Ταυτοποιήθηκαν από τις κάμερες για την επίθεση στο κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης

Ταυτοποιήθηκαν από τις κάμερες για την επίθεση στο κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιοποιώντας βίντεο από κάμερες ασφαλείας η αστυνομία κατάφερε να ταυτοποιήσει και να συλλάβει το απόγευμα της Τρίτης έναν άντρα 26 ετών και μια γυναίκα 23 ετών για την επίθεση με βαριοπούλα στο κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στην Αθήνα.

Η γυναίκα φέρεται να συμμετείχε σε ενέργειες αλληλεγγύης στα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα και της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, αλλά και σε παλιότερη επίθεση στην Ελληνοαμερικανική Ενωση. Ο άντρας φέρεται να έχει ιστορικό συλλήψεων και προσαγωγών για συμμετοχή σε δράσεις του αναρχικού χώρου.

Στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης συμμετείχαν συνολικά δέκα άτομα. Εσπασαν μια τζαμαρία στο κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στην οδό Μασσαλίας και πέταξαν τρικάκια με σύνθημα υπέρ του εκτελεστή της «17 Νοέμβρη», Δημήτρη Κουφοντίνα, και του αιτήματός του για χορήγηση νέας άδειας από τη φυλακή. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε έναν κύκλο αντίστοιχων επιθέσεων την τελευταία εβδομάδα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο. Η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ότι είναι πιθανή η κλιμάκωση αυτών των ενεργειών το επόμενο διάστημα.

Το περιστατικό στην Ελληνοαμερικανική Ενωση προκάλεσε την αντίδραση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, η οποία ζήτησε με ανάρτησή της στο Twitter τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Είχε προηγηθεί άλλη μια εισβολή για τον ίδιο λόγο στο κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στη Θεσσαλονίκη. «Καταδικάζουμε έντονα τις πρόσφατες επιθέσεις στα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Προτρέπουμε τις ελληνικές διωκτικές αρχές να προστατέψουν τα ιδρύματα αυτά και να οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τους δράστες», ήταν η τοποθέτηση της αμερικανικής πρεσβείας.

Στην κατοχή των δύο συλληφθέντων στην Αθήνα βρέθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, μία βαριοπούλα και μία κουκούλα τύπου full face. Σε έρευνα στο σπίτι της 23χρονης κατασχέθηκαν ένα πιστόλι Glock, δύο γεμιστήρες, 100 φυσίγγια των εννιά χιλιοστών, αλεξίσφαιρο γιλέκο, θήκη όπλου χειρός και τρεις αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Εις βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, οπλοκατοχής, οπλοφορίας και οπλοχρησίας από κοινού, παράνομης βίας από κοινού, ληστείας από κοινού (πήραν το τσαντάκι του φύλακα του κτιρίου), απείθειας και άρνησης δακτυλοσκόπησης.

Οι δύο συλληφθέντες φέρονται να ανήκουν σε ομάδα παλιού αναρχικού ο οποίος διατηρούσε στο παρελθόν φιλικές σχέσεις με τον Νίκο Μαζιώτη του Επαναστατικού Αγώνα. Η ομάδα συμμετείχε σε καταδρομικές επιθέσεις στο παρελθόν στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε παλιότερη επίθεση στην Ελληνοαμερικανική Ενωση στην οδό Μασσαλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή