«Φρένο» στην απαξίωση των θεσμών ζητούν οι δικαστές του ΣτΕ

«Φρένο» στην απαξίωση των θεσμών ζητούν οι δικαστές του ΣτΕ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονος προβληματισμός και βαρύ κλίμα επικρατεί στη Δικαιοσύνη μετά τη βίαιη επίθεση μελών του «Ρουβίκωνα» και άλλων αναρχικών ομάδων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τις απειλές που έχουν εκτοξευθεί για συνέχιση των επιθέσεων σε δικαστικούς στόχους. Στο ανώτατο δικαστήριο οι αντιδράσεις χθες υπήρξαν έντονες, με τους δικαστές του ΣτΕ να επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους ότι «όπου υποχωρούν οι θεσμοί, το κενό καλύπτει η ωμή βία».

Δικαστικοί λειτουργοί, κυρίως στο ΣτΕ, που υπήρξε έως τώρα δύο φορές στόχος επιθέσεων μελών του «Ρουβίκωνα», αλλά και άλλα ανώτατα δικαστήρια, ερμήνευαν τις επιθέσεις αυτές, πρωτοφανείς στα δικαστικά χρονικά, ως συνέπεια της επιχειρούμενης απαξίωσης του θεσμού της Δικαιοσύνης με μπαράζ προσωπικών επιθέσεων, με κάθε ευκαιρία, κατά δικαστικών λειτουργών ακόμα και με λοιδορίες και χλευαστικά σχόλια. Και έκρουαν τον κώδωνα τονίζοντας τους κινδύνους που συνεπάγονται για το δημοκρατικό πολίτευμα τέτοιου είδους πρακτικές. Στην αιχμηρή ανακοίνωσή τους, οι δικαστές του ΣτΕ επισήμαναν, ότι πρέπει να υπάρξει εντοπισμός και ποινική τιμωρία των υπευθύνων, σημειώνοντας πως τέτοιου είδους ενέργειες «στρέφονται ευθέως κατά του συνταγματικά και δημοκρατικά κατοχυρωμένου θεσμού της δικαιοσύνης» και προσέθεταν: «Οι πολίτες ας αναλογιστούν ότι το κενό που προκύπτει από την υποχώρηση των θεσμών της δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και η Δικαιοσύνη, καλύπτει η ωμή βία που παραπέμπει σε πρωτόγονες κοινωνίες».

Κοντονής: Kλίμα φόβου

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες το απόγευμα και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, κάνοντας λόγο για «αγελαίες πρακτικές βίας», τις οποίες χαρακτήρισε «απαράδεκτες και καταδικαστέες» για να προσθέσει ότι «δημιουργούν κλίμα φόβου στους πολίτες και γίνονται οι καλύτεροι κήρυκες της ακροδεξιάς προπαγάνδας».

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη βίαιη επίθεση στο ΣτΕ την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διάσκεψη της Ολομελείας με αντικείμενο τον νόμο Κατρούγκαλου, που αφορά μείζονος σημασίας ασφαλιστικά θέματα και τις περικοπές συντάξεων, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θέτουν πλέον ευθέως την ανάγκη φρούρησης των δικαστικών μεγάρων, που όλο και πιο συχνά αποτελούν στόχους. Οι δικαστές του ΣτΕ, στην ανακοίνωσή τους, τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της φρούρησης του Δικαστηρίου, ενώ, όπως προκύπτει από τα γεγονότα, η έγγραφη έκκληση του παραιτηθέντος προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά την πρώτη επίθεση του «Ρουβίκωνα» για λήψη μέτρων δεν ελήφθη καν υπόψη. Οι δικαστές του ΣτΕ, πάντως, έδωσαν τη δική τους απάντηση στα μέλη των συλλογικοτήτων τονίζοντας ότι «δεν ανοίγουν διάλογο με πρόσωπα που μετέρχονται βία», ενώ με νόημα σημείωσαν πως εκείνο που τελικά κατορθώνουν είναι να φορτώνουν «τα σπασμένα» στις πλάτες των πολιτών για τους οποίους υποτίθεται ότι κόπτονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή