Ερχονται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για ιατρικές υπηρεσίες

Ερχονται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για ιατρικές υπηρεσίες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Βραζιλιάνοι, Ινδοί, Κινέζοι και Ισραηλινοί γιατροί ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για διεθνές συνέδριο στην Κω, όπου φορώντας το καλό τους κουστούμι θα ορκιστούν για άλλη μία φορά, λέγοντας τον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη στον γενέθλιο τόπο του. Την ίδια στιγμή, στο Λος Αντζελες, το ζεύγος Μέχρες, ιδιοκτήτες του καναλιού crossflix.com (ανταγωνιστικό του Netflix) πακετάρουν τα πράγματά τους για Αθήνα με σκοπό να επιστρέψουν εννέα μήνες αργότερα στις ΗΠΑ… τρεις. Και δεν είναι βέβαια οι μοναδικοί στην υφήλιο που εναποθέτουν τις ελπίδες τους για οικογένεια σε ελληνικά… χέρια. Ξεφυλλίζοντας περιοδικά lifestyle, οι αναγνώστες στην Αυστραλία διαβάζουν για την εγκυμοσύνη – θαύμα της ηθοποιού Τάνιας Ζαέττα, που έμεινε έγκυος στα 48 με δανεικά ωάρια. Πού αλλού; Στην πατρίδα του Ιπποκράτη.

Ολα τα παραπάνω δεν συμβαίνουν τυχαία, αποτελούν τους καρπούς της συντεταγμένης προσπάθειας του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, που εδώ και δύο χρόνια επικοινωνεί στις κοιτίδες της ομογένειας και όχι μόνον, τις υπηρεσίες υγείας που μπορεί η Ελλάδα να προσφέρει σε ενδιαφερόμενους ασθενείς. «Ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς του τουρισμού υγείας εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια, με περίπου 35 εκατ. διασυνοριακούς ασθενείς σε όλο τον κόσμο να ξοδεύουν κατά μέσον όρο 3.800-6.000 δολάρια ανά ιατρική επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με ιατρικές υπηρεσίες, διασυνοριακές και τοπικές μετακινήσεις, ενδονοσοκομειακή παραμονή και καταλύματα», ανέφερε στο Huffington Center του Λος Αντζελες ο κ. Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ, της ΚΕΔΕ αλλά και του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, επισημαίνοντας τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από τον ιατρικό τουρισμό.

«Είναι σημαντικό να τηρούμε τις υποσχέσεις μας και έτσι να διατηρούμε την καλή μας φήμη» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο δρ Κώστας Πάντος, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και πρόεδρος στην Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, έναν τομέα που η Ελλάδα χάρη στη νομοθεσία και στην τεχνογνωσία της παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα. Τι ισχύει, όμως, για τους άλλους τομείς; Οπως απαντά ο πρόεδρος του ΙΣΑ, «ελάχιστες νοσοκομειακές μονάδες είναι σήμερα διεθνώς πιστοποιημένες, όταν την ίδια στιγμή στη γειτονική μας Τουρκία είναι περισσότερες από 40, στην Ιταλία περισσότερες από 20 και στην Ταϊλάνδη γύρω στις 15». Εξ ου και συνεχίζονται οι πιέσεις.

Νομοσχέδιο

«Αυτές τις μέρες έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό» ανακοίνωσε στο Λος Αντζελες ο κ. Γιώργος Τζιάλλας, γεν. γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου. Μεταξύ άλλων, η νέα νομοθεσία θέτει τις προδιαγραφές λειτουργίας της θαλασσοθεραπείας και των κέντρων ιαματικής ιατρικής, όπως και των χιονοδρομικών κέντρων. «Μέχρι σήμερα, οι λίγες από τις ιαματικές πηγές της χώρας που αξιοποιούνται διέθεταν απλώς μια βεβαίωση αλλά όχι σήμα λειτουργίας» εξηγεί στην «Κ» ο δρ Δερματολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Κουσκούκης. Απαξ, όμως, και ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση προμηνύεται ένα ευοίωνο μέλλον για τις πολυπληθείς –750 καταγεγραμμένες– ιαματικές πηγές της Ελλάδας. «Εχουν δεσμευθεί 25 εκατ. ευρώ τα οποία θα κληθούν να αξιοποιήσουν οι δήμοι που έχουν πιστοποιημένες ιαματικές πηγές» κατέληξε ο κ. Τζιάλλας, «μέχρι τώρα έχουν αναγνωριστεί και πιστοποιηθεί 60 ιαματικές πηγές και ευελπιστούμε μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε φτάσει στις 90».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή