«Δίκαιο το τέλος 2% σε τάμπλετ, κινητά»

«Δίκαιο το τέλος 2% σε τάμπλετ, κινητά»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την επιβολή τέλους σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, τα σωματεία των Ελλήνων συγγραφέων και εκδοτών αποσαφηνίζουν ότι το 2% δεν είναι φόρος αλλά δίκαιη αποζημίωση των δημιουργών, υποχρέωση που επιβάλλει ευρωπαϊκή οδηγία.

Οπως αναφέρουν δεκατρείς Ενώσεις, μεταξύ των οποίων η Ενωση Συντακτών και η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Εταιρείες, όπως των Ελλήνων Λογοτεχνών, Θεατρικών Συγγραφέων, Σύλλογοι και Σύνδεσμοι Εκδοτών Βιβλίου, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου κ.ά., «δεν είναι επιτρεπτό σε καμιά ευνομούμενη και ανεπτυγμένη χώρα της Δύσης να βαφτίζεται “χαράτσι” η αποζημίωση πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Το σκεπτικό είναι απλό: Η αξία των μηχανημάτων πολλαπλασιάζεται από τη δυνατότητα αντιγραφής καλλιτεχνικών έργων. Η δίκαιη αποζημίωση αποτελεί την αμοιβή των δημιουργών για τα έργα που μέσω των μηχανημάτων αναπαράγονται νόμιμα από ιδιώτες. Πρόκειται για μια ελάχιστη επιβάρυνση σε σχέση με το πόσες φορές μπορεί να αναπαραχθεί οποιοδήποτε έργο μέσω αυτών των τεχνικών μέσων. Η πρόσφατη διάταξη δεν έφερε τίποτε καινούργιο. Απλώς διόρθωσε νομοτεχνικές ατέλειες που υπήρχαν στην αντίστοιχη διάταξη του ν. 4481/2017 που ψηφίσθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, η οποία και επανέφερε αποζημίωση πνευματικών δικαιωμάτων ίση με το 2% της αξίας εισαγωγής υπολογιστών και τάμπλετ (ίσχυε για τους υπολογιστές από το 1993 έως το 2002, όταν και καταργήθηκε). Τα έξυπνα κινητά υπόκειντο σε εύλογη αμοιβή (6%) και με τον προηγούμενο νόμο, όπως αναγνώρισαν δικαστικές αποφάσεις, και με τη νέα διάταξη η αμοιβή μειώθηκε σε 2%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή