Εννέα απρόσμενες ιστορίες μεταναστών

Εννέα απρόσμενες ιστορίες μεταναστών

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν οι γονείς της, πριν από αρκετά χρόνια, έφτασαν από την Ελλάδα στο Καράκας, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ο κόσμος τούς υποδέχθηκε με θέρμη. Με τα χρόνια, δημιούργησαν μια μικρή βιοτεχνία και απέκτησαν οικογένεια. Η Χριστίνα ήταν 20 χρονών όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα. Μια χώρα που δεν γνώριζε, αλλά ήταν η πατρίδα της. Αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία, ίσως σε μια προσπάθεια να ενώσει τους δύο κόσμους. «Με λένε Χριστίνα, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Βενεζουέλα από Ελληνες μετανάστες», λέει.

Γιατί η μετανάστευση, ένα φαινόμενο τόσο παλιό όσο ο άνθρωπος, προκαλεί σήμερα τρόμο; Γιατί, με παππούδες πρόσφυγες και μπαμπάδες μετανάστες, «βλέπουμε» στον ξένο κάποιον που έρχεται «να μας φάει τη δουλειά»; Ή, αλλιώς, τι κοινό έχουν μια δημοσιογράφος, ένας βιολιστής, ένας μπάρμαν, μια ιδιωτική υπάλληλος και μία ιπποκόμος; Μια ομάδα καλλιτεχνών, κινηματογραφιστών, τεχνικών, φίλων, που αποτελούν «Μέρος της λύσης» (partofthesolution.gr), όπως ονομάζεται η εθελοντική πρωτοβουλία τους, δημιούργησαν την καμπάνια «Ενας κόσμος μεταναστεύει», εννέα σύντομα βίντεο που παρουσιάζουν ανθρώπους «που κάποια στιγμή άφησαν την πατρίδα τους για να σπουδάσουν, να δουλέψουν, γιατί ερωτεύτηκαν, γιατί αναγκάστηκαν, γιατί το θέλησαν». «Ηταν αναμενόμενο να ασχοληθούμε με τη μετανάστευση», εξηγεί στην «Κ» ο Γιώργος Νούνεσης εκ μέρους του… «Μέρους της λύσης». «Είμαι 40 ετών και οι μισοί μου φίλοι έχουν φύγει στο εξωτερικό. Οπως και στις προηγούμενες καμπάνιες μας (σ.σ.: είχαν ασχοληθεί με την ιδιωτικοποίηση του νερού και τους πρόσφυγες), θέλαμε να δείξουμε τα δεδομένα, την πλευρά της μετανάστευσης, που σπάνια βρίσκει χώρο στα media».

Εννέα απρόσμενες ιστορίες μεταναστών-1

Σε ένα από τα βίντεο, παρουσιάζεται ένας γυναικολόγος: «Το επάγγελμά μου συνδέεται με τη φύση της ζωής. Ασκώ το λειτούργημα του γυναικολόγου-μαιευτήρα τα τελευταία 22 χρόνια. Το να βοηθάς μια μητέρα να φέρει στον κόσμο ένα παιδί είναι σαν να τη βοηθάς να δημιουργήσει τη μοναδική περιουσία που πραγματικά αξίζει. Είμαι ο Μπάσεμ Καράμ και είμαι από τη Συρία. Ηρθα στην Ελλάδα όταν ήμουν 18 ετών, είμαι παντρεμένος και έχω δύο παιδιά». Οι δημιουργοί της καμπάνιας μας θυμίζουν, στο βίντεο, ότι το 2016 και οι έξι Αμερικανοί επιστήμονες που μοιράστηκαν τα Νομπέλ Φυσικής, Χημείας και Οικονομικών ήταν μετανάστες.

Σειρά παίρνει ένας βιολιστής. «Ξεκίνησα να παίζω μουσική στα έξι μου», μας λέει. «Το βιολί με συνόδευσε σε όλα μου τα ταξίδια σε όλες τις χώρες. Το 2013 κατέληξα στην Ουτρέχτη. Το να είσαι μέλος μιας ορχήστρας είναι σαν να είσαι μέρος του κόσμου. Ανάμεσα από αγγλικά, ολλανδικά, αλβανικά και ελληνικά, η μουσική μού έμαθε ότι τα σύνορα είναι μόνο στο μυαλό μας. Με λένε Ρενάτο και είμαι από την Αλβανία», λέει στα ελληνικά.

Οι οικονομικές ανισότητες είναι από τις βασικές αιτίες μετανάστευσης (το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ολλανδίας, π.χ., είναι 140 φορές μεγαλύτερο του Κονγκό), όμως δεν είναι η μόνη. Το 2015, μόλις 10% των μεταναστών προέρχονταν από χαμηλού εισοδήματος χώρες. Το 65% προερχόταν από μεσαίου και το 25% από υψηλού εισοδήματος χώρες. Η Ιντα, που συναντάμε σε επόμενο βίντεο, κατάγεται από τη Φινλανδία αλλά ζει στην Ελλάδα. Εργάζεται ως ιπποκόμος. «Η ενασχόληση με τα ζώα μού προκαλεί μια γαλήνη και μια διαύγεια που δεν μπορώ να περιγράψω. Παρατηρώντας τις συνήθειες και τη ζωή τους, εύκολα καταλαβαίνει κανείς και τη δική μας ιστορία. Η μετακίνηση πληθυσμών ήταν πάντα μέρος της φυσικής εξέλιξης. Η αλλαγή του κλίματος, η εύρεση τροφής και πόρων ή απλώς οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ήταν πάντα λόγοι μετακίνησης τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους», λέει.

Η καμπάνια χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από τους ίδιους. Η ομάδα συνειδητά δεν έχει καμία στήριξη από εταιρείες, ΜΚΟ, οργανισμούς, οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση άμεση ή έμμεση. Ωστόσο, «τρέχει» μια εκστρατεία crowdfunding, καλώντας μας να γίνουμε κι εμείς «Μέρος της λύσης». «Εμείς κάνουμε αυτό που θέλουμε και, αν καλύψουμε τα έξοδά μας, έχει καλώς, αν όχι, συνεχίζουμε», λέει ο Γιώργος Νούνεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή