Η «βεντέτα» Χρυσής Αυγής και Μπουτάρη

Η «βεντέτα» Χρυσής Αυγής και Μπουτάρη

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι άξιος της πλήρους περιφρόνησής μου. Με τέτοιου είδους ανθρώπους δεν μπορώ να συναναστραφώ», δήλωνε στις 16 Ιανουαρίου 2018 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στον επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής στο δημοτικό συμβούλιο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο δήμαρχος μιλούσε υποτιμητικά για τον ακροδεξιό δημοτικό σύμβουλο. Ο τελευταίος, στην κατά κυριολεξία χρυσαυγίτικη εισβολή τον Ιανουάριο του 2018 στο δημοτικό συμβούλιο, δεν ήταν μόνος. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής μπήκαν στην αίθουσα, ανήρτησαν πανό το οποίο έγραφε «Μακεδονία γη Ελληνική», πέταξαν τρικάκια και ούρλιαζαν συνθήματα. Ανάμεσά τους ήταν οι βουλευτές Αντώνης Γρέγος, Χρήστος Χατζησάββας και ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Νίκος Χρυσομάλλης.

Οι αναρτήσεις

Τα προηγούμενα χρόνια, τα μέλη της Χρυσής Αυγής στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης αλλά και ο τοπικός βουλευτής επιχειρούσαν συστηματικά να «προσεταιρισθούν» τον χώρο των Ποντίων, ενώ είχαν τακτική παρουσία σε εκδηλώσεις αθλητικών σωματείων (π.χ. ΠΑΟΚ) και σε κάθε εκδήλωση που είχε «απέναντι» τον δήμαρχο.

Οταν το περασμένο Σάββατο 19 Μαΐου ο Γιάννης Μπουτάρης κατηφόριζε από την Αγία Σοφία προς την παραλία, είδε τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγο. Εκείνος –μέχρι να γίνει βουλευτής ήταν δημοτικός υπάλληλος στην ταμειακή υπηρεσία του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και δούλευε στο μαγαζί του ταμία του δήμου και καταδικασμένου Παναγιώτη Σαξώνη– δεν συμπαθεί τον κ. Μπουτάρη. Μάλιστα, όταν ο δήμαρχος έριξε το σύνθημα «Ή εγώ ή αυτοί» (δηλαδή η Χρυσή Αυγή), ο Γρέγος του απάντησε ότι είναι μία ευκαιρία να φύγει απο τη Θεσσαλονίκη…

Στα οκτώ συνολικά βίντεο που επεξεργάσθηκε η «Κ», δεν υπάρχουν οπτικές ή ακουστικές αποδείξεις ότι ο Γρέγος, που είναι κατηγορούμενος στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, συμμετείχε στα επεισόδια. Υπάρχουν όμως ορισμένα αξιοπρόσεκτα δημοσιεύματα «συναγωνιστών» του. Ετσι, ο Χρήστος Παππάς, μία μέρα μετά την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη κάνει την ακόλουθη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Νέος Κουμουτσάκος ο μεθύστακας της Θεσσαλονίκης. Γιούχα και πολύ ξύλο στον ανθέλληνα Μπουτάρη. Ας πρόσεχε… με τον Πόντο δεν παίζεις… αυτοί είναι οι Ελληνες του Πόντου… και να γνωρίζετε ότι το ποντιακό αντάρτικο δεν ηττήθηκε ποτέ και συνέχισε μέχρι το 1924».

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η Χρυσή Αυγή στο ζήτημα της ποντιακής γενοκτονίας είναι ότι την ώρα των επιθέσεων κατά του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος μιλούσε σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Μενίδι. Σε άλλη ανάρτησή του ο Παππάς επαναλαμβάνει ότι τη μέρα της ποντιακής επετείου ο δήμαρχος «αποφάσισε να διοργανώσει παρέλαση ξεφτιλισμένων που περπάταγαν σε κοινή θέα στους δρόμους φιλώντας ο ένας τον άλλον…». Πρόκειται για κατασκευασμένη «είδηση» που έπιασε τόπο σε όσους τουλάχιστον είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον κ. Μπουτάρη το απόγευμα του Σαββάτου μπροστά στον Λευκό Πύργο στην παραλία της συμπρωτεύουσας. Ο βουλευτής Μαγνησίας της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, σε δική του ανάρτηση σημειώνει μία μέρα μετά την επίθεση στον Μπουτάρη: «Κ εμείς το ίδιο κάνουμε αν έφαγες κ εσύ μερικές… δούνε κ λαβείν είναι όλα στη ζωή…».

Η ασφάλεια της Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι ο ακροδεξιός χώρος τροφοδότησε τις ομάδες που κυνήγησαν τον Μπουτάρη, καθώς αυτοί που απεικονίζονται στις σχετικές φωτογραφίες όχι μόνο είχαν πρωταγωνιστήσει σε επεισόδια εναντίον διαδηλωτών στο Gay Pride του 2017, αλλά έπαιξαν ρόλο στην προβολή ακραίων συνθημάτων στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Σε φωτογραφίες που επέδειξε στη δίκη που έγινε την Τετάρτη με τρεις κατηγορουμένους –όλοι καταδικάστηκαν για συμμετοχή σε προσχεδιασμένη επίθεση– ο συνήγορος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Νίκος Χατζηνικολάου «φωτογράφισε» τέσσερα άτομα που συμμετείχαν σε διαδήλωση με υβριστικά και ομοφοβικά συνθήματα κατά του Gay Pride του 2017. Κάποιους η αστυνομία δεν τους «χρεώνει» στη Χρυσή Αυγή, αλλά στην ακροδεξιά οργάνωση Ιερός Λόχος, που φαίνεται πάντως να διατηρεί στενές σχέσεις με παράγοντες της Χρυσής Αυγής.

Οι ποντιακές οργανώσεις

Γρέγος, Κασιδιάρης και Ηλιόπουλος ήταν μαζί σε μια άλλη εκδήλωση των Ποντίων που έμελλε να καταλήξει σε ξυλοδαρμό βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου, του Γιώργου Κουμουτσάκου της Ν.Δ.

Ο κ. Κουμουτσάκος, που είχε επανειλημμένως ως βουλευτής τοποθετηθεί εναντίον ακροδεξιών σχημάτων στην Ευρώπη, έγινε «στόχος» σε συλλαλητήριο έξω απο τη Βουλή των ποντιακών σωματείων κατά σχετικής τοποθέτησης-δηλώσεων του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Η δίκη εναντίον των τριών ατόμων που συνελήφθησαν για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή δεν έχει γίνει ακόμα, ενώ ο κ. Κουμουτσάκος δείχνει να μην είναι βέβαιος αν το στέλεχος της ποντιακής νεολαίας που τον ακινητοποίησε για να τον προστατεύσει –και είναι κατηγορούμενος γι’ αυτό– το έκανε για να δυσκολέψει ή να διευκολύνει εκείνους οι οποίοι του επιτέθηκαν. Οι ποντιακές οργανώσεις απορρίπτουν αυτή την εκδοχή του κατηγορητηρίου, αλλά μερικές σκηνές στη Θεσσαλονίκη έδειξαν ότι ακόμα και μεταξύ των διοργανωτών υπήρχαν άτομα που συμμερίζονταν την οργή των «κυνηγών» του Γιάννη Μπουτάρη. Ετσι, ουδείς από τις ομάδες περιφρούρησης χρησιμοποίησε βία εναντίον «διαδηλωτών» που χρησιμοποιούσαν βία, όπως είχε κάνει ο ολυμπιονίκης της πάλης Γιώργος Ποζίδης σε προσπάθεια των Χρυσαυγιτών να παρεισφρήσουν σε διαδήλωση για τις δηλώσεις Φίλη στη Θεσσαλονίκη το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή