ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς δρούσε η σπείρα των Γεωργιανών διαρρηκτών – Ο ρόλος «κλειδί» των οικιακών βοηθών

Πώς δρούσε η σπείρα των Γεωργιανών διαρρηκτών – Ο ρόλος «κλειδί» των οικιακών βοηθών

Πολυμελής σπείρα Γεωργιανών που διέπραττε συστηματικά κλοπές και διαρρήξεις σε  περιοχές της Αττικής εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Τα συγκεκριμένο δίκτυο ήταν δομημένο και κατανεμημένο σε 4 επιμέρους οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν αυτοτελώς ή συνδυαστικά.

Ο απολογισμός της αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, είναι 21 συλλήψεις. Πρόκειται για 18 υπηκόους Γεωργίας, ημεδαπό και υπήκοο Ιράκ και Βουλγαρίας, ηλικίας από 24 έως 64 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα -για τα κατά περίπτωση αδικήματα των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, τετελεσμένων και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της σύστασης σε εγκληματική οργάνωση και συμμετοχής σ’ αυτή, καθώς και της νομοθεσίας που αφορά την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Κατηγορούνται ακόμη 22 άτομα, 5 εκ των οποίων βρίσκονται στη φυλακή.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων φαίνεται να εμπλέκονται σε 70 περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων καθώς και μιας ένοπλης ληστείας προ 10ημέρου στο Περιστέρι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέλος της σπείρας εισέβαλε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε μια γυναίκα και με την  απειλή όπλου την αποβίβασε στην Κηφισιά, αφαιρώντας της το ΙΧ.

Ερευνάται ακόμα η συμμετοχή των μελών της συγκεκριμένης σπείρας και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις καθώς εκτιμάται ότι εμπλέκονται σε 100 – 120 υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων στα Βόρεια Προάστια.

Πώς δρούσε η σπείρα των Γεωργιανών διαρρηκτών – Ο ρόλος «κλειδί» των οικιακών βοηθών-1

Το κουβάρι της εξιχνίασης άρχισε να ξετυλίγεται προ πενταμήνου, μετά τη σύλληψη μέλους της σπείρας, για διάρρηξη σπιτιού στην περιοχή του Παπάγου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κομβικό ρόλο στην εγκληματική δραστηριότητα των ομάδων, φαίνεται να είχαν οι πληροφοριοδότριες των «επιχειρησιακών» μελών.

Συγκεκριμένε σε τρεις υποθέσεις έχει διαπιστωθεί ότι γυναίκες – μέλη του κυκλώματος που εργάζονταν είτε ως οικιακές βοηθοί είτε ως αποκλειστικές νοσοκόμες σε υπερήλικα ή αναξιοπαθούντα άτομα, χορηγούσαν έναντι αμοιβής ευαίσθητες πληροφορίες (όπως για παράδειγμα την ύπαρξη χρηματικών ποσών και τιμαλφών εντός των οικιών κ.λπ.).
Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα προμήθευαν τα μέλη της οργάνωσής τους με καλούπια κλειδιών (από πλαστελίνη ή σαπούνι) ώστε με την αναπαραγωγή τους, οι δράστες να μπαίνουν στα σπίτια που επρόκειτο να διαρρήξουν.

Τα έσοδα που αποκόμιζαν τα μέλη τους εγκληματικού δικτύου από την παράνομη δράση τα μετέφεραν μέσω εμβασμάτων, σε τράπεζες του εξωτερικού.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πληθώρα εργαλείων, αντικλειδιών, κλειδιών πασπαρτού, λοστών, κοπτών, καθώς και κοσμήματα, χρυσαφικά, ρολόγια, δελτία αστυνομικής ταυτότητας, τραπεζικές κάρτες και άλλα τιμαλφή, μεγάλα χρηματικά ποσά και πυροβόλα όπλα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πώς δρούσε η σπείρα των Γεωργιανών διαρρηκτών – Ο ρόλος «κλειδί» των οικιακών βοηθών-2