Yπεράσπιση Κουφοντίνα χωρίς όριο

Yπεράσπιση Κουφοντίνα χωρίς όριο

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν 2 Νοεμβρίου 2016, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, όταν μία ομάδα 30 ατόμων εμφανίστηκε στον λόφο του Αρδηττού. Η επιλογή του σημείου δεν ήταν τυχαία. Χρειάστηκαν πέντε λεπτά, κάτω από το σπίτι του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, για να στείλουν το μήνυμά τους. Πέταξαν τρικάκια με την επιγραφή «Αλληλεγγύη στους ένοπλους αντάρτες», φώναξαν συνθήματα και ξεδίπλωσαν ένα πανό με το αίτημά τους: «Αμεση χορήγηση αδειών στον πολιτικό κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα».

Αυτή ήταν μία από τις πρώτες φορές που η ομάδα του «Ρουβίκωνα» εξέφρασε με κάποια δράση της την υποστήριξή της στον εκτελεστή της «17 Νοέμβρη», ο οποίος έχει καταδικαστεί σε έντεκα φορές ισόβια για δολοφονίες στο πλαίσιο της τρομοκρατικής οργάνωσης. «Να στηρίξουμε το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα, να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις όσους υπηρετούν με κάθε κόστος το όραμα της επανάστασης», έγραφαν τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας στον επίλογο του κειμένου που ανήρτησαν αργότερα στο Διαδίκτυο.

Yπεράσπιση Κουφοντίνα χωρίς όριο-1

Μέλη του «Ρουβίκωνα» είχαν υποδεχθεί τον Κουφοντίνα σε παλαιότερη άδεια.

Πέντε μήνες νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση έξω από τα δικαστήρια Πειραιά, όπου εκδικαζόταν σχετική αίτηση άδειας του κρατουμένου και αποκαλούσαν σε κείμενο τους το βιβλίο του που είχε κυκλοφορήσει τότε ως «κάλεσμα για επαναστατική δράση». «Για μια δράση που συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη και τις νόμιμες με τις παράνομες μορφές συγκροτεί το επαναστατικό όλον», έγραφαν.

Στα τέλη του 2017 και στις αρχές του 2018, ο Δημήτρης Κουφοντίνας έλαβε δύο 48ωρες άδειες εξόδου από τη φυλακή. Μέχρι να ικανοποιηθούν τα σχετικά αιτήματά του, τόσο ο «Ρουβίκωνας» όσο και πολλές άλλες ομάδες αντιεξουσιαστών τάσσονταν με παρόμοιες ενέργειες στο πλευρό του. Το ίδιο γνώριμο σκηνικό, αλλά με μεγαλύτερη ένταση και διαδοχικά περιστατικά, εκτυλίχθηκε την τελευταία εβδομάδα, ώσπου την περασμένη Πέμπτη δόθηκε τελικά η τρίτη άδεια στον πολυϊσοβίτη από το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού.

Το χρονικό

Τον Μάρτιο, ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε υποβάλει αίτημα για νέα άδεια, την οποία δεν έλαβε τότε, καθώς ο εισαγγελέας και ο αναπληρωτής του, που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εφετών, ζήτησαν να εξαιρεθούν από τη διαδικασία. Εις βάρος του ενός εισαγγελέα, ο οποίος ήταν θετικός στη χορήγηση της πρώτης άδειας, ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη, ενώ ελέγχεται πειθαρχικά και ο δεύτερος εισαγγελέας, που έδωσε τη δεύτερη άδεια. Επειτα από αυτή την εξέλιξη, ο Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας στις 30 Μαΐου. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν σε πέντε πόλεις της Ελλάδας τουλάχιστον 18 ενέργειες αναρχικών ομάδων υπέρ του. Πραγματοποιήθηκαν πορείες και καταλήψεις γραφείων, έγινε απόπειρα εισβολής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επίθεση με βαριοπούλες στο κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στην Αθήνα και ξεδιπλώθηκε πανό μπροστά από τον Παρθενώνα.

Ο «Ρουβίκωνας» επέλεξε στις δικές του κινητοποιήσεις μέρη με πιο έντονο συμβολισμό, πυροδοτώντας και αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πρωί της περασμένης Δευτέρας 20 μέλη της αναρχικής συλλογικότητας εγκλωβίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στην πύλη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπου είχαν πάει για να διαμαρτυρηθούν υπέρ του μέλους της «17 Νοέμβρη». Συνελήφθησαν και ασκήθηκε εναντίον τους ποινική δίωξη για τέσσερα πλημμελήματα: διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, διέγερση, απείθεια και άρνηση δακτυλοσκόπησης. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τρεις εκ των 20 δεν είναι γνωστοί από άλλες ενέργειες της ομάδας, ενώ οι 17 φέρονται να έχουν ιστορικό συλλήψεων και προσαγωγών.

Yπεράσπιση Κουφοντίνα χωρίς όριο-2

Πανό διαμαρτυρίας του «Ρουβίκωνα» το 2016, υπέρ του εκτελεστή της 17Ν.

Το ενδεχόμενο να επιλεγεί το κτίριο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη –ακόμα και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής– ως στόχος αυτές τις ημέρες είχε απασχολήσει στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και είχαν ληφθεί αυξημένα μέτρα ελέγχου. Γρήγορα, όμως, κλιμακώθηκαν οι ενέργειες και άλλων αναρχικών ομάδων. Το πρωί της Δευτέρας 30 άτομα κατέλαβαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόλο, ενώ άλλα τέσσερα μπήκαν στο κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στη Θεσσαλονίκη και έγραψαν συνθήματα υπέρ του απεργού πείνας.

Την Τρίτη, άγνωστοι πέταξαν μπογιές και τρικάκια στο σπίτι του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, ο οποίος είναι μέλος της ειδικής επιτροπής σωφρονιστικού συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων. Την ίδια ημέρα δέκα άτομα έσπασαν τζαμαρία στο κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στο κέντρο της Αθήνας. Αξιοποιώντας βίντεο από κάμερες ασφαλείας η αστυνομία ταυτοποίησε και συνέλαβε έναν 26χρονο και μία 23χρονη.

Σε έρευνα στο σπίτι της γυναίκας βρέθηκαν ένα πιστόλι Glock, 100 φυσίγγια των εννιά χιλιοστών, τρεις αντιασφυξιογόνες μάσκες και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο. Αργότερα εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ με τον δικηγόρο του ένας 50χρονος, ένοικος του διαμερίσματος όπου εντοπίστηκαν αυτά τα αντικείμενα, δήλωσε ότι το όπλο είναι δικό του και συνελήφθη. Πρόκειται για παλιό γνώριμο της αστυνομίας, ο οποίος φέρεται να διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Νίκο Μαζιώτη του Επαναστατικού Αγώνα.

Yπεράσπιση Κουφοντίνα χωρίς όριο-3

Την περασμένη Πέμπτη, λίγες ώρες πριν γίνει γνωστή η απόφαση του συμβουλίου των φυλακών για χορήγηση αδείας στον Κουφοντίνα, ο «Ρουβίκωνας» σήκωσε πανό στον Παρθενώνα υπέρ του πολυϊσοβίτη.

Συχνός στόχος

Η αμερικανική πρεσβεία είχε ζητήσει την άμεση σύλληψη των δραστών για τις επιθέσεις στα εκπαιδευτικά της ιδρύματα. Το κτίριο, πάντως, της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στην οδό Μασσαλίας στην Αθήνα έχει υπάρξει πολλές φορές στόχος αναρχικών. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο «Ρουβίκωνας» πέταξε εκεί τρικάκια με σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», ενώ τον Σεπτέμβριο του 2016 εισέβαλε στο κτίριο η «Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές». Τότε η κατάληψη είχε κρατήσει μία ώρα και έληξε με αστυνομική έφοδο και 22 συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων του 2016 υπήρχαν και δύο «βετεράνοι» του χώρου από το περιβάλλον του Νίκου Μαζιώτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή