ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οριστική απόφαση ΣτΕ για άσυλο σε έναν από τους «8»

Οριστική απόφαση ΣτΕ για άσυλο σε έναν από τους «8»

Στη χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς προχώρησε αμετάκλητα το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση της Ολομελείας του, δίδοντας λύση σε ένα θέμα το οποίο απασχολεί τις ελληνικές δικαστικές αρχές για καιρό και αποτελεί μόνιμη αιτία τριβής στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί κατέληξαν στην απόφαση αυτή για έναν από τους οκτώ, η οποία όμως ασκεί επιρροή και στους λοιπούς (επτά ακόμη) που βρίσκονται ο καθένας σε διαφορετικό στάδιο εξέτασης του αιτήματός του για χορήγηση ασύλου.

Σύμφωνα με την απόφαση, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση του ελληνικού Δημοσίου που είχε αντιδράσει στη χορήγηση ασύλου, η χώρα μας υποχρεώνεται να δώσει άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό και κατ’ επέκταση και στους λοιπούς, καθώς το Δικαστήριο υιοθέτησε τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν από τον αιτούντα και η απόφασή του είναι αμετάκλητη.

Με τη χορήγηση ασύλου από το ΣτΕ, οι αρμόδιες αρχές υποχρεούνται να παράσχουν στο εξής τα αναγκαία έγγραφα στον ένα από τους οκτώ και στη συνέχεια στους άλλους επτά, προκειμένου να βρίσκονται στη χώρα μας σε καθεστώς ασύλου, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα και όπως έχουν τονίσει οι συνήγοροί τους θα μπορούν, κάτι που θέλουν, στο μέλλον να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδος και να επιλέξουν άλλη ευρωπαϊκή χώρα ως τόπο διαμονής τους.

Πάντως, πέραν των δύο από τους οκτώ για τους οποίους η διαδικασία χορήγησης ασύλου ήταν σε προχωρημένο στάδιο και είχαν βγει από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν, οι υπόλοιποι, μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας, θα είναι όλοι έξω, καθώς λήγει το ανώτατο όριο κράτησής τους, 18 μήνες, όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για τους αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, λόγω λήξεως του 18μηνου, έχουν ήδη βγει έξω ακόμα δύο από τους Τούρκους αξιωματικούς, συνολικά εκτός αστυνομικού τμήματος είναι οι τέσσερις από τους οκτώ.

Ολοι βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρότατης αστυνομικής φρούρησης για λόγους προστασίας τους, όπως είχε αποφανθεί αρχικά για τον ένα από αυτούς το ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση, η λήξη της προσωρινής διοικητικής κράτησης σε λίγες ημέρες για όλους, αναμένεται να θέσει και εκείνους που ακόμα βρίσκονται στο αστυνομικό τμήμα, σε καθεστώς αυξημένης αστυνομικής προστασίας, ενώ η χορήγηση στο μέλλον ταξιδιωτικών εγγράφων ενδεχομένως να τους οδηγήσει εκτός Ελλάδος, όχι όμως στην Τουρκία, καθώς για την έκδοσή τους η ελληνική δικαιοσύνη υπήρξε αρνητική στα αλλεπάλληλα αιτήματα των τουρκικών αρχών, κρίνοντας ότι στη γείτονα δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης.