Οικολόγοι στην Αρχαία Ελλάδα

Οικολόγοι στην Αρχαία Ελλάδα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσπάθεια αντιμετώπισης της σύγχρονης, οξύτατης περιβαλλοντικής κρίσης με φιλοσοφική αφετηρία από την προσέγγιση των αρχαίων Ελλήνων για τη σχέση ανθρώπου-φύσης, πρεσβεύει το σημαντικό διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής», που θα διεξαχθεί στην Πάτρα από 17-20 Ιουνίου.

Δεν θα πρόκειται για ένα συνέδριο… αρχαιολατρών, με τα μάτια κολλημένα στο χθες, αλλά χώρος παρουσίασης πρωτοπόρων μελετών και τόπος συνάντησης 200 διακεκριμένων καθηγητών-ερευνητών από όλο τον κόσμο και στελεχών από τις παγκόσμιες Οργανώσεις Περιβάλλοντος και Υγείας! Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι επιστήμονες θα αναδείξουν τους κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία και θα καταθέσουν προτάσεις αντιμετώπισης και πολιτική πρόληψης με αναγωγή στην περιβαλλοντική ηθική, «που ξεκίνησε από τους προσωκρατικούς, οι οποίοι υποστήριζαν πως ο άνθρωπος δεν είναι διαφορετικός από τη φύση, αλλά ο ίδιος είναι φύση», όπως σημείωσε ο ομότιμος καθηγητής Γιάννης Δελλής.

Ο πρόεδρος του συνεδρίου, ομότιμος καθηγητής Στέφανος Παϊπέτης, τόνισε την ατομική ευθύνη του κάθε ανθρώπου αλλά και των ηγετών που εναντιώνονται σε «λύσεις για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, υπηρετούντες κοντόφθαλμα οικονομικά συμφέροντα». Η αντιπρόεδρος του συνεδρίου, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, επεσήμανε πως «αν και πολλές από τις σημερινές απειλές είναι γνωστές στην επιστήμη εδώ και αρκετά χρόνια, η σύγχρονη πολιτική απάντηση παραμένει ανεπαρκής».

Η πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, Κατερίνα Παναγοπούλου, τόνισε πως «η πιο φονική μηχανή λέγεται “ασυλλόγιστος άνθρωπος”» και πως «τα προβλήματα του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο τεχνικά, είναι και ηθικά».

Στο συνέδριο θα προταθεί η θεσμοθέτηση τιμητικού βραβείου Νομπέλ, το οποίο θα απονέμεται ως ανώτατο βραβείο για επιστήμονες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή