H πλακιώτικη αυλή των θαυμάτων και των αναμνήσεων της Σχολής Χιλλ

H πλακιώτικη αυλή των θαυμάτων και των αναμνήσεων της Σχολής Χιλλ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διεσταλμένη έννοια του όρου, οι απόφοιτοι ενός σχολείου είναι σαν τα μέλη της ίδιας οικογένειας. Ακόμα και αν ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, υπάρχει ένα ψυχικό air de famille. Αυτό φάνηκε στην ιδιαίτερα συγκινητική βραδιά που έγινε πριν από λίγες ημέρες στη Σχολή Χιλλ, το παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Αθήνας, με απρόσκοπτη λειτουργία από το 1831. Σκοπός της σύναξης, στη γεμάτη αναμνήσεις πλακιώτικη αυλή, η επανενεργοποίηση του συλλόγου των αποφοίτων. Πρόκειται, μάλιστα, για τον αρχαιότερο στο είδος του στη χώρα μας, ο οποίος με επικαιροποιημένο πια καταστατικό, θα συνεχίσει να βρίσκεται στις επάλξεις.

Με την εγκαρδιότητα, τη χαρά και τη νοσταλγία που αναδύεται στις επανενώσεις, παλαιοί μαθητές, διδάσκοντες, νυν διευθύνοντες, γονείς, παππούδες και φίλοι έσμιξαν σε ένα περιβάλλον γνώριμο και πολυαγαπημένο. Ακουσαν τον λόγο καλωσορίσματος από την πρόεδρο του Συλλόγου Μαρία Μπαλοδήμου αλλά και τον κεντρικό ομιλητή, τον Ελευθέριο Σκιαδά. Ο γενικός διευθυντής της εφημερίδος «ΕΣΤΙΑ», πρόεδρος του «Συλλόγου Των Αθηναίων» και υπεύθυνος αρχειακών μελετών στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, αποκάλυψε ότι στο οικόπεδο που σήμερα στεγάζεται το σχολείο, υπήρχε τεκές του Χαλίλ Εφέντη. Συνόρευε με το τζαμί του Ροδακιού ή της Μπέινας όπως το ήξεραν οι περισσότεροι, και τουρκικό νεκροταφείο.

Αναφέρθηκε στις σπουδαίες διεθνείς προσωπικότητες που φιλοξενήθηκαν από τους ιδρυτές Χιλλ και καταγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία. Ανάμεσά τους και η Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, η πρόμαχος της υγείας που έφυγε από την Αθήνα παίρνοντας μαζί της την κουκουβάγια Αθηνά που βρίσκεται σήμερα βαλσαμωμένη στο μουσείο της.

Η ιστορία λέει ότι όταν ήταν κουκουβαγάκι είχε πέσει από την Ακρόπολη και το μάζεψε τότε η ίδια για να του γλιτώσει την ζωή. Και αυτό, διότι ήταν μόδα στους τότε ξένους επισκέπτες της πρωτεύουσας να παίρνουν για σουβενίρ αρχαίες πέτρες και βαλσαμωμένες κουκουβάγιες. Το τυχερό όμως πτηνό που έπεσε στα χέρια της, επέζησε και πέρασε ένα διάστημα μέσα στην αυλή της Χιλλ.

Η βραδιά είχε και άλλες κορυφώσεις. Ο δρ Ρόμπιν Στόουν-Μουστοξύδης (από την Κερκυραία μαμά Μουστοξύδη), 85 ετών σήμερα, ήρθε στην Αθήνα μετά τους βασιλικούς γάμους του Λονδίνου για να δώσει ένα αποκλειστικό ρεσιτάλ για τον σύλλογο. Αναμφισβήτητα, όμως, όλοι συγκινήθηκαν όταν τιμήθηκαν δύο μορφές του σχολείου.

Η Εμιλυ Αληθινού- Μαρκοκωνσταντίνου, ήταν μαθήτρια και κατόπιν καθηγήτρια Αγγλικών. Σήμερα, στα 82 της είναι υπεύθυνη του Αρχείου της Χιλλ. Η Ηρώ Ιωαννίδου-Μπαντούνα, καθηγήτρια Αγγλικών Αιγυπτιώτισσα, ήρθε στην Ελλάδα το 1960. Από εκείνη τη χρονιά, δίδαξε στην Χιλλ. Πέντε δεκαετίες καριέρας και πολλές γενιές πέρασαν από τα χέρια τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή