Σε δημοψήφισμα ο ΔΣΑ για τριχοτόμηση Πρωτοδικείου

Σε δημοψήφισμα ο ΔΣΑ για τριχοτόμηση Πρωτοδικείου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύνεται η αντιπαράθεση δικηγόρων και υπουργείου Δικαιοσύνης με σημείο αιχμής την εξαγγελθείσα από τον υπουργό Σταύρο Κοντονή «τριχοτόμηση» του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια δημοψηφίσματος μεταξύ των μελών του προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συμφωνούν ή διαφωνούν στις κυβερνητικές εξαγγελίες. Παράλληλα, προσεχώς θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον ΔΣΑ για το θέμα, ενώ στις αρχές Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Οι δικηγόροι της Αθήνας αποφάσισαν τέλος την πραγματοποίηση ωριαίας στάσης εργασίας την προσεχή Τετάρτη από τις 11 έως τις 12 μ. ενώ σχεδιάζεται και συνάντηση του Δικηγορικού Συλλόγου με εκπροσώπους των δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ καταδικάζει «τη μονομερή εξαγγελία του υπουργού για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου, χωρίς να συζητηθεί με τους φορείς της Δικαιοσύνης αλλά και το προσβλητικό και ανοίκειο ύφος προς τους δικηγόρους». Οι δικηγόροι της Αθήνας επισημαίνουν ότι σχεδόν σε όλη την Ευρώπη υπάρχει τάση συγχώνευσης των δικαστικών σχηματισμών, ωστόσο, στην Ελλάδα ο υπουργός κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ο ΔΣΑ καταγγέλλει απαξίωση της λειτουργίας του Πρωτοδικείου Αθηνών, σημειώνοντας ότι λειτουργεί «υποστελεχωμένο σε δικαστές και υπαλλήλους, υποχρηματοδοτούμενο και με πενιχρή υλικοτεχνική υποδομή», ενώ την ίδια ώρα «η σχεδόν πλήρης ανυπαρξία ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης παραπέμπει σε δικαστήρια του περασμένου αιώνα».

«Η κυβέρνηση, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, αρέσκεται να εξαγγέλλει νομικές σχολές και Πρωτοδικεία ανά την επικράτεια, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες του χειμαζόμενου ελληνικού λαού, ο οποίος διαπορεί από πού θα βρεθούν οι πόροι γι’ αυτά, την ώρα που ο ίδιος στερείται βασικών κοινωνικών αγαθών και παροχών», καταλήγει ο ΔΣΑ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προ δεκαημέρου ανακοίνωσε τη διάσπαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας σε ακόμη δύο μέρη, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, διευκρινίζοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο στη Βουλή και ότι εντός του 2019 θα έχουν βρεθεί τα κτίρια που θα στεγάσουν τα δύο νέα Πρωτοδικεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή