Με ληξιπρόθεσμα χρέη σχεδόν τα μισά ελληνικά νοικοκυριά

Με ληξιπρόθεσμα χρέη σχεδόν τα μισά ελληνικά νοικοκυριά

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, το 2016, σχεδόν οι μισοί Έλληνες είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εξυπηρέτηση του στεγαστικού δανείου ή του ενοικίου τους, στην πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ ή σε αγορές με δόσεις.

Η Ελλάδα είχε μακράν το υψηλότερο ποσοστό οφειλετών ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους πολίτες που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές να ανέρχονται στο 47,9% του πληθυσμού – τη στιγμή που ο κοινοτικός μέσος όρος ήταν 10,4%.

Το 2008, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, το ποσοστό των οφειλετών στην Ελλάδα ήταν περίπου στο μισό και ανερχόταν στο 24,4%. Για το 2017, τα προσωρινά στοιχεία καταδεικνύουν πως το ποσοστό των Ελλήνων οφειλετών έπεσε κατά τρεις μονάδες, στο 44,9%.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία (32,2%) και ακολουθεί η Κύπρος, όπου πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού είχε ληξιπρόθεσμα χρέη των παραπάνω τύπων (26,6%).

Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Γερμανία, όπου μόλις το 4,2% του πληθυσμού είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια, ενοίκια, ΔΕΚΟ ή αγορές με δόσεις. Ακολουθούν η Τσεχία (4,4%) και η Ολλανδία (5%).

Τριπλασιάστηκαν αυτοί που χρωστούν για το σπίτι τους

Η Ελλάδα έχει μακράν το υψηλότερο ποσοστό οφειλετών και στην κατηγορία των νοικοκυριών που βαρύνονται με ληξιπρόθεσμα χρέη στην κατοικία.

Συγκεκριμένα, το 15,3% των Ελλήνων είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές στο στεγαστικό ή στο νοίκι τους, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το 5,5% που είχε καταγραφεί το 2008.

Την δεύτερη «κατέλαβε» η Κύπρος, όπου χρέη για την κατοικία είχε το 8,6% του πληθυσμού, υπερδιπλάσιο συγκριτικά με το 3,4% που είχε διαπιστωθεί στην αρχή της κρίσης.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 3,5%

Με ληξιπρόθεσμα χρέη σχεδόν τα μισά ελληνικά νοικοκυριά-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή