Διοίκηση Κέντρου Μόριας: Η δήλωση Τσαβούσογλου δεν αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Διοίκηση Κέντρου Μόριας: Η δήλωση Τσαβούσογλου δεν αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν αφορά την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 η δήλωση Τσαβούσογλου περί αναστολής της συμφωνίας» επισημαίνει στην «Κ» ο Δημήτρης Βαφέας, αναπληρωτής Διοικητής του Κέντρου της Μόριας.

Μάλιστα ο ίδιος, επισημαίνει ότι και να την αφορούσε ως προς την επανεισδοχή, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς από τον Ιανουάριο του 2018 έως σήμερα «έχει γίνει η επανεισδοχή μόνο 140 μεταναστών στην Τουρκία. Συνεπώς, οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αναστολής των επιστροφών στην Τουρκία δεν θα είχε ορατές συνέπειες στη Λέσβο».

Ας σημειωθεί ότι με τις τελευταίες μετακινήσεις που έγιναν από τη Μυτιλήνη προς τον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στο Κέντρο της Μόριας έπεσε στους 6.827.

Στον αριθμό αυτό συγκαταλέγονται και οι 300 Κούρδοι που βρίσκονται σε παράτυπη δομή στη Λάρσο, σε πρώην αθλητικές εγκαταστάσεις της Περιφέρειας.

Τον χώρο έχει νοικιάσει από ιδιώτη η ΜΚΟ «Humans 4 Humanity» και ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός πιέζει τα στελέχη του ΚΥΤ να εκκενωθεί, όπως και να αποσυμφορηθούν οι πρώην δημοτικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ που διαχειρίζεται η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη Λέσβου», όπου διαμένουν 260 Κούρδοι.

Οι «300» της Λάρσου και οι «260» του ΠΙΚΠΑ είχαν εγκαταλείψει το ΚΥΤ Μόριας στις 25 Μαΐου λόγω της επίθεσης εναντίον τους από Αραβες, μαζί με άλλους 400, οι περισσότεροι από τους οποίους μετακινήθηκαν στον Πειραιά.

Δύο φορές επισκέφτηκαν στελέχη του ΚΥΤ Μόριας το ΠΙΚΠΑ και τη Λάρσο, για να εξηγήσουν στους εναπομείναντες ότι πρέπει άμεσα να επιστρέψουν στον καταυλισμό, δεδομένου ότι διαγράφονται από τα Μητρώα Ασύλου και Υποδοχής.

«Κάποιων η συνέντευξη που έχουν χάσει τη σειρά τους έχει μεταφερθεί σε εννέα μήνες. Τους εξηγούμε ότι δεν τους συμφέρει», λέει στην «Κ» ο διοικητής της Μόριας, Γιάννης Μπαλπακάκης. Κι ενώ η επίσημη απάντησή τους είναι ότι φοβούνται να επιστρέψουν στο ΚΥΤ, άλλες πηγές σημειώνουν ότι ευελπιστούν πως θα πιέσουν περισσότερο με την παραμονή τους στις άλλες δομές, ώστε να αποχωρήσουν νωρίτερα για τον Πειραιά.

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι διαχειριστές του ΠΙΚΠΑ, όπου πέραν των μόνιμων 100 αιτούντων άσυλο, ευάλωτων περιπτώσεων, προστέθηκαν οι «260» τις τελευταίες εβδομάδες: Ξενοδόχοι της περιοχής που βρίσκεται πλησίον του αεροδρομίου έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της δομής, ώστε να αποσυμφορηθεί.

Από την άλλη και με την άνοδο της θερμοκρασίας δυσκολεύει η κατάσταση και για τον υπερπληθυσμό του ΚΥΤ Μόριας, αλλά και έξω από αυτόν, στο Olive Grove: είναι τα χωράφια που έχει νοικιάσει ΜΚΟ, δίπλα στο ΚΥΤ και διαμένουν 1280 αιτούντες άσυλο, ανάμεσα σε σκουπίδια και πλαστικά.

Στον χώρο αυτό, όπως λέει στην «Κ» ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μία χημική τουαλέτα αναλογεί σε 80 ανθρώπους, και μια ντουζιέρα σε 200 ανθρώπους: «Δομές σαν το Olive Grove, δεν είναι για ανθρώπους. Ας πάρουμε ως παράδειγμα προσφυγικές κρίσεις σε άλλες χώρες του κόσμου και μετακινήσεις σε τρίτες χώρες, λόγω εμπόλεμων καταστάσεων, όπως πρόσφυγες από το Σουδάν στην Ουγκάντα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει ορίσει κριτήρια για τις ελάχιστες παροχές ενός καταυλισμού. Σε αυτά σημειώνει ότι μία τουαλέτα πρέπει να αναλογεί μάξιμουμ σε 20 ανθρώπους. Και σε πολύ έκτακτες καταστάσεις, μία τουαλέτα για 50».

Εξάλλου, στη σύλληψη δύο προσφύγων και μεταναστών προέβησαν, απογευματινές ώρες της Πέμπτης, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης εντοπίστηκε 26χρονος κατά την επιβίβασή του στο πλοίο της γραμμής να μεταφέρει ταξιδιωτική βαλίτσα εντός της οποίας βρισκόταν κρυμμένος 27χρονος, με σκοπό ο τελευταίος να παραβιάσει του όρους παραμονής του, στη Λέσβο.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα.

Παρόμοιο περιστατικό είχαν αντιμετωπίσει άντρες του λιμενικού και πριν από ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή