Την Κυριακή κάλπες για Δ.Σ. Ερυθρού Σταυρού

Την Κυριακή κάλπες για Δ.Σ. Ερυθρού Σταυρού

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό το άγρυπνο βλέμμα του περιφερειακού διευθυντή της διεθνούς ομοσπονδίας Κοινοτήτων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ) διεξάγονται την Κυριακή 3 Ιουνίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι εκλογές για την ανάδειξη της πρώτης –από το 2012– αιρετής διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ). Μια σημαντική ομάδα ανθρώπων, ωστόσο, που διοικούσαν το ιστορικό σωματείο έως τον Φεβρουάριο πιστεύει ότι οι εκλογές θα αναδείξουν τα παλιά πρόσωπα, που είχαν οδηγήσει τον ΕΕΣ στην ανυποληψία και στα εισαγγελικά γραφεία.

Με έναν απολογισμό του ο προσωρινός πρόεδρος, Αλέξης Αλεξανδρής, διορισμένος όπως και η υπόλοιπη διοίκηση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σε μια έκθεση πεπραγμένων του τελευταίου 4μήνου προβάλλει τον «οδικό χάρτη» για τη μετάβαση του Ερυθρού Σταυρού στην «κανονικότητα» ως τον μόνο δρόμο για να βγει το ιστορικό σωματείο από τα αδιέξοδά του.

36 δικαστικές υποθέσεις

«Η ανωμαλία αυτή στη διαδικασία ανάδειξης αιρετών διοικήσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπλοκή του ΕΕΣ σε περισσότερες από 36 δικαστικές υποθέσεις, με αποφάσεις που συχνά αντιφάσκουν μεταξύ τους. Καθώς οι διορισμένες διοικήσεις δεν έχουν το δικαίωμα να προβούν σε ουσιαστικές διοικητικές πράξεις, πλην της διενέργειας εκλογών, ο ΕΕΣ αδυνατεί μέχρι σήμερα να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του σωματείου και να υιοθετήσει νέο σύγχρονο καταστατικό, που θα δίνει την ευχέρεια στην ευρύτερη κοινωνία να ενταχθεί στις τάξεις του. Τα τακτικά μέλη του ΕΕΣ σήμερα αριθμούν γύρω στις 3.500, ο ίδιος περίπου αριθμός με τα αντίστοιχα μέλη του Ερυθρού Σταυρού του κρατιδίου του Αγίου Μαρίνου, μιας από τις μικρότερες χώρες του κόσμου, που εκτείνεται σε 61 τ.χλμ. και έχει πληθυσμό 33.000 κατοίκων», γράφει ο κ. Αλεξανδρής. Η σημερινή διοίκηση έχει δεσμευθεί ότι μετά τις εκλογές θα αλλάξει το καταστατικό του σωματείου και με βάση τους νέους καταλόγους μελών θα γίνουν νέες εκλογές τον Οκτώβριο του 2018.

Ο προκάτοχος του κ. Αλεξανδρή, κ. Αντώνης Αυγερινός, αμφισβητεί ότι η μεθόδευση της προσωρινής διοίκησης θα οδηγήσει τον Ερυθρό Σταυρό σε ένα νέο ξεκίνημα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ψηφίζουν τα παλιά μέλη, δηλαδή όσα ήταν εγγεγραμμένα πριν από το 2012, και υποστηρίζοντας ότι η νέα εκλεγμένη από αυτά διοίκηση θα αποτελείται από συνοδοιπόρους του πρώην προέδρου του σωματείου, Ανδρέα Μαρτίνη. Η αλήθεια είναι ότι από τους 37 υποψηφίους για τις 35 θέσεις των μελών του Δ.Σ. –τα μέλη της διοίκησης Αυγερινού δεν μπόρεσαν να είναι υποψήφια επειδή δεν ήταν «παλιά μέλη»– υποστήριζαν τα έργα και τις ημέρες των διοικήσεων Μαρτίνη, κάποιοι μάλιστα συμμετείχαν σε αυτές. Αρκετοί ωστόσο έχουν αποστασιοποιηθεί και αναγνωρίζουν την ανάγκη να εκσυγχρονισθεί το σωματείο.

Επιπροσθέτως ο κ. Αλεξανδρής επικαλείται ακόμη τους περιορισμούς της δικαστικής απόφασης του Φεβρουαρίου: «Το νυν Δ.Σ. δεν δύναται να αγνοήσει τα όσα αναφέρει η απόφαση με την οποία έλαβε την εντολή προκηρύσσοντας αρχαιρεσίες με το εν αναστολή καταστατικό του 2015. Ούτε μπορεί να διενεργήσει τις εκλογές με τοπικά περιφερειακά διοικητικά συμβούλια που είχαν τοποθετηθεί παρατύπως από την προηγούμενη προσωρινή διοίκηση αντικαθιστώντας εκείνα που είχαν, στο παρελθόν, διοριστεί από αιρετά Δ.Σ., όπως άλλωστε προβλέπει το εν ισχύι καταστατικό. Τέτοιες ενέργειες θα ήταν επιπόλαιες, αφού θα οδηγούσαν για μία ακόμη φορά, νομοτελειακά, σε νέες ενστάσεις, δικαστικές περιπέτειες, ακύρωση εκλογικής διαδικασίας και ενεργοποίηση της αποπομπής από τη ΔΟΕΣ. Καθώς δεν υφίσταται σήμερα νέο ή αναθεωρημένο καταστατικό, το ΚΔΣ αποφάσισε όπως οι επερχόμενες αρχαιρεσίες να διεξαχθούν με το μόνο εν ισχύι καταστατικό του ΕΕΣ, εκείνο του 1965».

Υπαναχώρηση

Από την πλευρά της, η παράταξη του κ. Αυγερινού σημειώνει ότι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είχε ζητήσει την τροποποίηση του καταστατικού και το άνοιγμα του σωματείου, θέση από την οποία υπαναχώρησε αργότερα.

Το ερώτημα είναι αν αυτή η υπαναχώρηση θα θεωρηθεί «πράσινο φως» για την προηγούμενη διοίκηση του ΕΕΣ να προσφύγει στα δικαστήρια από Δευτέρα, μη αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή