Μια άξια συμμαχία δείχνει τον δρόμο για τη σωτηρία κακοποιημένων παιδιών

Μια άξια συμμαχία δείχνει τον δρόμο για τη σωτηρία κακοποιημένων παιδιών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα περιστατικά στη Λέρο και στη Ζάκυνθο αποκάλυψαν μια απεχθή πραγματικότητα: γονείς που ασκούν βία σε παιδικά σώματα και ψυχές, από την κούνια. Η πολιτεία αποκτά καθυστερημένα τα αντανακλαστικά να προλάβει πράξεις αποτρόπαιες. Μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που απαίτησε ομαδική εργασία από πολλούς φορείς τα τελευταία τρία χρόνια, δείχνει επιτέλους τον δρόμο της επιτυχούς αντιμετώπισης. Την Τρίτη το μεσημέρι, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας τελέστηκαν τα εγκαίνια της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών – «Σόφη Βαρβιτσιώτη» της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Γιατί η είδηση αυτή είναι τόσο σημαντική; Η μονάδα είναι ο πρώτος νοσοκομειακός χώρος στη χώρα μας για την εξέταση και διεπιστημονική αντιμετώπιση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης ή παραμέλησης. Ενα κακοποιημένο βρέφος ή ένα παιδί που εξετάζεται από τους γιατρούς όταν είναι πια αργά, συνήθως έχει ξαναπάει στο νοσοκομείο με ηπιότερα σημάδια βίας. Και αν οι θεράποντες είναι εκπαιδευμένοι να έχουν παρατηρητικότητα (μια ύποπτη μελανιά λ.χ.), μπορούν πραγματικά να το σώσουν, ενεργοποιώντας ειδικό μηχανισμό που καταλήγει στον εισαγγελέα και στην αστυνομία.

Μια άξια συμμαχία δείχνει τον δρόμο για τη σωτηρία κακοποιημένων παιδιών-1

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην τελετή των εγκαινίων της μονάδας την Τρίτη.

Η μονάδα ιδρύθηκε χάρις στην Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ με «ψυχή» τη Μαρίνα Καρέλλα. Το σωματείο επιτελεί σπουδαίο έργο στην Ελλάδα, από τα ελάχιστα που εστιάζουν στην προσχολική ηλικία. Παράλληλα, η οικογένεια Βαρβιτσιώτη εις μνήμην της αείμνηστης Σόφης Βαρβιτσιώτη, που αφιέρωσε τη ζωή της υπακούοντας στο ένστικτο της ανιδιοτελούς προσφοράς, προχώρησε σε μια μεγάλη δωρεά για τον σκοπό αυτόν. Συνέβαλε, επίσης, το ίδρυμα Λαμπροπούλου. Η ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία βρήκε ανταπόκριση από το κράτος, καθώς η δημιουργία της μονάδας υλοποιήθηκε στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, ενώ τα φώτα τους έδωσαν όλες οι ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές της χώρας, καθώς και εκείνες του Γέιλ και της Αϊόβας, για να εκπαιδευθούν 1.400 γιατροί και νοσηλευτές. Να μια συμμαχία που αξίζει τα συγχαρητήριά μας. Ανοίγει παράθυρο ελπίδας πως τα υγιή κύτταρα της κοινωνίας αντιδρούν στη νοσηρότητα.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με λόγια ουσιαστικά και μεστά. Η Μαρίνα Καρέλλα και η Αφροδίτη Στάθη αναφέρθηκαν στην αποστολή του «Ελίζα». Ο Θωμάς και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης μίλησαν για την αγαπημένη μητέρα και σύζυγο, της οποίας το όνομα δόθηκε επαξίως στη μονάδα. Επίσης, πήραν τον λόγο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθ. Μ. – Α. Δημόπουλος, η Μαρίζα Τσολιά, διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ και η Αλεξάνδρα Σολδάτου, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ και υπεύθυνη της μονάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή