Επτά δεκαετίες ζωής και 5.500 υποτροφίες γιόρτασε το Fulbright στην Ελλάδα

Επτά δεκαετίες ζωής και 5.500 υποτροφίες γιόρτασε το Fulbright στην Ελλάδα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτά ήταν γενέθλια! Εβδομήντα κεριά δεν είναι μικρό πράγμα, ειδικά αν σκεφθεί κανείς τι έχει συμβεί στη χώρα μας από το 1948. Και όμως, το Ιδρυμα Fulbright στην Ελλάδα, το οποίο έχει τη διαχείριση του γνωστότερου διεθνούς προγράμματος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών με τις ΗΠΑ, εόρτασε επτά δεκαετίες ζωής με απρόσκοπτη λειτουργία. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το βράδυ της Τετάρτης. Παρόντες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ, η επικεφαλής του ιδρύματος στην Αθήνα, Αρτεμις Ζενέτου, χορηγοί, πολλοί παλαιοί και νέοι απόφοιτοι, όλοι σαν μια μεγάλη οικογένεια σε κλίμα πραγματικής συγκίνησης.

Δικαίως. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια, το Fulbright έδωσε μια σπάνια ευκαιρία σε πάνω από 5.500 Ελληνες, Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες πέρασαν τον Ατλαντικό και επωφελήθηκαν από την εμπειρία, την ακαδημαϊκή γνώση, τη γνωριμία με έναν διαφορετικό πολιτισμό και έναν άλλο τρόπο σκέπτεσθαι. Ανάμεσα στους ευεργετηθέντες και η γράφουσα. Αναχώρησα για τη Νέα Υόρκη το 2009 και η εμπειρία αυτή καθόρισε βαθιά το βλέμμα μου στη ζωή και στη δουλειά μου.

Ο γερουσιαστής Φούλμπραϊτ πίστευε ότι με αυτό το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών ανταλλαγών, τα έθνη χάνουν τον απρόσωπο χαρακτήρα τους και παίρνουν τη μορφή των ανθρώπων που συναντά κανείς, υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Αμερικανός πρέσβης. Αναφέρθηκε επίσης στα θερμά λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πρόγραμμα Fulbright, όταν ο ανώτατος άρχων υπεδέχθη αντιπροσωπεία υποτρόφων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 23 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών το 1948.

Ο υπουργός Παιδείας μίλησε και αυτός για τη σημασία των ανταλλαγών στην εκπαίδευση, ενώ η Αρτεμις Ζενέτου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους χορηγούς και στη στήριξη που παρέχουν στο πρόγραμμα μαζί με το ελληνικό και το αμερικανικό κράτος. Την παράσταση βέβαια έκλεψαν οι συναισθηματικές και πολύ συχνά χιουμοριστικές ομιλίες από παλαιούς υποτρόφους. Ανάμεσα στους ομιλητές ο Κάρολ Μπέκερ, πρύτανης του τμήματος των Τεχνών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο Χάρης Παστίδης πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, ο Τζέιμς Ράιτ, που ήρθε στην Ελλάδα ως φοιτητής αλλά έφτασε να γίνει επικεφαλής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και ο Αλεξάντερ Μουρελάτος επίτιμος καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Τέξας. Η βραδιά έκλεισε με τζαζ ερμηνείες στον δροσερό κήπο της Γενναδείου από την πολύ καλή Τέρι Βακιρτζόγλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή