Μειωμένο ΦΠΑ ζητούν ΚΕΔΕ και πέντε δήμαρχοι νησιών

Μειωμένο ΦΠΑ ζητούν ΚΕΔΕ και πέντε δήμαρχοι νησιών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά ζητούν οι δήμαρχοι των πέντε νησιών του Αιγαίου που διαθέτουν ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή hot-spots) ως τρόπο στήριξης της νησιωτικότητας. Οπως τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με τη στήριξη του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) Γιώργου Πατούλη, προετοιμάζεται ήδη σχετική νομοθεσία στην Ε.Ε. στην οποία η κυβέρνηση μπορεί να στηριχθεί προκειμένου να διατηρηθεί το προνόμιο του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες π.χ. η Πορτογαλία.

Σύμφωνα με μελέτη που έχει πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά όσον αφορά τον τουρισμό κράτη της Μεσογείου. Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε πως η αύξηση του ΦΠΑ θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές και στις τοπικές κοινωνίες, διαταράσσοντας την κοινωνική συνοχή και μειώνοντας τις αναπτυξιακές ευκαιρίες για τους νησιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι, από τις αρχές Ιουλίου, θα καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά, ενώ θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο πιλοτικά στις αρχές Ιουλίου και σε όλα τα νησιά από τον επόμενο χρόνο. Συγκεκριμένα, ένα μέρος από το κόστος μεταφοράς των νησιωτών θα τους παρέχεται με τη μορφή επιδότησης, έτσι ώστε το κόστος που αντιστοιχεί ανά επιβάτη και ανά εμπόρευμα με μέσα θαλάσσιας μεταφοράς να είναι ισοδύναμο με το κόστος μετακίνησης με ΚΤΕΛ για την ίδια απόσταση. Ωστόσο και η ίδια η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι το μεταφορικό ισοδύναμο δεν αποτελεί αντιστάθμισμα για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 5 δήμαρχοι του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Χίου Εμμανουήλ Βουρνούς, Κω Γιώργος Κυρίτσης, Λέρου Μιχάλης Κόλιας), ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου (Σπύρος Γαληνός) και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου (Φώτης Χατζηδιάκος), εκ μέρους των 34 νησιωτικών δήμων του Νοτίου Αιγαίου, κατέθεσαν στις 11/10/2017 αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς την πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών, σχετικά με το καθεστώς του ΦΠΑ που εφαρμόζεται στα νησιά του Αιγαίου. Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε παραδεκτή την αναφορά τους και έκρινε ότι το αντικείμενο «εμπίπτει στο πεδίο δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή