ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήμα κινδύνου για αύξηση χρήσης κοκαΐνης στην Ε.Ε.

08s6cc

«Ανθηση» της αγοράς κοκαΐνης στην Ευρώπη, με παράλληλη αύξηση των χρηστών της ουσίας που αναζητούν θεραπεία προκειμένου να απεξαρτηθούν, καταδεικνύει η νέα έκθεση για την κατάσταση των ναρκωτικών στη Γηραιά Ηπειρο. Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά (EMCDDA), η οποία δημοσιεύθηκε χθες, υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις για αυξημένη διαθεσιμότητα και χρήση της κοκαΐνης σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, ενώ η καθαρότητα της ουσίας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα δεκαετίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι 2,3 εκατομμύρια νεαροί ενήλικοι (ηλικίας 15 έως 34 ετών) στην Ε.Ε. έχουν κάνει χρήση της ουσίας κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ενώ τουλάχιστον 17 εκατομμύρια ενήλικοι πολίτες της Ε.Ε. έχουν δοκιμάσει κοκαΐνη τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ενδεικτικά της αύξησης της χρήσης κοκαΐνης είναι τα αποτελέσματα αναλύσεων αστικών λυμάτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με τα οποία, από τις 31 πόλεις που μελετήθηκαν οι 19 ανέφεραν αύξηση στα φορτία μάζας βενζοϋλεκγονίνης (ο κύριος μεταβολίτης της κοκαΐνης), έξι μείωση, ενώ έξι ήταν σε σταθερή κατάσταση.

Το υψηλότερα φορτία μάζας βρέθηκαν σε πόλεις του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στον αντίποδα ήταν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ χαμηλά στην κατάταξη εμφανίζεται και η Αθήνα. Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα κατατάσσεται στην έκθεση μεταξύ των χωρών με χαμηλά ποσοστά επικράτησης της χρήσης κοκαΐνης. Ειδικότερα, στη χώρα μας χρήση της ουσίας τον τελευταίο χρόνο εκτιμάται ότι έκανε το 0,6% των νεαρών ενηλίκων (έως 35 ετών), έναντι 1,9% που είναι ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε., ενώ το ποσοστό όσων ενηλίκων έχουν δοκιμάσει κοκαΐνη οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους ανέρχεται σε 1,3% (5,1% ο μέσος όρος της Ε.Ε.).

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση αυξήθηκε και ο αριθμός των χρηστών κοκαΐνης στις χώρες της Ε.Ε. που ξεκινούν θεραπεία. Το 2016, περίπου 30.000 χρήστες υποβλήθηκαν για πρώτη φορά σε θεραπεία για τη συγκεκριμένη ουσία, έναντι 22.500 το 2014 και 25.000 το 2012. Συνολικά –συνυπολογίζοντας και όσους είχαν υποβληθεί σε θεραπεία και στο παρελθόν– περισσότεροι από 67.000 χρήστες στην Ε.Ε. ξεκίνησαν θεραπεία για προβληματική χρήση κοκαΐνης το 2016.

Το 2016 αναφέρθηκαν στην Ε.Ε. περίπου 98.000 κατασχέσεις κοκαΐνης –έναντι περίπου 90.000 το 2015– οι οποίες αντιστοιχούν σε 70,9 τόνους. Στην έκθεση παρατηρείται και διαφοροποίηση στις οδούς διακίνησης της κοκαΐνης. Η Ιβηρική Χερσόνησος, που ήταν ανέκαθεν το βασικό σημείο εισόδου για τη θαλάσσια μεταφορά της ουσίας στην Ευρώπη, παρότι παραμένει σημαντική, φαίνεται να χάνει την κυριαρχία της, καθώς οι κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων πλέον καταγράφονται σε βορειότερα εμπορικά λιμάνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 στο Βέλγιο κατασχέθηκαν 30 τόνοι κοκαΐνης (43% της ετήσιας εκτιμώμενης συνολικής ποσότητας κοκαΐνης που κατασχέθηκε στην Ε.Ε.).