Μια δωρεά στη μνήμη του Δ. Πουρνάρα ζωντανεύει ξανά τη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ

Μια δωρεά στη μνήμη του Δ. Πουρνάρα ζωντανεύει ξανά τη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πρωτομπήκα στο επάγγελμα, 25 χρόνια πριν, όποιος άκουγε το επίθετό μου, με ρωτούσε αν είχα σχέση με τη δημοσιογραφική οικογένεια Πουρνάρα. Γνωστότερο μέλος της ο Δημήτριος Πουρνάρας (1900-1985) που διετέλεσε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και ίδρυσε με τον αδελφό του τις «Εκδόσεις Πάπυρος». Ισως να υπήρχε μακρινή συγγενική σχέση, κάποιες γενιές πριν. Ετσι, η απάντηση ήταν αρνητική, καθώς ο δικός μου πατέρας είχε ταυτίσει το όνομά του με τις κάλτσες. Οσο όμως η ίδια ερώτηση ερχόταν ως επωδός κάθε φορά που γνώριζα γηραιότερους συναδέλφους, αποφάσισα να διαβάσω μερικά πράγματα για τη ζωή του ανθρώπου που είχε αφήσει τη σφραγίδα του στο λειτούργημα.

Ο Δημήτριος Πουρνάρας υπήρξε ηθικός, δραστήριος, καλλιεργημένος και ιδεολόγος. Γεννημένος στο Καρπενήσι, με σπουδές και ανταποκρίσεις από το Παρίσι, ίδρυσε και διηύθυνε την εφημερίδα «Ανεξάρτητος», πέρασε από τα μεγαλύτερα έντυπα σε θέσεις επιτελικές, πρωτοστάτησε στον αντικατοχικό αγώνα, καταπιάστηκε με το Κυπριακό. Αγάπησε με πάθος τη δημοσιογραφία και έφτασε να γίνει επικεφαλής της Ενωσης Συντακτών. Το παρατσούκλι του ήταν «χαλκέντερος» και πράγματι δεν λύγισε ποτέ καθώς υπέστη ακόμα και φυλάκιση για τις αντιδικτατορικές του πεποιθήσεις.

Για να τιμήσει τη μνήμη του αλλά και την ελληνική δημοσιογραφία, η οικογένειά του έκανε πρόσφατα μια πολύ σημαντική πράξη: προχώρησε σε μια γενναία δωρεά για την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ, που παραμένει κλειστή για 20 και πλέον χρόνια. Χθες πέρασα το κατώφλι του 2ου ορόφου, όπου χιλιάδες βιβλία παραμένουν ατάκτως ερριμμένα ή μέσα σε κούτες. Περιμένουν δεκαετίες τη στιγμή που θα μπουν σε βιβλιοστάσια και θα είναι προσβάσιμα από δημοσιογράφους και το αναγνωστικό κοινό. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε το φθινόπωρο αυτό το χάος θα έχει μπει σε τάξη και θα εορτάσουμε τα εγκαίνια.

Μαζί μου ήταν και ο Κωνσταντίνος Στάικος, ο αρχιτέκτων και ιστορικός του βιβλίου που έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο της αποκατάστασης. Υπολογίζει ότι μπορεί να πρόκειται για 40.000 βιβλία, έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά. Στη μικρή μας περιήγηση μάλιστα πέσαμε ακόμα και σε κάποιες εκδόσεις και χειρόγραφα του Ρήγα!

«Σίγουρα πρέπει να υπάρχουν και μικρά διαμάντια εδώ μέσα, απλώς δεν ξέρουμε πόσα και ποια», έλεγε ο ειδικός που θα αναδείξει τον πλούτο και την ποιότητα του corpus αυτού, που περιλαμβάνει παλαιότερες δωρεές βιβλιοθηκών προς την Ενωση Συντακτών από μέλη, προέδρους και άλλες πηγές. Στη νέα βιβλιοθήκη, που θα φέρει το όνομα «Δ. Πουρνάρας», θα προστεθούν ακόμα 4.000 βιβλία της προσωπικής συλλογής του παλαιού προέδρου, με τον οποίον έχω την τιμή να με συνδέουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή