Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών η Βιργινία Τσουδερού

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών η Βιργινία Τσουδερού

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πολυσχιδής προσωπικότητα του δημόσιου βίου, η Βιργινία Τσουδερού, απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών. Γεννημένη το 1924 στο Ηράκλειο της Κρήτης, η Βιργινία Τσουδερού υπήρξε μία συνεπής και μετριοπαθής πολιτικός κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πολιτικής σταδιοδρομίας της. Κατά την περίοδο 1949-56 διετέλεσε εμπειρογνώμονας στον Διεθνή Οργανισμό Υγείας και Τροφίμων του ΟΗΕ, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Ελευθερία». Το 1964 εισήλθε στον στίβο της πολιτικής, καθώς στην τελευταία κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ήταν οικονομική σύμβουλος του υιού του Ανδρέα Παπανδρέου.

Κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, με αποτέλεσμα την κράτησή της στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αρχικά εξελέγη βουλευτής στη Β΄ Αθηνών (1974) με την Ενωση Κέντρου και κατόπιν με την ΕΔΗΚ (1977). Το 1985 προσχώρησε στη Ν.Δ. του Κων/νου Μητσοτάκη και επανήλθε στη Βουλή. Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Εξωτερικών από τον Αύγουστο του 1991 έως τον Οκτώβριο του 1993. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, μάλιστα, πρωταγωνίστησε στην επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας», που αφορούσε την απελευθέρωση 1.013 Ποντίων που είχαν εγκλωβιστεί στο Σοχούμι, μια πόλη όπου διεξαγόταν εμφύλιος πόλεμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή