Μια (σύγχρονη) ελληνική τραγωδία

Μια (σύγχρονη) ελληνική τραγωδία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόλογος: Το Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο (το «Οικουμενικό Πατριαρχείο»), το κέντρο της Ανατολικής Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης παγκοσμίως, έχει ανακαλύψει ότι ορισμένοι θεσμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Morgan, του Πανεπιστημίου Princeton και του Πανεπιστημίου Duke, κατέχουν συνολικά οκτώ χειρόγραφα της βυζαντινής εποχής που εκπλάπησαν μαζί με πολλά άλλα από τη Μονή της Εικοσιφοίνισσας στη Βόρεια Ελλάδα στα τέλη Μαρτίου του 1917, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το παράδοξο: Η κλοπή διαπράχθηκε από βουλγαρικές δυνάμεις που κατέστρεψαν τη Μονή και λεηλάτησαν τη βιβλιοθήκη της, η οποία αποτελείτο από μια πολύ αξιόλογη συλλογή 1.300 εκκλησιαστικών τόμων, συμπεριλαμβανομένων 430 πολύτιμων χειρογράφων αιώνων. Ο ηγέτης αυτής της αντάρτικης δύναμης, Βλαδίμηρος Σις, πήρε τα χειρόγραφα στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου πωλούσαν παράνομα τα βιβλία. Παρά τις προσπάθειες της Ελλάδας, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Νεϊγύ, να επιστρέψει η Βουλγαρία αυτά τα χειρόγραφα, πολλοί από τους τόμους δεν ανακτήθηκαν ποτέ και θεωρήθηκαν χαμένοι για πάντα. Πρόσφατα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακάλυψε ότι ορισμένοι από τους τόμους βρίσκονταν σε συλλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των τόμων στη Βιβλιοθήκη Morgan, στο Πανεπιστήμιο του Princeton και στο Πανεπιστήμιο Duke. Ελπίζουμε ότι αυτά τα θεσμικά όργανα θα ακολουθήσουν τα βήματα άλλων θεσμών σε όλο τον κόσμο, που επιστρέφουν πρόθυμα κλεμμένα έργα τέχνης και αντικείμενα στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Πράγματι, η Λουθηρανική Σχολή Θεολογίας του Σικάγου επέστρεψε πρόσφατα ένα από τα χειρόγραφα της συλλογής της, επειδή ήταν μεταξύ εκείνων που εκλάπησαν από τη Μονή της Εικοσιφοίνισσας το 1917. Ο Τζέιμς Νίμαν, πρόεδρος της Λουθηρανικής Σχολής, δήλωσε ότι υπάρχει «ευρεία συμφωνία» πως το χειρόγραφο πρέπει να επιστραφεί και ότι ήταν το «σωστό και ηθικό πράγμα που έπρεπε να γίνει».

Η έξοδος: Το Princeton, το Duke και η Βιβλιοθήκη Morgan, που όλα έχουν χειρογραφήματα τα οποία εκλάπησαν από την ίδια βιβλιοθήκη ταυτόχρονα, πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα που έθεσε η Λουθηρανική Θεολογική Σχολή και να επιστρέψουν τα χειρόγραφα.

Μετά 100 χρόνια, ήρθε η ώρα τα χειρόγραφα να επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή