Πρυτανεία Πανεπιστημίου Πατρών κατά μεταπτυχιακού που διεξάγεται στην Αθήνα

Πρυτανεία Πανεπιστημίου Πατρών κατά μεταπτυχιακού που διεξάγεται στην Αθήνα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα μπορεί να έχει έδρα εκτός ΑΕΙ, λειτουργώντας με τη λογική του παραρτήματος; Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου απαντά αρνητικά, εγκαλώντας τον πρόεδρο του τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΕΙ Γεώργιο Πανέστο ότι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Αρχιτεκτονική και Αστικός Σχεδιασμός» έχει έδρα στην Αθήνα. Ο κ. Πανέστος τονίζει ότι όλα γίνονται νόμιμα.

Ειδικότερα, η κ. Κυριαζοπούλου δήλωσε στην «Κ» ότι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Αρχιτεκτονική και Αστικός Σχεδιασμός» οργανώνεται στην Αθήνα. Μάλιστα, υπάρχει ανακοίνωση του τμήματος για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 που αναφέρει: «Το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Παν. Πατρών προκηρύσσει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Αρχιτεκτονική και Αστικός Σχεδιασμός” για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018». Και αφού παραθέτει τους σκοπούς του, η ανακοίνωση προσθέτει: «Το Πρόγραμμα διεξάγεται στην Αθήνα».

«Βάσει νόμου και εσωτερικού κανονισμού του πανεπιστημίου μας, όλα τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα γίνονται στην έδρα του πανεπιστημίου. Εργαστήρια μπορούν να γίνουν σε Ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής έπειτα από συμφωνία συνεργασίας που αποφασίζεται στη γενική συνέλευση του τμήματος και εγκρίνεται από Σύγκλητο. Από την ενημέρωση που έχω από τον αναπληρωτή πρυτάνεως ακαδημαϊκών και διεθνών σχέσεων, ως πρόεδρο της επιτροπής κοσμητόρων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, δεν υπάρχει αίτημα ή απόφαση από το τμήμα Αρχιτεκτονικής», δηλώνει η κ. Κυριαζοπούλου, τονίζοντας ότι «το πανεπιστήμιο θα ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να διασφαλίσει το κύρος του».

Ο κ. Πανέστος ανέφερε στην «Κ» ότι «τα εργαστήρια μπορεί να εκπονηθούν στις εγκαταστάσεις του τμήματος, σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, ή και στο εξωτερικό», όπως λέει το ΦΕΚ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα γίνεται και στην Αθήνα «σε συνεργασία με τον Δήμο Αθήνας που μας παρέχει πεδίο για έρευνα. Η δική μου ακαδημαϊκή αντίληψη ορίζει ότι το πρόγραμμα μπορεί να γίνει οπουδήποτε υπάρχει αφορμή». Ωστόσο, οι ενστάσεις αφορούν όχι τους τόπους τους οποίους μπορούν να επισκεφθούν οι φοιτητές, αλλά την έδρα του. Δηλαδή, επικρίνεται ότι γίνεται μόνο για Αθηναίους φοιτητές. Ευρύτερα, ο κ. Πανέστος αναφέρει ότι και μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού (π.χ. Πρίνστον) κάνουν προγράμματα «εκτός έδρας». Επίσης, υπάρχουν επικρίσεις ότι με το πρόγραμμα διευκολύνονται καθηγητές να διδάσκουν στον τόπο όπου ζουν, γεγονός που ο κ. Πανέστος αντικρούει.

Η διελκυστίνδα για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα αναπτύσσεται λίγες ημέρες μετά την πρόταση του κ. Πανέστου στη γενική συνέλευση του τμήματός του να ιδρυθεί παράρτημα στην Αθήνα για προπτυχιακούς φοιτητές του, οι οποίοι θα καταβάλλουν αντίτιμο ετησίως, καθώς θα εξοικονομούν τα έξοδα μετακίνησης ή και διαβίωσης στην Πάτρα. Με το κονδύλι αυτό θα καλυφθούν οι ελλείψεις του τμήματος σε προσωπικό. Η σχετική πρόταση δεν έχει εγκριθεί από τη συνέλευση, ενώ έχει επικριθεί με οξύτητα και από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Επίσης, επικρίνεται ότι είναι συνταγματικά μετέωρη, ενώ ακυρώνει τη λογική ίδρυσης των περιφερειακών ΑΕΙ. Για το θέμα ο κ. Πανέστος δήλωσε στην «Κ» ότι μπορεί να τεθούν προς συζήτηση βελτιώσεις της πρότασης ή και άλλες προτάσεις, με στόχο την αντιμετώπιση των ελλείψεων του τμήματος. Πάντως, δείγμα του διαλόγου που αναπτύσσεται είναι ότι, σύμφωνα με τον κ. Πανέστο, στη γενική συνέλευση κατατέθηκαν προτάσεις όπως να διδάξουν τους πρωτοετείς, φοιτητές παλαιότερων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή