Η «ακτινογραφία» της ενέδρας κατά του Γιάννη Μπουτάρη

Η «ακτινογραφία» της ενέδρας κατά του Γιάννη Μπουτάρη

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βίντεο από TV100 Θεσσαλονίκης

Η αγελαία επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη το περασμένο Σάββατο, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων, προκάλεσε την αντίδραση του πολιτικού φάσματος και κέντρισε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας οργή στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. 

Βίντεο από TV100 Θεσσαλονίκης

Η «Κ» ανασυνέθεσε τα όσα διαδραματίστηκαν με την επεξεργασία οκτώ βίντεο και συνομιλίες με δεκάδες από τους παρόντες.

Βίντεο από TV100 Θεσσαλονίκης

Ολα δείχνουν ότι η επίθεση ήταν «προσχεδιασμένη και οργανωμένη» – συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε και η έδρα του δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής είχαν ταυτοποιηθεί συνολικά οκτώ άτομα (οι τρεις ήδη καταδικάστηκαν), μεταξύ των οποίων ένας εν ενεργεία αστυνομικός. Αμέσως μετά το τέλος της κεντρικής εκδήλωσης στην Αγία Σοφία, οι εκπρόσωποι των ποντιακών οργανώσεων μεταβαίνουν στον Λευκό Πύργο για την τελετή υποστολής της σημαίας.

Η «ακτινογραφία» της ενέδρας κατά του Γιάννη Μπουτάρη-1

Πριν από την «καταιγίδα», ο Γιάννης Μπουτάρης ατάραχος.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης παίρνει θέση με την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, κοντά στην παραλία. Κάποιοι από το πλήθος που βρίσκονται κοντά στον πρώην νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη αρχίζουν να φωνάζουν «Φύγε, φύγε», ενώ άλλοι πιο θερμόαιμοι επιτίθενται λεκτικά στον κ. Μπουτάρη: «Είσαι η ντροπή της Θεσσαλονίκης». Ο δήμαρχος παραμένει ατάραχος, σε αντίθεση με τον αστυνομικό του φρουρό και την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίοι ρίχνουν ανήσυχες ματιές. Αστυνομία δεν υπάρχει, με εξαίρεση κάποιους ειδικούς φρουρούς στον Λευκό Πύργο. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης προσπαθεί να ηρεμήσει κάποιους από τους εκπροσώπους συλλόγων. Παροτρύνει μάλιστα  έναν άνδρα «να σεβαστούμε την υποστολή της σημαίας».

Η «ακτινογραφία» της ενέδρας κατά του Γιάννη Μπουτάρη-2

Tο πλήθος σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον δήμαρχο.

Για να λάβει την –τροχιοδεικτική για ό,τι θα ακολουθούσε– απάντηση: «Εκείνος μας σέβεται, ρε;». Ταυτόχρονα, ένας από τους καταδικασθέντες για την επίθεση, φορώντας μια μπλούζα που έγραφε «Everlast 1910», διασχίζει την πλατεία πίσω από τον Λευκό Πύργο για να βρεθεί κοντά στον δήμαρχο. Εχει δοθεί το σύνθημα της επίθεσης από έναν άνδρα με πράσινο μπλουζάκι, που σηκώνει τα χέρια του και τα χτυπάει μια φορά. Ο νεαρός πλησιάζει τον δήμαρχο χοροπηδώντας όπως ο πυγμάχος στο ρινγκ, αλλά απωθείται από άνδρες της περιφρούρησης. Μαζί με τον «Εverlast 1910» απωθούνται και άλλοι – ανάμεσά τους και ένας νεαρός με μπλούζα Adidas.

Η «ακτινογραφία» της ενέδρας κατά του Γιάννη Μπουτάρη-3

Δίνεται το σύνθημα για να κινηθούν.

Είναι ένας από τους πρωταγωνιστές στην προσπάθεια να υποχρεώσουν με τη βία τον Μπουτάρη να αποχωρήσει. Ο νεαρός βάζει έναν σκούφο, τον κάνει full face και επιχειρεί δύο φορές να χτυπήσει τον δήμαρχο, αλλά δεν τον φτάνει. Μέσα στην αναμπουμπούλα, κάποιος καταφέρνει να χτυπήσει με κλωτσιά τον δήμαρχο. Και ενώ ο Γιάννης Μπουτάρης επιχειρεί να συνέλθει από το ξάφνιασμα, δέχεται νέα κλωτσιά στο στομάχι (είναι πάλι ο 20χρονος με την μπλούζα «Everlast 1910»). Ενας άλλος με καπέλο κλωτσάει τον δήμαρχο, τον ρίχνει κάτω και τότε αυτός με την κουκούλα τον κλωτσάει ενώ βρίσκεται στο έδαφος.

Η «ακτινογραφία» της ενέδρας κατά του Γιάννη Μπουτάρη-4

Ο Γιάννης Μπουτάρης δέχεται κλωτσιά στο στομάχι.

Οι «κυνηγοί» πιάνουν ό,τι βρίσκουν στον δρόμο –από πλαστικά μπουκάλια έως μία καρέκλα– και τα εκσφενδονίζουν κατά του δημάρχου. Ενας ακόμη νεαρός τον χτυπάει, ενώ οι περισσότεροι δράστες ύστερα από κάθε απόπειρα χτυπήματος σπεύδουν να οπισθοχωρήσουν και να κρυφθούν στο πλήθος. Οταν ο κ. Μπουτάρης φθάνει στο αυτοκίνητό του, η κ. Γούλα κρατάει την πόρτα του συνοδηγού, ένας άνδρας με μαύρη μπλούζα και μούσι κλωτσάει λυσσωδώς την πόρτα δύο φορές έχοντας συμπαραστάτη έναν ημίγυμνο νεαρό με μπλούζα στο κεφάλι του. Ο «Everlast 1910» κλωτσάει το πίσω παρμπρίζ με άλλους. Αποτυγχάνουν να το σπάσουν. Τελικά, ο 20χρονος το χτυπάει με γροθιά και το διαπερνάει. Οταν αργότερα θα πάει να δέσει το χέρι του στο «Ιπποκράτειο», θα τον αναγνωρίσει ο αστυνομικός του δημάρχου και θα συλληφθεί με ταυτοποίηση των στοιχείων που είχε αφήσει στο νοσοκομείο.

Η «ακτινογραφία» της ενέδρας κατά του Γιάννη Μπουτάρη-5

Ο καταδικασθείς σε 21 μήνες φυλάκιση δράστης.

Η «ακτινογραφία» της ενέδρας κατά του Γιάννη Μπουτάρη-6

Εκσφενδονίζοντας το πρώτο πλαστικό μπουκάλι.

Η «ακτινογραφία» της ενέδρας κατά του Γιάννη Μπουτάρη-7

O ημίγυμνος νεαρός χτυπάει το αυτοκίνητο του Γιάννη Μπουτάρη.
Η «ακτινογραφία» της ενέδρας κατά του Γιάννη Μπουτάρη-8

Οι κλωτσιές έρχονται διαδοχικά από τρεις μεριές.

Η «ακτινογραφία» της ενέδρας κατά του Γιάννη Μπουτάρη-9

Ο 20χρονος σπάει τελικά το πίσω παρμπρίζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή