ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Reuters: Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών διεθνές κύκλωμα δασμοαποφυγής με πλοκάμια σε Ελλάδα – Ουγγαρία

reuters-sto-mikroskopio-ton-eyropaikon-archon-diethnes-kykloma-dasmoapofygis-me-plokamia-se-ellada-amp-8211-oyggaria-2254534

Στο μικροσκόπιο της OLAF, της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκονται σύμφωνα με το Reuters, Ελλάδα και η Ουγγαρία καθώς εξετάζεται κατά πόσον οι δύο χώρες έχουν καταστεί κέντρα μίας απάτης δασμοαποφυγής πολλών δεκάδων εκατομμυρίων με εισαγωγές κινέζικων προϊόντων ρουχισμού και υποδημάτων.

Η μεγάλη κλίμακος απάτη  που συνίσταται στην απόκρυψη της πραγματικής αξίας των εισαγόμενων αγαθών ώστε να καταβάλλονται λιγότεροι δασμοί και φόροι, είχε έντοπισθεί αρχικά στη Βρετανία  όπου όπως αποκαλύφθηκε συνέβαινε επί χρόνια, οδηγώντας τελικά την Κομισιόν να ζητήσει από το Λονδίνο αποζημίωση ύψους 2,7 δισ. για διαφυγόντα έσοδα από δασμούς στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Αξιωματούχοι της OLAF εκτιμούν τώρα ότι το κέντρο της απάτης πρέπει να έχει τώρα μεταφερθεί στην Ουγγαρία και στο λιμάνι του Πειραιά, η μετοχική πλειοψηφία του οποίου ελέγχεται από το 2016 από την COSCO.

Τα στατιστικά δεδομένα, σημειώνει το δημοσίευμα, δείχνουν μία εκτίναξη «υποτιμημένων» εισαγωγών ρουχισμού  και   υποδημάτων  από την Κίνα τα τελευταία δύο χρόνια, δηλώνει αξιωματούχος της OLAF στο Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή , η τάση αυτή συμπίπτει με μία πτώση στον όγκο των υποτιμημένων εισαγωγών κινεζικών προϊόντων στην Βρετανία.

Οι αξιωματούχοι της OLAF θεωρούν ότι η τάση είναι ανησυχητική και ότι ο έλεγχος της ροής των εισαγωγών θα ενισχυθεί.

Επί βρετανικού εδάφους, σημειώνει το δημοσίευμα, κινεζικές εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούσαν το Ανόβερο ως πρώτη πύλη εισόδου  για τα υποτιμημένα προϊόντα ρουχισμού και υπόδησης. Αλλά τα εισαγόμενα αγαθά πέρναγαν τελωνειακούς ελέγχους μόνο αφού είχαν μεταφερθεί σε βρετανικά λιμάνια. 

Αυτό που εξετάζεται όπως προκύπτει από το δημοσίευμα είναι εάν αντίστοιχος δίαυλος είχε στηθεί μεταξύ Ελλάδας και Ουγγαρίας.

Πηγή: Reuters