Ελληνικός σταθμός στη ζωή 23 Κινέζων

Ελληνικός σταθμός στη ζωή 23 Κινέζων

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Yuwen, η Shuai, η Ni, η Yao, ο Jinyao, η Yichen, η Shanshan, η Mengna έκαναν την αρχή. Είναι μεταξύ των 23 πρώτων φοιτητών του Πανεπιστημίου Beijing Foreign Studies University στην Κίνα, οι οποίοι στο πλαίσιο διαπανεπιστημιακής συμφωνίας ήλθαν στην Ελλάδα και σπούδασαν για ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Αυτό το πρόγραμμα ήταν σταθμός στη ζωή μας. Ολοκληρώσαμε το τρίτο έτος των σπουδών μας. Με εφόδιο όσα μάθαμε και το επίπεδο της ελληνικής γλωσσομάθειας που αποκτήσαμε, αρκετοί βρήκαμε ήδη σχετική δουλειά στην Ελλάδα ή στην Κίνα και ορισμένοι θα θέλαμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας στο ΕΚΠΑ», είπε στην «Κ» η Yichen κατά την τελετή αποφοίτησης.

Οι γέφυρες στήθηκαν και πλέον το Πανεπιστήμιο Αθηνών διευρύνει τις συνεργασίες του και με άλλα ΑΕΙ της Κίνας για ανταλλαγές φοιτητών, όχι μόνο σε προπτυχιακά αλλά και για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Πρόκειται για ένα είδος Erasmus μεταξύ των δύο πανεπιστημίων. Οι γέφυρες αυτές μπορούν να ανοίξουν επαγγελματικές προοπτικές για τους Ελληνες φοιτητές, ενώ ήδη Κινέζοι φοιτητές έχουν δεχθεί πρόταση να εργαστούν στην πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα.

Καινοτομία

Ελληνικός σταθμός στη ζωή 23 Κινέζων-1

Στο πλαίσιο της τελετής αποφοίτησης, ένας από τους Κινέζους φοιτητές παρουσιάζει θεατρικό μονόλογο στα ελληνικά.

Ειδικότερα, 23 φοιτητές του Beijing Foreign Studies University κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 σπούδασαν στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών εγγεγραμμένοι στο τμήμα Φιλολογίας. Το έτος αυτό θα προσμετρηθεί για το πτυχίο τους από το BFSU με ανάλογη μεταφορά ακαδημαϊκών πιστωτικών μονάδων. Πρόκειται για συμφωνία των δύο ιδρυμάτων για κοινές δράσεις σπουδών ελληνικής γλώσσας. Η συμφωνία αποτελεί μέρος του πειραματικού προγράμματος αναμόρφωσης των ελληνικών σπουδών του BFSU, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ. Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι αποδέκτης της εκπαίδευσης είναι μία ολόκληρη ομάδα (τάξη) φοιτητών αντί μεμονωμένων ατόμων.

Οπως δήλωσε στην «Κ» η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Ελένη Καραμαλέγκου, το πρόγραμμα περιελάμβανε τα δύο μαθήματα ειδικά σχεδιασμένα για τους Κινέζους φοιτητές –«Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία, Ευρωπαϊκή Τέχνη και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» και «Ελληνική Μυθολογία»– εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας με στόχο την απόκτηση διπλώματος ελληνομάθειας, καθώς και μαθήματα επιλογής των φοιτητών από το πρόγραμμα σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής και του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Το πρόγραμμα σπουδών περιελάμβανε επίσης εκπαιδευτικές εκδρομές και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στη γενικότερη εκπαιδευτική πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία είναι εξωστρεφής και επιδιώκει την ενίσχυση της εμβέλειας της Κίνας μέσω της ενίσχυσης των πολιτιστικών της δεσμών με άλλες χώρες. Μάλιστα, ο καθηγητής Zhang Jihong διετύπωσε και την πρόθεση του BFSU να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η ήδη υπάρχουσα συνεργασία και για επόμενες αντιστοίχου επιπέδου τάξεις προπτυχιακών φοιτητών του BFSU, αλλά και να διευρυνθεί η συμφωνία, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές αυτούς για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο ΕΚΠΑ. Από την πλευρά του, ο μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Wang Cao, υπερθεμάτισε, θεωρώντας τους φοιτητές του BFSU ως απεσταλμένους της χώρας του στην Ελλάδα και ευχήθηκε και οι Ελληνες φοιτητές να καταστεί εφικτό να σπουδάσουν με αντίστοιχο πρόγραμμα στην Κίνα.

«Μια αρχή που είχε διατυπώσει ο Κομφούκιος είναι ότι αν έχεις σχέδια για μια χρονιά, αξίζει να φυτέψεις ρύζι. Αν έχεις σχέδια για εκατό χρόνια, γέννησε ανθρώπους. Για παραπάνω βέβαια φρόντισε να τους εκπαιδεύσεις», ανέφερε ο αναπληρωτής πρύτανης Κώστας Μπουραζέλης. Και τόνισε: «Μια τέτοια προοπτική θεμελιώνεται με την ολοκλήρωση της πρώτης τριετούς αποστολής του BFSU. Μόνον σε τέτοιες βάσεις μπορεί να οικοδομηθεί μια σταθερή και λειτουργική σχέση των δύο χωρών σε οποιονδήποτε τομέα. Το πανεπιστήμιό μας μπορεί κι αξίζει να συμβάλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή