ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η «Κ» συμμετέχει στο Trust Project

i-k-symmetechei-sto-trust-project-2255148

Την εποχή της υπερπληροφόρησης και των αμέτρητων ψευδών ειδήσεων, η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης βρίσκεται στο ναδίρ. Σε πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα, το 90% των Ελλήνων εκφράζει δυσπιστία και καχυποψία για το δημοσιογραφικό οικοσύστημα της χώρας.

Απαντώντας στην κρίση εμπιστοσύνης για την ενημέρωση, η «Καθημερινή» είναι ο πρώτος και ο μόνος οργανισμός στην Ελλάδα που έγινε δεκτός και συμμετέχει στο Trust Project, μια παγκόσμια κοινοπραξία ειδησεογραφικών οργανισμών, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία προτύπων διαφάνειας στη δημοσιογραφία, με στόχο την οικοδόμηση ενός πιο αξιόπιστου και έμπιστου Τύπου. Στη νέα οικογένεια της «Καθημερινής» συμμετέχουν κορυφαία μέσα ενημέρωσης, όπως η Washington Post, ο Economist, και η New York Times, αλλά και οι τεχνολογικοί τιτάνες που έχουν αλλάξει ριζικά το «ταξίδι» της πληροφορίας, όπως το Facebook, το Twitter και η Google.

Στην καρδιά του Trust Project βρίσκονται οι δείκτες εμπιστοσύνης, μια εντατική αξιολόγηση της ποιότητας και της αξιοπιστίας του κάθε άρθρου από μια παγκόσμια ομάδα κορυφαίων στελεχών της δημοσιογραφίας και της τεχνολογίας. Οι δείκτες αξιολογούν μία σειρά από κριτήρια, όπως τις βέλτιστες πρακτικές του οργανισμού, τις πηγές πίσω από κάθε ισχυρισμό και την απαραίτητη διάκριση μεταξύ πληροφορίας, ανάλυσης και άποψης. Με την ένταξή της στο δίκτυο του Trust Project, η «Κ» θα ενσωματώσει τους δείκτες αξιολόγησης στις ιστοσελίδες της, στέλνοντάς τους αυτόματα και στις μηχανές αναζήτησης και τεχνολογικές πλατφόρμες με στόχο την πλήρη διαφάνεια.

«Η συμμετοχή της “Κ’’, με το kathimerini.gr και το ekathimerini.com, στο The Trust Project, και η αποδοχή της σε παγκόσμιο επίπεδο ως μέσο ενημέρωσης έγκυρο και αξιόπιστο είναι το ίδιο σημαντική όσο και η εμπιστοσύνη με την οποία την περιβάλλουν οι αναγνώστες της», δηλώνει ο διευθυντής της εφημερίδας, Αλέξης Παπαχελάς. «Είναι το αποτέλεσμα της σκληρής καθημερινής δουλειάς όλων των συνάδελφων, με συνέπεια στην ενημέρωση και στην ανάδειξη των σημαντικών ειδήσεων».

Η «Κ» δηλώνει την εμπιστοσύνη της στο όραμα του Trust Project: ο δημοσιογράφος οφείλει να αξιολογεί, αλλά και να αξιολογείται.