οποία υπογράφουν αναπληρωματικά μέλη της διοίκησής της, καθώς τακτικά μέλη της μετέχουν στις διασκέψεις για τον νόμο Κατρούγκαλου, ασκείται κριτική στην ίδια την παραίτηση Σακελλαρίου με τη φράση «οι δικαστές δεν παραιτούνται και δεν φυγομαχούν».

Και ενώ και χθες πολιτικοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης συνδέοντας την παραίτηση Σακελλαρίου με πρακτικές παρεμβάσεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μετά την ανακοίνωση των δικαστών του ΣτΕ, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση ανεβάζοντας τους τόνους, ενώ αμέσως μετά την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ είχε εκδώσει ανακοίνωση καταδίκης –και αυτός– για τα φαινόμενα διαρροών των δικαστικών διασκέψεων, κάνοντας λόγο για «υποβάθμιση του κύρους της Δικαιοσύνης» και καλώντας τους δικαστές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Χθες, ο κ. Κοντονής, αναφερόμενος στην ανακοίνωση των δικαστών του ΣτΕ, σημείωσε πως «αποτελεί ηχηρή απάντηση στη Ν.Δ., στο ΠΑΣΟΚ και στον πρόεδρο του ΔΣΑ, οι οποίοι προσπάθησαν χθες μέσω της παραίτησης του κ. Νικ. Σακελλαρίου από τη θέση του προέδρου του ΣτΕ να δημιουργήσουν κλίμα εις βάρος της κυβέρνησης. Αν θέλουν ας τη μελετήσουν, για να μην εκτεθούν για άλλη μία φορά». Πάντως, το κλίμα στο ΣτΕ μετά την παραίτηση Σακελλαρίου ήταν βαρύ, ενώ οι διεργασίες σε όλα τα επίπεδα για την επιλογή από την κυβέρνηση νέου προέδρου στο ανώτατο δικαστήριο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή