Με το δεξί στη νέα, ωραία, πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάννης» της Γενναδείου Βιβλιοθήκης στο Κολωνάκι

Με το δεξί στη νέα, ωραία, πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάννης» της Γενναδείου Βιβλιοθήκης στο Κολωνάκι

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν άρχισε η ανέγερση του ωραίου κτιρίου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης το 1923, η τοποθεσία αυτή θεωρείτο μακριά από την καρδιά της πόλης. Τόσο μακριά, που Αθηναίοι βοσκοί έβρισκαν φρεσκότατο χορτάρι για τα πρόβατά τους στα χωράφια της Μονής Πετράκη. Τα εγκαίνια έγιναν το 1926 και η πρωτεύουσα απέκτησε μια στέγη για τους 25.000 τίτλους που δώρισε ο Ιωάννης Γεννάδειος, βιβλιόφιλος κάτοικος Λονδίνου στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Ο όρος του ήταν να κτιστεί ένα οικοδόμημα που θα έφερε το όνομα του πατέρα του, του Σχολάρχη Γεωργίου Γενναδείου.

Στα 92 χρόνια ζωής και λειτουργίας της, η Βιβλιοθήκη με την πρόσοψη εμπνευσμένη από το Ερέχθειον, τιμά την ελληνική παιδεία με συνέπεια και αφοσίωση. Δεν είναι μονάχα οι ζηλευτές συλλογές των βιβλίων της που εμπλουτίστηκαν αλλά και η εξωστρέφειά της. Εχουμε δει θαυμάσιες δράσεις και εικαστικές εκθέσεις, όπως αυτή του ΝΕΟΝ πριν από λίγα χρόνια, οι οποίες έκαναν ένα πολύ επιτυχημένο άνοιγμα στην πόλη. Η οδός Σουηδίας γίνεται εφεξής ισχυρότερος πόλος έλξης και για έναν ακόμη λόγο.

Με το δεξί στη νέα, ωραία, πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάννης» της Γενναδείου Βιβλιοθήκης στο Κολωνάκι-1

Η επικεφαλής της Σχολής Κλασσικών Σπουδών, Τζένιφερ Νάιλς.

Την περασμένη εβδομάδα εγκαινιάστηκε η καινούργια πτέρυγα της Γενναδείου «Ιωάννης Μακρυγιάννης», που δίδει στη Βιβλιοθήκη μια εκθεσιακή αίθουσα περιοδικών εκθέσεων (της έκανε ποδαρικό φέτος τον Μάρτιο η εικαστικός Αλεξάνδρα Αθανασιάδη) αλλά και έναν ανακαινισμένο εσωτερικό χώρο για έρευνα, σεμινάρια και όχι μόνον. «Οταν ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε το εγχείρημα της πτέρυγας αυτής πριν από μερικά χρόνια, η ιδέα ήταν ότι χρειαζόμασταν περισσότερα τετραγωνικά για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τα σπάνια βιβλία μας σε βιβλιοστάσια ανοικτής πρόσβασης και να δώσουμε βήμα σε καλλιτέχνες», λέει στη στήλη η Μαρία Γεωργοπούλου. «Με σωστό σχεδιασμό, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το ίδρυμα National Endowment for the Humanities καθώς και τις δωρεές πολλών ιδιωτών, το σχέδιό μας έγινε πραγματικότητα».

Σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση του έργου έπαιξε η δωρεά του Ιδρύματος της Οικογένειας Μacricostas. Ο Ντίνο Μακρυκώστας είναι εκτελεστικός πρόεδρος της Photronics, μιας εταιρείας που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία δικτύων. Με ρίζα μικρασιατική, έλαβε την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες που δεν μπόρεσαν να έχουν ποτέ οι γονείς του. Οι θυσίες τους τον οδηγούν να υποστηρίζει εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη. Η σύζυγός του Μαρία κατάγεται από την ίδια περιοχή με τον στρατηγό Μακρυγιάννη, το όνομα του οποίου πήρε η πτέρυγα. Ηταν λογικό, λοιπόν, να αισθάνεται συγκίνηση ο Ντίνο Μακρυκώστας στην κοπή της κορδέλας των επισήμων πλάι στον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρεϊ Πάιατ, την επικεφαλής της Σχολής Κλασσικών Σπουδών Τζένιφερ Νάιλς, τη Μαρία Γεωργοπούλου, τον Αλέξανδρο Ζαγοραίο, τον Ανδρέα Ζομπανάκη από την ηγεσία των επιτρόπων της Σχολής κ.ά.

Με το δεξί στη νέα, ωραία, πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάννης» της Γενναδείου Βιβλιοθήκης στο Κολωνάκι-2

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ μίλησε στα εγκαίνια.

Η πρώτη έκθεση που φιλοξενείται είναι αφιερωμένη στον ήρωα του ξεσηκωμού. Κεντρικός πυρήνας είναι 24 πίνακες που αφηγούνται επεισόδια από την Επανάσταση του 1821. Ο Μακρυγιάννης ανέθεσε στους λαϊκούς ζωγράφους Παναγιώτη και Δημήτριο Ζωγράφο από τη Σπάρτη, να απεικονίσουν ξεχωριστές σκηνές από μάχες, όπως ακριβώς τις περιέγραψε στα Απομνημονεύματά του. Το αποτέλεσμα ήταν μία σειρά από εικόνες αξιοθαύμαστες για τη ζωντάνια και τη δύναμή τους. Παρουσιάζονται, επίσης, αρχειακό υλικό σχετικό με τη ζωή και τη δράση του Στρατηγού Μακρυγιάννη, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή