ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύριο απολογείται ο Μπαρμπαρούσης για εσχάτη προδοσία

ayrio-apologeitai-o-mparmparoysis-gia-eschati-prodosia-2256977

Με υπερασπιστική γραμμή που βασίζεται στην προσπάθεια υποβάθμισης όσων προκλητικών ανέφερε μέσα στο Κοινοβούλιο, ο Κων. Μπαρμπαρούσης θα απολογηθεί αύριο, Τετάρτη, ενώπιον του ανακριτή για το βαρύ και ατιμωτικό αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας, κατηγορία για την οποία ήδη συνελήφθη και κρατείται.

Ο Κων. Μπαρμπαρούσης, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε πλήρη εξάρτηση και με χειροπέδες, οδηγήθηκε χθες το πρωί ενώπιον του ανακριτή, από τον οποίο ζήτησε και έλαβε ολιγοήμερη προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του. Ο ίδιος παραμένει σε κράτηση έως την απολογία του. Χθες τόσο ο ίδιος όσο και ο συνήγορός του με δηλώσεις τους προσπάθησαν να υποβαθμίσουν όσα ο βουλευτής ανέφερε μέσα στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης. Για την τοποθέτησή του ότι πρέπει οι ένοπλες δυνάμεις να παρέμβουν με συλλήψεις πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων για να αποτραπεί η υπογραφή της συμφωνίας για το όνομα της ΠΓΔΜ, ο βουλευτής, χθες, ισχυρίστηκε ότι ήταν «ατυχής επιλογή» και τα όσα ελέχθησαν, ελέχθησαν «σε στιγμή έξαρσης».

Η «γραμμή» συνηγόρου

Ο συνήγορός του Κ. Κορατζόπουλος, από τη δική του πλευρά, ανέφερε ότι «η αδυναμία της κατηγορίας είναι η υπερβολή της», ενώ σημείωσε ότι ο πελάτης του δεν είχε πρόθεση, ούτε εννοούσε πραγματικά αυτά που είπε, αλλά η αναφορά του είχε στόχο να δώσει έμφαση στις ευθύνες εκείνων που προχώρησαν στην υπογραφή της συμφωνίας.

Πάντως, για την κατηγορία των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας που είναι κακούργημα, εξ ου και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή, η νομοθεσία μας προβλέπει βαριές ποινές καθείρξεων που φθάνουν έως και τα είκοσι χρόνια.

Ο Κων. Μπαρμπαρούσης άλλωστε, όπως και σημαίνοντα κοινοβουλευτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, ήδη αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικής φύσεως για εγκληματική οργάνωση και δικάζονται στο πλαίσιο της πολύκροτης δίκης της Χ.Α., που καρκινοβατεί εδώ και περίπου τρία χρόνια, ενώ οι απολογίες τους δεν αναμένονται πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κων. Μπαρμπαρούσης, που είχε βρει καταφύγιο σε σπίτι φιλικού του προσώπου στην Πεντέλη, συνελήφθη χθες το πρωί από τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Βγαίνοντας από τη ΓΑΔΑ, φώναξε: «Η Μακεδονία είναι ελληνική». Στο μεταξύ, πειθαρχική έρευνα διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής προκειμένου να ελεγχθεί αν έχουν διαπραχθεί πειθαρχικά αδικήματα από αντεισαγγελέα εφετών εν ενεργεία, ο οποίος φέρεται σε προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης να έχει αναρτήσει φωτογραφίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού με προσβλητικά γι’ αυτούς σχόλια, καθώς και δυσμενείς κρίσεις για τις ενέργειες της Δικαιοσύνης όσον αφορά την άσκηση δίωξης κατά βουλευτή. Εκτός από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή άμεση παρέμβαση έκανε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία διέταξε έρευνα σε δύο επίπεδα: σε πειθαρχικό και σε ποινικό.