Εμπορικές χρήσεις 11.750 τ.μ. στον νέο σταθμό ΚΤΕΛ

Εμπορικές χρήσεις 11.750 τ.μ. στον νέο σταθμό ΚΤΕΛ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνεται ο ρυθμός για την προκήρυξη διαγωνισμού που αφορά την κατασκευή και παραχώρηση εκμετάλλευσης του νέου κεντρικού σταθμού των ΚΤΕΛ στην περιοχή του Ελαιώνα. Ο νέος σταθμός είναι ένα από τα «στοιχειωμένα» έργα της προολυμπιακής περιόδου, όπως π.χ. το Θριάσιο Πεδίο, που δεν κατόρθωσαν να αναπτυχθούν τότε και σήμερα βρίσκονται εκ νέου στο προσκήνιο.

Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 170-180 εκατ. ευρώ, που ενδεχομένως να προσεγγίσει ακόμα και τα 300 εκατ. ευρώ, αν συνεκτιμηθούν και τα πιθανά έργα ανάπλασης κι εξωραϊσμού της γύρω περιοχής. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε εντός της εβδομάδας για το θέμα ο υποδιευθυντής Νέων Εργων στη Διεύθυνση Στρατηγικής Ανάπτυξης της «Αττικό Μετρό» Παναγιώτης Κλήμης, οι νέες εγκαταστάσεις θα προβλέπουν συνολική επιφάνεια 40.000 τ.μ., ενώ οι εμπορικοί χώροι θα ανέρχονται σε 11.750 τ.μ. Παράλληλα, προβλέπονται ελεύθεροι χώροι πρασίνου επιφάνειας 20.000 τ.μ. και 572 θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων οι 100 θα αφορούν τους επιβάτες του μετρό, καθώς το ακίνητο συνδέεται με τον σταθμό «Ελαιώνας».

Ο νέος σταθμός θα φιλοξενεί τα ΚΤΕΛ, τα οποία σήμερα βρίσκονται στον Κηφισό και στη Λιοσίων, εξυπηρετώντας σε ετήσια βάση 16 εκατ. επιβάτες. Ως εκ τούτου, το δέλεαρ για τους ιδιώτες επενδυτές που θα αναλάβουν και την εκμετάλλευση των σχετικών εμπορικών καταστημάτων κρίνεται επαρκές, καθώς θα υπάρχει εξασφαλισμένη επισκεψιμότητα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κλήμης, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, ενώ το προσεχές διάστημα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη και η προμελέτη του έργου. Στη συνέχεια θα γίνει η προετοιμασία αντικειμένου, προκειμένου να ανατεθεί σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την προκήρυξη του διαγωνισμού. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας μέχρι το τέλος του έτους, ώστε από το 2019 να έχει προκύψει ανάδοχος και να ξεκινήσει η επένδυση.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει κινήσει τις διαδικασίες ένταξης του έργου στο πακέτο Γιούνκερ, που αφορά συμβάσεις ΣΔΙΤ. Υπενθυμίζεται ότι οι σταθμοί Κηφισού και Λιοσίων, που εξυπηρετούν σήμερα την πρωτεύουσα, φιλοξενούν συνολικά 49 γραμμές και δέχονται έναν ημερήσιο φόρτο που κυμαίνεται από 24 έως 44 χιλιάδες επιβάτες ή 12 εκατ. ετησίως. Με τη μετακίνησή τους στον Ελαιώνα, προβλέπεται να αποσυμφορήσουν αρκούντως επιβαρυμένες και εν πολλοίς ακατάλληλες για τη χρήση αυτή περιοχές, που επί δεκαετίες στεγάζουν τους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί και η περιοχή του Ελαιώνα.

Οπως ανέφερε ο κ. Κλήμης, «στόχος είναι ο σχεδιασμός ενός τερματικού σταθμού που να μοιάζει με αεροδρομίου, λαμβάνοντας υπόψη και την αντίστοιχη διεθνή εμπειρία», προσθέτοντας ότι η λογική του έργου είναι η δημιουργία ενός συγκοινωνιακού κόμβου που θα φιλοξενεί και διεθνείς λεωφορειακές γραμμές και θα αγγίξει έναν ετήσιο φόρτο της τάξης των 16 εκατ. επιβατών. Σημειώνεται ότι η «Αττικό Μετρό», μετά το «ξεπάγωμα» του έργου το 2012 και την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την ΚΣΑΥΛΕ (Κεντρικός Σταθμός Αθηνών Υπεραστικών Λεωφορείων) και τον Δήμο Αιγάλεω, προχώρησε στην απαλλοτρίωση περίπου 18 στρεμμάτων για την υλοποίησή του, αναλαμβάνοντας παράλληλα τον ρόλο του Project Manager. Ωστόσο, η αρμόδια αρχή για τη δημοπράτηση του έργου θα είναι η ΚΣΑΥΛΕ και όχι η «Αττικό Μετρό». Σύμφωνα με τον κ. Κλήμη, η αποπληρωμή του έργου θα γίνει τόσο από την εκμετάλλευση των εμπορικών χρήσεων στις εγκαταστάσεις του σταθμού όσο και από τα ΚΤΕΛ, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν στο κοινοπρακτικό σχήμα εκμετάλλευσής του και θα συνεισφέρουν στην αποπληρωμή των κεφαλαίων από τα εισιτήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή