Επτά ημέρες γεμάτες κρασί και εξωστρέφεια στη Δράμα

Επτά ημέρες γεμάτες κρασί και εξωστρέφεια στη Δράμα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν η πέμπτη χρονιά και αποδείχθηκε για άλλη μια φορά επιτυχημένη. Οχι μόνον διότι μία μικρή, συχνά ξεχασμένη πόλη της ελληνικής επαρχίας μπαίνει ξανά στον χάρτη των προορισμών, αλλά επειδή είναι η ίδια πόλη που αποδεικνύει τη σημασία που δίνει στην εξωστρέφεια, στην εκμετάλλευση ενός πλούτου που είναι έτσι κι αλλιώς «εκεί».

Ο λόγος, ασφαλώς, για τη Δράμα, την πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας που προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να ξανασταθεί στα πόδια της, βάζοντας μπροστά τις μηχανές για την προσέλκυση επενδύσεων και τουρισμού. Αρχές και πολίτες –το βλέπεις στις αποφάσεις και στην όρεξή τους– αντιλαμβάνονται ότι μόνος τρόπος για να ξαναπάρει μπρος η μηχανή της καθημερινότητας και της επιβίωσης είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να ξεπεραστεί το μοντέλο της εσωτερικής κατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών. Μία τέτοια απόδειξη ήταν η επταήμερη γιορτή του κρασιού, γνωστή ως «δραμΟΙνογνωσία», κατά τη διάρκεια της οποίας η πόλη ζωντάνεψε μέσα από αυτό που εδώ και χρόνια παράγει σε υψηλό επίπεδο: το κρασί. Επί μία ολόκληρη εβδομάδα, από τις 20 έως τις 27 Μαΐου, η Δράμα μετατράπηκε σε έναν απλωμένο χώρο γιορτής, γευσιγνωσίας και γνώσης.

Ζωντάνεψαν οι δρόμοι και τα στενά, πήραν τα πάνω τους οι Δραμινοί, έζησαν για μία εβδομάδα σε έναν ρυθμό πέρα από τη συνηθισμένη, δύσκολη και προβληματική καθημερινότητα, που μαστίζεται ήδη από εικοσαετίας, όταν άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη οι βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων, να κλείνουν τα μαρμαράδικα, να σβήνουν τα, μικρής έκτασης έστω, εργοστάσια της σχεδόν έρημης πλέον Βιομηχανικής Περιοχής, όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΔΕΗ στο φράγμα του Νέστου και όταν πτώχευσε η Softex. Ηταν μία λαίλαπα από την οποία η Δράμα αναζητεί και βρίσκει τα τελευταία χρόνια τρόπο να βγει.

Επτά ημέρες γεμάτες κρασί και εξωστρέφεια στη Δράμα-1

Το Κτήμα Οινογένεσις, στην Αδριανή Δράμας.

Η «δραμΟΙνογνωσία» είχε απ’ όλα: όλα τα κτήματα και οι αμπελώνες (σε Αδριανή, Μικροχώρι, Αγορά, Αγιο Αθανάσιο και Κοκκινόγεια) άνοιξαν ελεύθερα προς όλους με οινική γευσιγνωσία αλλά και δοκιμή τοπικών προϊόντων, συνοδεία μουσικής και χορού· ενεργοποιήθηκαν απαξάπαντες οι τοπικοί πολιτιστικοί και κοινωνικοί σύλλογοι, αλλά και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, που διοργάνωσε ημερίδα για την ιστορία του κρασιού, όπως επίσης και το δραστήριο Μουσικό Σχολείο· οι γειτονιές και οι πλατείες της πόλης συμμετείχαν με τραγούδια και χορούς· στην κεντρική Πλατεία Ελευθερίας, στήθηκε ένα τεράστιο μπουκάλι κρασί διά να ευφράνει τας καρδίας των ντόπιων και των περαστικών· εμπορικά καταστήματα έκαναν ειδικές τιμές εξαιτίας του οινικού επταημέρου· και, βέβαια, έλαβε χώρα το Wine Trail, ένας αγώνας δρόμου 12 χιλιομέτρων μέσα από τους πλούσιους αμπελώνες της Αδριανής και των γύρω χωριών – εξάλλου, η Αδριανή συγκεντρώνει μερικά από τα σημαντικότερα οινοποιεία της Δράμας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Μιλώντας καθημερινά με κατοίκους και επιχειρηματίες, αντιλαμβάνεσαι αυτήν τη δίψα για… διάσωση και επιβίωση. Μια δίψα που μεταφράζεται σε δημιουργικότητα, σε αναζήτηση νέων τρόπων, όπως είναι η «δραμΟΙνογνωσία», που εντάσσεται στην ίδια «παρέα» με τη χριστουγεννιάτικη «Ονειρούπολη» και το ήδη 40χρονο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους τον Σεπτέμβριο, δημιουργώντας αναφορές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, προσπαθώντας να προσελκύσει όλο και περισσότερους επισκέπτες στην πόλη και στην περιφέρειά της, με την αναγνωρισμένη οργιαστική φύση, τα δάση, τα βουνά και τα ποτάμια.

Οσο για τους επισκέπτες, εκείνοι νιώθουν ότι καταφθάνουν σε έναν τόπο που επιμένει να διασώζει εαυτόν, όσο και όπως μπορεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή