Με drones και δορυφόρους κατά των πλαστικών

Με drones και δορυφόρους κατά των πλαστικών

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πρωτοπόρο πείραμα για τον εντοπισμό πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας του Αιγαίου θα πραγματοποιήσει η Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Με τη χρήση drones και δορυφορικών εικόνων, οι ερευνητές στοχεύουν σήμερα το μεσημέρι στην παραλία «Τσαμάκια» της Μυτιλήνης να εντοπίσουν από απόσταση μεγάλα πλαστικά απορρίμματα στη θάλασσα και να παρέμβουν για την απομάκρυνσή τους.

Πλαστικά ποτήρια του καφέ, καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα, μπουκαλάκια νερού, πλαστικές σακούλες μιας χρήσεως απορρίπτονται ως σκουπίδια, καταλήγοντας σε ΧΥΤΑ ή στη θάλασσα. Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, οικολογικές οργανώσεις και περιβαλλοντικοί οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αλόγιστη χρήση των πλαστικών, που απειλεί να βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη, εξηγεί ο Κώστας Τοπουζέλης, επίκουρος καθηγητής του τμήματος. Μάλιστα επισημαίνει τη χρήση των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ ή drones) και των δορυφόρων για αυτό τον σκοπό, υπογραμμίζοντας ότι ήδη η διεθνής επιστημονική κοινότητα και οι διαστημικές υπηρεσίες εργάζονται με τους αισθητήρες ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων.

Φοιτητές, ακαδημαϊκοί, αλλά και μαθητές των σχολείων της Λέσβου, θα συνεργαστούν μαζεύοντας τα πιο κοινά απορρίμματα: μπουκάλια νερού, πλαστικές σακούλες και αλιευτικά δίχτυα. Για το πείραμα κατασκευάστηκαν τρεις πλωτοί «στόχοι» 10 x 10 m ο καθένας, πάνω στους οποίους στερεώθηκαν τα πλαστικά απορρίμματα. Ο πρώτος στόχος περιέχει 3.600 πλαστικά μπουκάλια νερού 1,5 lt, o δεύτερος 185 πλαστικές σακούλες μιας χρήσεως και ο τρίτος 200 τ.μ. δίχτυα ψαρέματος. Οι στόχοι θα «αφεθούν» υπό παρακολούθηση μέσα στη θάλασσα και θα συλλεγούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πειράματος. Για την καταγραφή των πλαστικών θα χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον τρία drones.

Η επεξεργασία μέσω αλγορίθμων των δορυφορικών δεδομένων και των αεροφωτογραφιών θα επιτρέψει τη σύγκριση των δύο διαφορετικών τρόπων απεικόνισης, αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα της τεχνολογίας για τον εντοπισμό από απόσταση των πλαστικών στη θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή