ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα και Ιταλία ξεκινούν αεροπορικές περιπολίες πάνω από το Μαυροβούνιο

Ελλάδα και Ιταλία ξεκινούν αεροπορικές περιπολίες πάνω από το Μαυροβούνιο

Koινές αεροπορικές περιπολίες πάνω από τον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου θα ξεκινήσουν από τις 5 Ιουνίου Ελλάδα και Ιταλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, οι κοινές περιπολίες θα σημειωθούν στο πλαίσιο της συμμαχικής αλληλεγγύης προς το Μαυροβούνιο, χώρα που εντάχθηκε το καλοκαίρι στην Βορειοατλαντική συμμαχία και δεν διαθέτει Πολεμική Αεροπορία.

Οι περιπολίες θα πραγματοποιούνται στην περίπτωση που στρατιωτικά ή πολιτικά αεροσκάφη χρειάζονται βοήθεια λόγω προβλήματος, είτε σε περίπτωση που εισέλθουν αεροπλάνα στον εναέριο χώρο μέλους του NATO χωρίς να δώσουν σχέδιο πτήσης, στοιχεία ταυτότητας αλλά και επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου.

Ωστόσο, τα μαχητικά θα συνεχίζουν να έχουν ως βάση τις πατρίδες τους, απ΄όπου και θα απογειώνονται προκειμένου να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Ελλάδα και Ιταλία ξεκινούν αεροπορικές περιπολίες πάνω από το Μαυροβούνιο-1

Όπως επισημαίνει η συμμαχία, οι εναέριες περιπολίες είναι μακροχρόνιες αποστολές και μια από τις κύριες υποχρεώσεις της συλλογικής άμυνας.Κάθε κράτος-μέλος που διαθέτει Πολεμική Αεροπορία οφείλει να έχει ανά πάσα στιγμή τουλάχιστον δύο μαχητικά σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να προβούν σε επιχείρηση εφόσον χρειαστεί ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το Μαυροβούνιο δεν είναι η μοναδική χώρα που χρειάζεται βοήθεια για την προστασία του εναέριου χώρου της.

Η Ιταλία υποστηρίζει την Σλοβενία, η Βρετανία βοηθά την Ρουμανία ενώ Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία συμμετέχουν σε περιπολίες στον εναέριο χώρο τριών Βαλτικών χωρών.