Εχουν ταυτοποιηθεί και άλλοι για την επίθεση στον Μπουτάρη

Εχουν ταυτοποιηθεί και άλλοι για την επίθεση στον Μπουτάρη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο θα δικαστούν στο Aυτόφωρο Mονομελές Πλημμελειοδικείο της Θεσσαλονίκης οι τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες για την επίθεση του Σαββάτου στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, σε εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων. Ο τέταρτος κατηγορούμενος είναι ανήλικος, ηλικίας 17 ετών και παραπέμφθηκε να δικαστεί στις 4 Οκτωβρίου από το δικαστήριο ανηλίκων. Εις βάρος και των τεσσάρων σχηματίστηκε δικογραφία για απρόκλητες σωματικές βλάβες, διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης και οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα χθες το πρωί. Η αναβολή της δίκης έγινε κατόπιν αιτήματος των τριών που παραμένουν κρατούμενοι μέχρι να δικαστούν.

Στις προανακριτικές τους απολογίες οι δύο 20χρονοι (όπως και ο ανήλικος) παραδέχθηκαν ότι συμμετείχαν στη βίαιη επίθεση κατά του δημάρχου. Ο ένας απ’ αυτούς τραυματίστηκε στο χέρι και μετέβη στο Ιπποκράτειο για τις πρώτες βοήθειες. Δήλωσαν σπουδαστές σε ΙΕΚ και προσπάθησαν να αιτιολογήσουν την πράξη τους ισχυριζόμενοι ότι παρασύρθηκαν από το πλήθος. Στο βίντεο των επεισοδίων διακρίνονται να σπάνε με γροθιές και κλωτσιές τα τζάμια του αυτοκινήτου του Γιάννη Μπουτάρη. Αντίθετα, ο 36χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες, μολονότι σε φωτογραφίες διακρίνεται να μετέχει στην επίθεση. Ο τελευταίος είναι ομογενής από τη Γεωργία και ο μόνος σεσημασμένος, καθώς στο παρελθόν έχει συλληφθεί και εκτίσει ποινή φυλάκισης για κλοπές. Τα ξημερώματα της Κυριακής, μάλιστα, λίγες ώρες μετά την επίθεση στον δήμαρχο, πήρε μέρος σε απόπειρα ληστείας κρεοπωλείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης και συνελήφθη.

Οι υπόλοιποι έχουν μεν λευκό ποινικό μητρώο, ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες βρίσκονται καταχωρισμένοι στο αρχείο της ασφάλειας Θεσσαλονίκης ως ύποπτοι για συμμετοχή σε επεισόδια στα γήπεδα. Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, παρέχοντας στην κρατική ασφάλεια τα νομικά εργαλεία προκειμένου να συνεχίσει την έρευνα για το επεισόδιο. Στην έγγραφη παραγγελία του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητεί τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών όχι μόνο για τους φυσικούς αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης.

Μιλώντας στην «Κ», αρμόδιοι αξιωματικοί άφηναν, χθες, να εννοηθεί ότι έχουν ήδη καταφέρει να ταυτοποιήσουν και άλλα άτομα που μετείχαν στο επεισόδιο, αξιοποιώντας, όπως και στην περίπτωση των τεσσάρων πρώτων κατηγορουμένων, τα δεκάδες βίντεο και φωτογραφίες του επεισοδίου που δημοσιεύθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα. Σε ένα απ’ αυτά μάλιστα διακρίνεται άτομο που φέρεται να δίνει το πρόσταγμα στους συγκεντρωμένους να κινηθούν επιθετικά κατά του Γιάννη Μπουτάρη.

Η επίθεση εις βάρος του δημάρχου καλύφθηκε εκτενώς από ξένα ΜΜΕ, μεταξύ άλλων το BBC, το Euronews και τη γερμανική FAZ, με αποτέλεσμα τον διεθνή διασυρμό της χώρας. «Ο πλέον φιλελεύθερος δήμαρχος της Ελλάδας ξυλοκοπήθηκε από ένα μάτσο ακροδεξιούς διαδηλωτές», έγραψε η «Ουάσιγκτον Ποστ». To γερμανικό «Σπίγκελ» επισήμανε ότι η Ουρανία Μιχαλολιάκου συνεχάρη τους δράστες και υπενθύμισε ότι ο βετεράνος πολιτικός έχει επανειλημμένως προκαλέσει την οργή των ακραίων με τις δηλώσεις του περί ΠΓΔΜ και Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή